Fotografie, které nám do redakce zaslala paní Zdena Procházková, nás potěšily. A to nejen proto, že ukazují skutečně kvalitní úrodu. Mezi paprikami a kiwi je totiž i několik obrázků netradičního ovoce – japonských hrušek Nashi. Znáte je?
Pokud ne, rádi přinášíme informace o tom, že se sice jedná o exotické rostliny, u nás se jim však daří velice dobře. Jako ovocné stromky je nabízejí mnohá zahradnictví a v přenosných nádobách třeba na terase nebo balkoně vypadají úžasně!
Nashi je vžitý japonský název pro Pyrus serotina (syn. Pyrus pyrifolia, hrušeň písečná, čínská). Jak již napovídá sám název, domovem je tento stromek ve střední a západní Číně. V dospělosti dorůstá do výšky 5 – 12 metrů, mladé výhony jsou lysé, načervenalé až temně hnědé. Listy má tato hruška vejčité, 6 – 10 cm dlouhé. Kvete bíle a nese téměř kulovité plody o průměru asi 3 – 5 cm, jejichž barva je po dozrání hnědá, na povrchu se světlými tečkami. Nashi je ovoce mírného pásma, které se i u nás pěstuje pod označením japonské nebo asijské hrušky. V současnosti je Nashi rozšířena v celé východní Asii i Japonsku a v posledních létech se s jejím pěstováním začíná také na jihoamerickém kontinentu, ve Francii a nebo v Itálii. V česku jsou její plody zatím méně obvyklým, spíše exotickým, druhem ovoce. Jsou šťavnatější a sladší než hruška evropská a vypadají a chutnají jako kříženec mezi hruškou a jablkem (jedná se ale o samostatný druh).
Japonské hrušky Nashi na zahrádce Zdeny Procházkové
Kultivary Pyrus serotina jsou rozděleny do dvou skupin, přičemž většina odrůd patří do skupiny Akanashi (plody mají žluto-hnědédé slupky). Méně početná skupina Aonashi pak sdružuje variety s poldy, jež mají slupku žluto-zeleno. V Japonsku mají plody Nashi velkou cenu a jsou i drahé. Proto se běžně nekonzumují a podávají se spíše jako vzácnější pochutina hostům, kteří přijdou na návštěvu. Rovněž se dávají jako dárky a pokud už se jí třeba v rámci oběda, vždy by to mělo být jen v kruhu rodinném.
Na pěstování není Pyrus serotina náročná a péče o ni se neliší od péče o hrušně obecné. Pro svůj zdárný růst a vývoj potřebuje slunné a vzdušné stanoviště, i když prosperovat může také v polostínu. Protože dobře snáší znečištěné ovzduší, vzrůstá její obliba hlavně v městských aglomeracích.
Paní Procházková se kromě této netradiční hrušně může pochlubit i paprikami a mini kiwi. Podívejte se, jak zdatná pěstitelka je!
Text: ing. Jan Stropnický, foto Zdena Procházková a archiv redakce