Sponzor rubriky

Založte si bylinkovou zahrádku. Jednoduše, bez velkých finančních nákladů a svépomocí!

Vložil | 22 2, 2021 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Plánujete v letošním roce v zahradě vybudování místa, kde byste mohli pěstovat bylinky pro potřeby vlastní kuchyně? Poradíme jak na to a nebude to vůbec složité! V podstatě stačí to, co najdete doma…

Pro pěstování bylinek a jejich následné zpracování, ať již v klasické kuchyni nebo při výrobě nápojů, jsme se rozhodli v době, kdy jsme přestávali pracovat a přecházeli do důchodového věku. Bylinky jako takové máme velice rádi a to nejen z toho důvodu, že jsou všude propagovány do pokrmů, kosmetiky, pro relaxaci nebo jako účinný lék proti stárnutí. To je z velké části jen reklama, o jejich skutečném působení a hodnotách se musí každý přesvědčit sám.

IMG_0654První bylinková zahrádka v podobě úplně obyčejného záhonku v užitkové zahradě obsahovala jen mátu, meduňku a šalvěj. Již po roce jsme ale zjistili, že všechny rostliny do sebe prorostly, navzájem prokořenily a stalo se z nich jakési neproniknutelné houští. Manžel tedy vymyslel naprosto jednoduchý, levný a skoro bezpracný způsob nového stanoviště, které je vytvořeno ze ztraceného bednění.

Voňavé bylinky po celou dobu vegetace s láskou pěstujeme, opatrně a podle všech léty ověřených zásad řežeme, sbíráme a sušíme a v zimě z nich děláme čaje. Některé samozřejmě používáme i na vaření, např. rozmarýn přidáváme pod hovězí maso. K vepřovému pak patří zase šalvěj a tak bychom mohli pokračovat dál…

S koriandrem tolik zkušeností nemáme, s jeho pěstováním teprve začínáme, ale libeček, který jistě všechny hospodyňky znají, je v naší kuchyni vidět snad každý den! Pěstujeme i dobromysl, která díky podobné chuti může nahradit majoránku třeba v bramboráku. Tu máme v bylinkové zahrádce samozřejmě také a zapomenout nesmíme ani na cibuli pěstovanou pro nať. Ta je skvělá do všech salátů a používat se dá celoročně (na zimu zatáhne, takže se na jaře nemusí znovu vysévat ani vysazovat).

Z o trochu méně známých druhů pěstujeme i žen-šen pětilistý, který se ale nesmí zaměňovat se žen-šenem pravým. V tomto případě se jedná se o plazivou rostlinu, jejíž listy se hodí k přípravě čaje, prodlužujícího věk. My ho ale v malých dávkách konzumujeme i syrový. Pěstujeme také anginovník, ale protože se nám angíny vyhýbají, jedná se spíše o rostlinu okrasnou.

IMG_0658 IMG_0659

Smil písečný (zlepšuje činnost nadledvin, mírně zvyšuje tvorbu moči a celkově napomáhá zlepšení látkové výměny) nám moc nechutná, na rozdíl od citrónové trávy, jejíž listy sušíme a v zimě z nich snad každý den vaříme čaj. Celkem pěstujeme 15 druhů bylin, k nimž se dají připočítat i sedmikrásky nebo bez černý, tyto rostliny už ale v malé bylinkové zahrádce nenajdeme.

Poslední bylinou je dnes již velmi dobře známá stévie sladká, která je jako sladidlo na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nezpůsobuje zubní kazy a je vhodná i pro diabetiky. My ji používáme hlavně ke slazení nápojů. Rádi máme i bazalku, ale u ní musíme přiznat, že nám její pěstování v bylinkové zahrádce moc nejde.

Pokud se podíváme na samotnou stavbu, ta je provedena ze ztraceného bednění té největší velikosti, rozměry jednotlivých prvků jsou 50 x 40 cm. Nejníže položené „tvárnice“ jsou jen lehce zapuštěné v zemi a pod nimi je silnější geotextilie. To z toho důvodu, aby se do země s bylinkami nedostal krtek. Prezentovaná sestava má výhodu také v tom, že se prvky ztraceného bednění dají seskládat do nejrůznějších tvarů. A protože se jedná v podstatě o bezedné „nádoby“, ani výměna země není složitá. Drenáž na dně nepoužíváme, odtok přebytečné zálivkové nebo dešťové vody je zatím bez problémů. Původně jsme počítali i s tím, že se bude zemina od betonových stěn ohřívat, ale tyto obavy se ukázali jako liché.

IMG_0685 IMG_0689

Bylinková zahrádka ze ztraceného bednění se natolik osvědčila, že jsme si podobnou „stavbu“ zhotovili i pro pár sazenic jahod. Její výhoda spočívá nejen v tom, že jahody rostou na přístupném místě, ale není po několika létech nutné s ohledem na vyčerpání půdy měnit jejich stanoviště. Zemina z prefabrikátů ztraceného bednění se prostě vybere a nahradí novou, čerstvou.

Autor příspěvku: Karel a Světlana Kavkovi, Horní Moštěnice


Pro založení a následné pěstování se vám jistě hodí:

Pro výsadbu doporučujeme Přírodní substrát pro bylinky, který je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, prosetého jemně tříděného křemičitého písku a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva a je vhodný pro pěstování celé řady druhů bylinek a zeleného koření, mezi něž patří například: bazalka pravá, dobromysl obecná, rozmarýn lékařský, máta peprná, kadeřavá i kořenová petržel pro nať, pažitka, cibulka pro nať, majoránka, kopr, řeřicha a další. V e-shopu dostání za 41 Kč, balení 5 litrů.

Pro lepší růst je dobré aplikovat růstový aktivátor s výživou Kopřiva plus. Ten je vyrobený ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré. Přípravek obsahuje určité množství živin (N, P, K, Mg a Ca) včetně stopových prvků (Fe, Zn, Cu, Mn) ve snadno přijatelné formě pro rostliny. Podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů. Udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu. V e-shopu k dostání za 120 Kč, balení 0,5 litru.

Univerzální organické hnojivo Vita Natura obsahuje dusík, fosfor a draslík v poměru NPK 3–6–3. Zvláště je vhodné pro ekologické pěstování rostlin a plodin. Díky jeho složení je vhodné pro všechny běžně pěstované druhy zeleniny, bylinek i trvalek s výjimkou kyselomilných rostlin. V e-shopu k dostání za 163 Kč, balení jeden litr.

Vše důležité pro pěstování bylinek z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav, najdete v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz.  Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže a pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close