Možná teď sedíte na terase, kde ve velkých přenosných nádobách dozrávají chutná jablíčka, a nebo stojíte v sadu u hrušní, které sklání své větve pod tíhou plodů. Je pravdou, že letos je úroda vcelku dobrá, ale i tak je třeba ovoce správně očesat a kvalitně uskladnit…
Některé ranější odrůdy jablek i hrušní jsou již možná sklizeny, jiné na tento okamžik teprve čekají. V každém případě je nutné trhat ovoce v době zralosti, protože jen tak má ty nejlepší předpoklady dlouho vydržet a při uskladnění se nekazit. Ale kdy to je?
První známkou toho, že jsou jádroviny dozrálé, je jejich vybarvení. Každá odrůda vypadá jinak a my bychom měli její barvu dobře znát. Nejsme-li si jisti, můžeme zkusit jablkem pootočit po směru hodinových ručiček zhruba o devadesát stupňů. Je-li plod zralý, stopka se sama od větévky lehce oddělí. Jestli vám někdo radí, že máte hlavně ochutnat, nevěřte mu. Chuť jablka nebo hrušky pro sklizeň směrodatná není, protože bude každý rok jiná. Záleží totiž na počtu slunečných dnů, vláze, popř. i na správném hnojení. Daleko lepším ukazatelem je posouzení barvy jadérek. Jestliže budou u zkušebního vzorku hnědá, je jablíčko zralé a my můžeme sklízet. Vrátíme-li se ještě k chuti, každý sadař vám řekne, že hlavně hrušky potřebují po utrhnutí pár dní dozrát, to aby plod uvolnil pro odrůdu typickou vůni. A podobně to mají i některé odrůdy jablek, které se na stůl dávají třeba až týden nebo 14 dnů po sklizni.
Jablka nikdy nesklízíme bez stopky, protože z poraněného místa, které je vstupní branou pro nejrůznější patogeny, se může při uskladnění šířit infekce nejen na takto poškozený plod, ale následně i do jeho okolí. Jablka i hrušky sklízíme nejlépe ráno nebo večer. Pokud prší, sklizeň přerušíme, ideální je den pod mrakem. Z hlediska koruny postupujeme zespoda nahoru. Plody vezmeme do ruky, lehce nakloníme a zatlačíme n
a místo, kde stopka přisedá na větvičku. I když je to pracné, ruční způsob, kdy trhaná jablka ukládáme opatrně do koše, preferuje. Pokud jsou vysoko a používáme česáček, měli bychom z něj každé jablko vyndat, aby se vzájemně nepotloukly.
KDE HO USKLADNIT?
Natrhaná jablka a nebo hrušky ukládáme do čerstvě vybíleného sklepa při teplotě 3 – 10 ºC a relativní vlhkosti vzduchu 75-90%. Někdo doporučuje do vápna na bílení přidat i 3 – 5% modré sklalice pro desinfekci a nebo sklep vysířit knoty (10 – 15 g knotu na metr kubický prostoru). A vydesinfikovat je potřeba i dřevěné nebo plastové přepravky. Jablka i hrušky by se měli skladovat pouze v jedné vrstvě a bedýnky dáváme s ohledem na proudění vzduchu do polic předem za tímto účelem zbudovaných.
Nemáme-li sklep, musí pro uskladnění postačit i chladná chodba nebo nevytápěná garáž. V těchto prostorách je lepší dávat úrodu do kartónových krabic vystlaných hoblinami, popř. jen tužším vlnitým papírem. Musíme-li dát s ohledem na nedostatek místa více vrstev ovoce na sebe (max. je 4), oddělujeme tyto vlnitým papírem, který zabrání otlačení. Jednotlivé krabice přikryjeme perforovanou fólií, která brání vysychání. Natrhaná jablka i hrušky se dají v případě potřeby skladovat také v proděravělých igelitových pytlích. Je to sice krajní řešení, ale pořád lepší než volně v košíku.
Pokud žijeme v paneláku a k dispozici nemáme ani sklep ani chladnou chodbu, musíme úrodu uskladnit na balkoně. Plody zabalíme každý zvlášť do jemného květinářského papíru nebo bublinkové folie a umístíme do přepravky, kterou v období teplot pod nulou zakrýváme ze všech stran polystyrenem.
DRUHY A ODRŮDY NEMÍCHEJTE!
I když to bývá z hlediska místa občas problém, neměli bychom skladovat dohromady více odrůd a již vůbec ne hrušky s jablky v jedné přepravce. Také brambory, cibule, řepa nebo aromatický celer by neměly být v blízkosti, protože jablka načichnou a ztrácejí svou typickou chuť a vůni. Technických možností skladování je velmi mnoho, například pro zručné kutili jistě nebude problém zhotovit podobné zařízení jako na obrázku.
Během skladování sklep i další místa s úrodou pravidelně větráme, plody kontrolujeme a nahnilé či plesnivé okamžitě vyhazujeme.
OSVĚDČENÉ RADY NAŠICH PŘEDKŮ
Víte, jak se to dělá na vsi? Máte-li menší úrodu, a k dispozici studnu, dejte jablka do proutěného nebo plastového košíku s většími otvory a ten spusťte do studny asi tak do 1/3 její hloubky. Tam je nejen teplota, ale i vlhkost naprosto ideální a jablka budou vždy čerstvá!
Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický