Sponzor rubriky

Chcete mít i v zimě čerstvou kořenovou zeleninu? Uložte ji do rašelinového substrátu!

Vložil | 13 11, 2017 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

 

Rašelinový substrát není jen jednorázovou náhradou zeminy do květináče nebo do truhlíku při jarní výsadbě rostlin. Když dojde na podzimní skladování zeleniny ve sklepě, třeba i v tom teplém panelákovém, dokáže přímo zázraky. Uchová svěžest mrkve, červené řepy i brambor….

Ukládání do přepravkyI když máme při pohledu na zasněžené záhony v zahradě pocit, že příroda odpočívá a  spí, nemusí to být tak úplně pravda. Ne, teď se nejedná o květiny na parapetu, které se snaží lahodit nám krásou svých listů a okvětí. Řeč je o zelenině, kterou jsme nestihli v průběhu pěstitelské sezóny spotřebovat nebo zpracovat. Od nepaměti ji ukládáme do sklepů, aby nám její zásoby pomohly překlenout období vegetačního klidu až do chvíle, kdy se na záhonech objeví nová, čerstvá sklizeň.

A právě o tom bude dnes řeč. Neexistuje sklep, který by dokázal zastavit plynutí času, může jej jenom zpomalit. A pokud není dostatečně zahloubený v zemi, nepodaří se mu ani to. V této chvíli nám přichází na pomoc neobvyklý pomocník – rašelinový substrát. Zpozornět by měli nejenom ti, co bydlí v domku na vsi, ale i ti, co ze své zahrady přinesli sklizeň do sklepa v paneláku.

Uložení do sklepaŽivot, který kráčí vpřed

Do sklepů většinou ukládáme ty plodiny, které si žijí vlastním životem. Mrkev, petržel, pastinák, tuřín, kedluben, červená řepa i vodnice mají něco společné.

I přesto, že v bedýnce ztratily pevný kontakt se zeminou, snaží se žít dál. Dýchají, spotřebovávají nahromaděnou vodu, a pokud jim to podmínky umožní, snaží se probudit tak, jakoby to udělaly na jaře v přírodě. Začnou se na nich objevovat klíčky, kořínky a dokonce i listy, které dostávají v tmavém prostředí nejrůznější podoby. Čím je teplota vyšší, tím rychleji k tomu dochází. A my, zklamáni neúspěchem ze skladování, přesouváme skladované plodiny bez užitku na kompost, abychom alespoň nějakým způsobem zužitkovali v zelenině obsažené živiny. Všechno ale může vypadat jinak!

Udržování vlhkosti postřikovačemDlouhá noc, v níž zelenina netrpí

Řešením je rašelinový substrát. Ten dokáže po dobu skladování dodávat zelenině vláhu, živiny a vytvořit clonu, která zpomalí růst hub, plísní a rozvoj hniloby. Poskytuje zdravé prostředí, díky kterému je možné zeleninu dlouhodobě skladovat i ve sklepě, kde je teplota vyšší než 15 °C. Jedinou podmínkou je zatemnění.

Zeleninu uskladňujeme do samostatných bedýnek, kbelíků a uzavřených nádob, které jsme naplnili štědrou vrstvou navlhčené rašeliny. Každou vrstvu zeleniny zasypáváme novou vrstvou substrátu a vytváříme tak jakési prostředí, které nám simuluje podzimní zahrádku. Takové skladování na hmotnosti téměř nic nepřidá, jediným pravidlem je kropit uskladněnou zeleninu každých 7 až 14 dní vodou do té doby, než je rašelinový substrát dokonale vlhký. Jenom tak se stane zásobárnou vláhy, kterou může předávat skladované zelenině..

Podoba uskladněné zeleninyZachová chuť, vůni a štědrost

Pomalý život se objeví už brzy. Zelenina zapustí jemné vlasové kořínky, které využije k tomu, aby si udržela co nejlepší kondici. Nasává vláhu, díky které nevadne a zůstává svěží. Čerpá živiny, čímž dochází k zachování její výborné chuti a vůně. Dokonce je možné téměř s jistotou říct, že v takovém prostředí nepřebírá pachy skladovacích prostor, ani se navzájem neovlivňuje svou přirozenou vůní. Všechno žije tak, jako doposud.  Když pak čas výrazně pokročí, nebo teploty jsou příliš vysoké, začnou se zpod substrátu prodírat na světlo listy. Jsou však jiné než ty, na které jsme zvyklí. Zatímco mrkev a vodnice pátrají po slunci bělavými tenkými výhony, červená řepa vyrazí do světa svítivě červenou natí. Všechny však rychle zjistí, že nemá cenu bujet a rozrůstat se. Zpomalí svou aktivitu a v tomto stavu dovedou setrvat až do sběru příští sklizně. Mnohdy dokonce déle, než do podzimu.

Vrstvení je povoleno

Při tomto způsobu skladování není nutné, aby byla zelenina uložena v substrátu v jediné vrstvě. Znamená to, že do bedýnky dokážeme na ležato uložit až tři vrstvy mrkve (viz úvodní obrázek). U jiných plodin to závisí od jejich vzrůstu. Výběr substrátů je široký, a lze říci, že k našemu účelu je vhodný každý z nich. My jsme se při sbírání zkušeností soustředili na následující:

Zahradnický Substrát B univerzální je tou nejlevnější volbou a dosahovali jsme s ním výborných výsledků. Je kyprý, má hrubší strukturu a dobře se s ním pracuje. Jemné vlásečnicové kořínky kořenové zeleniny jej intenzivně prorůstají, jsou však schopny z něj vyčerpat zásobu vody poměrně rychle. Proto v suchém sklepě vyžaduje provlhčení každých 7 dní.

Přírodní substrát univerzální byste neměli přehlédnout v případě, když jsou skladovací teploty vysoké a podmínky pro skladování jsou skutečně náročné. Obsahuje štědřejší zásobu živin, která dovede zachovat dobré vlastnosti vegetující zeleniny. I v podmínkách, kde není možné dosáhnout úplné tmy, je schopen poskytnout dostatečnou živinovou základnu, aby zelenina neztrácela na kvalitě.

substrat_B substrat_UNI substrat_VERMIRASELINA

Substrát s vermikompostem pro zeleninu je favoritem pro každého, kdo nemá čas na to, aby každý víkend věnoval chvilku času prohlídce zeleninového skladu. Je hutnější, těžší a méně vzdušný. Dokáže však navázat velké množství vody, která vytvoří zásobu vláhy na 3 až 4 týdny skladování. Na něm může někdy vzniknout bílý povlak saprofytických hub. Ty jsou však pro zeleninu absolutně neškodné, protože se o živou hmotu nezajímají. Takto uskladněná zelenina je téměř jako v peřince.

Rašelina jako první pomoc. Možno už správně tušíte, že substrátem je možné zelenině, která při skladování utrpěla ztrátu vlhkosti a vysílila se, navrátit její původní svěžest. V těchto případech je zapotřebí uložit ji do vlhkého substrátu, avšak do prostředí s teplotou nad 15 °C. Zvýšením teploty se zelenina začne probouzet a skrz síť nových kořínků začne čerpat vláhu a živiny, aby obnovila svou původní kondičku. To může trvat i několik týdnů, proto zázraky nečekejte ze dne na den. Jedinou podmínkou je, že zelenina musí být zdravá, bez poškození houbami či hnilobou.

Autor příspěvku: Milan Gigel

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close