Sponzor rubriky

Chystáte se letos pěstovat zeleninu ve skleníku? Právě teď je čas na její výsevy!

Vložil | 28 1, 2019 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Koncem ledna a počátkem února můžeme vysévat zeleninu, kterou budeme koncem měsíce února nebo počátkem března vysazovat, samozřejmě v souvislosti s průběhem počasí, do skleníků. Jak správně postupovat si povíme v následujícím příspěvku…

Saláty, kedlubny, celer nebo pórek, to všechno jsou zeleniny, které můžeme právě teď vysévat doma v teple. S paprikami a rajčaty raději ještě chvilku počkáme, protože jsou to teplomilné rostliny a pro svůj zdárný růst a vývoj potřebují správný poměr mezi délkou dne a teplem. Pokud se chceme zabývat i vysévání květin, můžeme ještě na poslední chvíli vysít třeba begónie.

Na tomto místě je hodně důležité zdůraznit to, že na přelomu ledna a února bychom měli vysévat pouze tu zeleninu, kterou budeme nadále pěstovat ve skleníku. Pro sadbu zeleniny, která přijde až na záhony do volné půdy, je ještě čas.

 

Pohled na plata pro výsevy a na výsevy samotné. Ty se provádí ručně.

Popisky plat jsou důležité, chránit semínka můžeme textilií. Na povrchu vidíte vermikulit.

1. základem je kvalitní substrát: výsevní substrát je důležitým základem, vyvarujme se toho, že použijeme zem třeba z kvalitního kompostu. Je totiž plná plevelů, které v teplých a vlhkých podmínkách porostou možná lépe než kulturní rostliny. Výsevní substráty používáme i proto, že mají dobrou zrnitost, správnou strukturu a umí držet vodu. Prostě dokáží rostlinám zajistit ideální podmínky pro nově se tvořící kořínky.

2. výběr vhodných nádob: co se týče nádob pro výsevy, používáme nízké bedýnky nebo speciální plata pro výsevy. Pokud zvolíme muškátový truhlík, zbytečně se spodní vrstvy zeminy zamokřují a zasolují. A navíc, kořínky mladé zeleniny tam stejně nedosáhnou. A naše výsevy navíc zatíží zbytečná spotřeba výsevního substrátu či zhoršené fyzikální vlastnosti půdy. Častou otázkou je také to, zdali je nutné na dno truhlíku dávat nějakou drenáž. Je to zbytečné, protože výsevní substráty mají v sobě určitý obsah perlitu a ten působí jako vlhkostní pufr. To znamená, že jímá přebytečnou vodu.

3. správné zasypání vysetých semínek: tvrdá postýlka, měkká peřinka. To je rčení, podle kterého se řídili již naši dědové a babičky. Znamená to, že substrát před výsevem lehce utlačíme, provedeme výsev a následně semínka zasypeme buď vrstvičkou výsevního substrátu, a nebo v lepším případě použijeme vermikulit. Ten je dobrý hlavně z toho důvodu, že je lehounký a velice dobře a rovnovážně udržuje kolem semínek tolik potřebnou vlhkost.

4. následná péče: zasypaná semínka nejlépe rozprašovačem zalijeme a výsevní truhlíky umístíme třeba za oknem. Prostě někde v teple. Jakmile rostlinky vyklíčí a začnou růst, musíme truhlíky přemístit někam do chladnějšího prostředí, například do nevytápěného skleníku, kde mohou nadále růst. Ale nebudou se tak vytahovat! Pokud by „šly za světlem“, hrozí nárůst řídkých pletiv a rostlinky by se pak špatně přesazovaly. Navíc by byly po vysazení na trvalé stanoviště ve skleníku náchylnější k chorobám a případným škůdcům.

Na prvním obrázku výsevy kedlubny, na druhém skleník, kde rostliny zesílí před výsadbou.

5. jak vysazovat? Pokud si pěstujeme sadbu zeleniny pouze pro sebe, z výsevního truhlíku ji můžeme sázet jako silnou a zdravou přímo na trvalé stanoviště. Pikýrovat nemusíme, to dělají hlavně zahradníci z toho důvodu, aby každá rostlinka měla kvalitní kořenový bal a lépe přežila veškerou manipulaci včetně šoků s ní spojenými. Do skleníků vysazujeme kedlubny nebo salát koncem února, znovu opakuji – tato sadba není určená pro vysazování do volných záhonů, na to je ještě brzy. Samozřejmě vše záleží na počasí, bude-li v únoru mínus dvacet, těžko budeme sadbu vysazovat i do skleníku. Jinak je možné před nižšími teplotami přes noc chránit vysazenou zeleninu netkanou textilií, která je velmi dobrá v tom, že dokáže kolem vysazené rostliny zvýšit teplotu o několik stupňů.

Tady je třeba připomenout, že mrazy jsou hlavně za slunečných dnů, kdy ve dne svítí sluníčko, teplo se akumuluje ve skleníku, ale prostor, protože není izolovaný, postupně vychládá. A tak je dobré přes noc pomáhat rostlinkám netkanou textilií.

Autor příspěvku: Marie Šulcová


TIP RAŠELINA a.s. aneb co vám doporučujeme…

Pro kvalitní výsevy je základem úspěchu substrát, např. Zahradnický substrát A pro výsevy, množení a řízkování. Zemina pro tyto účely by měla zadržovat vodu, postupně ji odevzdávat rostlinám a přebytečnou nechat odtéct. Kořenům, a to platí u těch nových a mladých dvojnásob, musí poskytnout dobré růstové podmínky, zůstat kyprá a částečně by měla vyrovnávat i extrémní kolísání vlhkosti a teplot. Z uvedených podmínek na kvalitu substrátu vyplývá, že zahradní zemina odebraná na záhonu není pro naše účely vhodná. Proto vám nabízíme uvedený substrát, který si můžete zakoupit v našem e-shopu za 113 Kč, balení 50 litrů. Část zužitkujete nyní, část pro další výsevy zeleniny určené k pěstování na záhonech.

Pro zakrytí vysazené sadby zeleniny během nocí s nízkými teplotami doporučujeme použít netkanou textilii. Ta chrání nejen před samotným mrazem, ale také před výraznějšími teplotními výkyvy. Je též vodopropustná, lehká a snadno se s ní manipuluje. V e-shopu si ji můžete objednat za 64 Kč, rozměr 3,2 x 5 metrů. Při zakrývání je ji možné i přeložit a použít ve dvojité vrstvě.

Velice osvědčenou metodou před výsevem semen je jejich máčení v roztoku Algahuminu. Semena tak získají lepší obranyschopnost proti nepříznivým vlivům, rychleji vyklíčí a následně rostliny lépe zakoření a rostou. Vezměte semena vždy stejného druhu a vložte je do nádobky s roztokem vody a 12% Algahuminu. Roztok by měl mít barvu středně hnědého čaje. Semena lehce nabobtnají a po vyjmutí z roztoku jsou připravena k okamžitému výsevu do substrátu. Algahumin si můžete zakoupit v našem e-shopu, cena 195 Kč, balení 1 litr. A co nespotřebujete na výsevy, hodí se třeba na kondiciaci již vysazené zeleniny.

Máte-li zájem o další výrobky z naší produkce (substráty, hnojiva, kondicionéry růstu aj.), navštivte eshop.raselina.cz , popř. stránky s nabídkou našich zahradních center na www.raselinazc.cz. To “vaše” si vyberete podle spádové oblasti…

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close