Sponzor rubriky

Měsíček lékařský pro krásu i pro zdraví. Naučte se ho zpracovávat na mast a nebo léčivý olej!

Vložil | 20.7.2020 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Tato zářivá léčivka pochází z jižní Evropy a Orientu, ale podle některých vědců se rozšířila do Evropy z Mexika, kde ji používali Aztékové k magickým obřadům.

Měsíček byla magická rostlina v aztéckých rituálech a křesťanství jeho kultovní význam využilo během Dušiček (Svátek zesnulých). Oranžové květy zdobí domácí oltáře a hroby a zářivá barva ukazuje duším zemřelých cestu na zem. Měsíček propojuje svět živých a mrtvých. Arabové měsíček zase dávali koním pro zlepšení krevního oběhu a Římané jím nahrazovali šafrán.

Měsíček lékařský je jednoletá bylina 50 – 80 cm vysoká. Stonek a listy jsou chlupaté, lepkavé a v úboru z nich vyrůstají oranžově žluté květy. U nás roste jako pěstovaná bylina v zahrádkách i na polích nebo zplanělá na rumištích. Není téměř zahrádka, v níž by se na některém záhonu neusmívaly žluté a zářivě oranžové úbory měsíčku. Jsou tak efektní, že je možné zařadit měsíček mezi nejkrásnější květiny. Přitom velmi dlouho kvetou a dobře se drží i ve váze, proto je jejich oblíbenost oprávněná. Většina pěstitelů snad ani neví, jaká léčivá síla se v této květinové kráse skrývá.

mesicek_zahon

Bez měsíčkových květů a z nich připravené masti si svou bylinkovou lékárničku ani nelze představit. Měsíček je lehce dostupný a dobře se sbírá. Kvete od června do podzimu. Při sběru za suchého, slunného dne se sbírají výhradně květy, a to okrajové lístky bez terče a zákrovu. Někdy se ale sbírá i celý úbor. Suší se ve stínu a uměle do teploty 40 °C, bylinu je třeba chránit před světlem. Je dobré dávat přednost co nejtmavším, oranžovým květům, neboť jsou účinnější než světle žluté. Kdo v létě zaváhá, může si měsíček koupit v lékárně.

Obsahuje hlavně silice, saponiny, flavonoidy, hořčinu kalenden, slizy, kyselinu salicylovou a vitamín C. Hlavní použití měsíčku je zevní, osvědčuje se na těžko se hojící rány a vředy, většinou ve formě masti. Velmi dobře pomáhá při drobných poraněních a bolestech okolo nehtů, což také mohlo dát základ jeho slovenskému pojmenování (nehtík lekársky). Květní plátky rozvařené v sádle jsou velmi dobré i na křečové žíly, krevní podlitiny, otoky, proleženiny, osvědčují se také proti plísni na nohách. Pro doplnění širokých účinků měsíčku lze doporučit jeho použití i do sedacích koupelí při zánětu tlustého střeva a v kosmetice, kde se využívá jeho schopnosti zjemňovat pleť.

Zajímavou vlastností měsíčku je, že při každém vnějším použití podpoří jeho účinky i vnitřní užívání, to znamená pít současně měsíčkový čaj v obvyklém dávkování. Při vnitřním použití se účinnost měsíčku rozšiřuje i na choroby jater a žlučníku. Patří mezi nejlepší rostliny, pokud jde o prevenci rakoviny a podporu její léčby, především rakoviny žaludku, jater, tlustého střeva, dělohy, kůže a prsu. Pro ženy je významný tím, že tlumí bolesti v době menstruace, týden před jejím začátkem je vhodné pít denně obvyklou dávku měsíčkového čaje nebo oleje.

mesicek_1Aby byl výčet příznivých léčebných účinků měsíčku úplný, je třeba zmínit ještě jeho schopnost uklidňovat centrální nervovou soustavu a zlepšovat činnost srdce. Při tolika dobrých vlastnostech má ještě jednu navíc – můžeme ho bez obav užívat i dlouhodobě.

Měsíčková mast: 4 hrsti čerstvých květních úborů měsíčku spolu s horní částí natě nadrobno nasekáme a vložíme do půl kilogramu rozpuštěného vepřového sádla. Necháme přijít k varu. Pozor, silně kypí, proto použijeme velkou nádobu – ještě dobře promícháme, prohřejeme a odstavíme. Přikryté necháme stát přes noc. Potom mast trochu zahřejeme a přefiltrujeme ji přes lněné plátno. Dobře vytlačíme (zbytek můžeme použít na obklady, například při křečových žilách) a nalijeme do vhodné láhve. Mast skladujeme v ledničce.

Měsíčkový olej: stejným způsobem jako měsíčková mast se dá udělat i měsíčkový olej, jen místo sádla použijeme buďto olivový či slunečnicový olej (zase 0,5 l oleje na 3 hrsti měsíčkových květů).

Využití v kuchyni: květy můžete využít k dozdobení salátů či pomazánek. Díky jeho nahořklé pikantní chuti se s ním dá částečně nahradit koření do polévek. Jestliže chcete připravit žlutou rýži a nemáte koření na dochucení, nevěšte hlavu, chuť podobající se šafránu jí lze při vaření dodat přidáním nasekaných okvětních lístků. Jelikož látky obsažené v měsíčku povzbuzují tvorbu žluče, stimulují činnost žlučníku a dopomáhají k lepšímu trávení, je dobré přidávat čerstvé listy i na kuřecí či vepřové maso. Zpestřit si o lístky měsíčku můžete také chuť jednoduchého jídla, jako je třeba chleba s máslem. Určitě budete překvapeni!

mesicek_2Proč se musí měsíček sušit za šera?

Měsíček na světle rychle ztrácí své účinné složky, proto je vhodné zajistit při sušení byliny co nejvhodnější podmínky. Totéž platí i pro skladování. Ne nadarmo je měsíček označován jako přírodní antibiotikum a významný antioxidant. Zbavuje tělo různých „vetřelců“ a volných radikálů, čímž chrání buňky našeho těla před poškozením.

Jak připravíme ideálně koncentrovaný čaj z měsíčku?

Ideální poměr je 1 vrchovatá lžička sušené drogy na hrnek horké vody. Teplý čaj pijeme 1 – 2 denně, nálev používáme jako kloktadlo nebo na obklady.

Jak náročný je měsíček na pěstování?

Pěstování měsíčku lékařského je snadné, rostlinka je nenáročná. Pro pěstování měsíčku lékařského je vhodné slunné stanoviště a půda s dostatečným množstvím živin a vláhy, nesnáší přemokřenou půdu. Měsíček lékařský můžeme snadno vypěstovat ze semen. Semena měsíčku lékařského srpovitého tvaru volně vyséváme přímo do záhonu. První poupátka se objeví po 10 týdnech. S výsevem můžeme v mírnějších oblastech začít už na podzim, květy se pak na jaře mohou objevit už o měsíc dříve. Rostlinu je dobré zaštípnout, aby se rozvětvila. Půdu okolo rostliny kypříme. Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy. Za sucha zaléváme. Když mu zajistíme dostatek slunce, oželí i pár dní bez zalévání. Kvete nepřetržitě celé léto. Během vegetační doby můžeme dosít další semínka, kvetení ještě prodloužíme. Na podzim jdou snadno sebrat z rostlin vyzrálá semena. Někdy se měsíček množí sám výsevem.

MUDr. Ing. Bc. Markéta Kastnerová, Ph.D.

 

 

 

Komentáře