Sponzor rubriky

Pojďte s námi pěstovat bio zeleninu, 3. díl

Vložil | 15 4, 2019 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Již potřetí se vracíme k tématu pěstování bio zeleniny a opět navštěvujeme produkční plochy společnosti Biozelenina v Olešné u Písku. A co je zhruba po čtrnácti dnech nového?

Dnešní reportáž začneme plochách ve skleníku, kde velmi dobře roste nejen jarní cibulka, ale též kopr, který by se spolu s jarní cibulkou měl sklízet již koncem měsíce dubna.

Jak kopr taky cibulka se pěstují hlavně kvůli nati, i když u cibulky základy světlých bílých cibulek najdeme. Nejsou to ale ty klasické, velké cibule, které známe z podzimní sklizně. U kopru se jedná o mladé lístky, které se odstříhávají nůžkami a před distribucí se váží do svazečků.

Bio kopr se výborně hodí třeba do zálivky na bio salát, do pravé jihočeské kulajdy a nebo do mnohými z nás tolik milované koprové omáčky!

Patrně první zeleninou, kterou budou na Olešné v bio kvalitě sklízet možná již tento týden, bude rukola. Ta dorostla do požadované velikosti i kvality a stane se patrně první zeleninou, která se z ploch tohoto producenta bio zeleniny bude distribuovat k nedočkavým zákazníkům…

Pokud se těšíte na křupavé saláty, jistě se spolu s námi rádi podíváte do jednoho z fóliovníků, kde rostou. Jak vidíte z přiložených fotografií, rostliny mají svěží barvu, nepoškozené listy a v klidu dorůstají potřebné konzumní velikosti.

.

Máta, šalvěj, estragon, rozmarýn, majoránka a tymián – to všechno jsou bylinky, které můžeme najít v produkčním bio skleníku. Mladé rostliny pocházejí z řízků a v tomto prostředí jsou proto, aby dobře zakořenily, poporostly a zesílily. Poté co se oteplí, budou pracovnice společnosti Biozelenina Olešná byliny vysazovat na venkovní plochy, kde se následně budou sklízet a dodávat odběratelům ve svazečcích.

Minulý týden se vysazovala petrželka, pórek, bílé kedlubny, saláty, dále je na plochách nasetý koriandr, kerblík, špenát či ředkvičky. A podobně jako ve skleníku, objevuje se také kopr a cibulka.

Dobře se v teple fóliovníku daří také ředkvičkám, které začínají tvořit krásně červené a šťavnaté bulvičky, plné vitamínů.

Pokud vás zajímá, kdy se ve fóliovnících Biozeleniny Olešná budou vysazovat okurky, rajčata nebo papriky, musíte ještě chvilku počkat. Asi tak do poloviny měsíce května, to bude teplo a připravena bude i sadba…

Jak vidíte na obrázku z úvodu reportáže, venkovní výsadby zeleniny se v současné době musely zakrýt bílou netkanou textilií, která by měla rostliny ochránit před nízkými teplotami. Ty na Olešné mohou podle předpovědi meteorologů v průběhu týdne klesat  až k – 2oC. Tak „držme zelenině palce“, ať jí není zima a bez úhony se dočká teplých dnů konce dubna a počátku května!

Text a foto: Jan Stropnický


Náš tip pro domácí pěstování zeleniny ve kvalitě bio

Přírodní řada – Vita Natura: výrobky nejvyšší kvality, splňující podmínky pro ekologické pěstování, substráty s vysokým podílem tmavé rašeliny s kvalitním vyhnojením organickými hnojivy, bez kompostů a smáčedel, ucelená řada organických hnojiv a kondiciérů…

Jako základ pro pěstování vaší domácí bio zeleniny vyzkoušejte Přírodní substrát univerzální. Ten je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, přírodní jílovité složky a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva. Je vhodný pro pěstování zeleniny, ovoce, květin a okrasných dřevin, nehodí se ale pro kyselomilné rostliny. Cena v e-shopu 57 Kč, balení 20 litrů.

Máte-li zájem o výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav (substráty, hnojiva, kondicionéry růstu aj.), které vám při pěstování bio zeleniny pomohou, seznamte se s nabídkou jejich zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close