Sponzor rubriky

Chcete mít doma čerstvé ředkvičky po celý rok a nemáte zahradu? Pěstujte si je v truhlíku za oknem, na terase a nebo na balkonu!

Vložil | 21 6, 2021 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Užitkovou zahrádku lze vytvořit kdekoli. Někdy stačí jen otevřít pytle se substrátem, naplnit zeminou truhlíky a zasít semínka. I na tom nejmenším balkónu, okenním parapetu či terase je dostatek místa na to, abyste měli k dispozici čerstvou pochoutku. A není k tomu třeba velká zahrada!

Neexistuje více křupavá a šťavnatější zelenina, kterou byste dopěstovali snáze, než jsou ředkvičky. Pokud zvolíte správnou taktiku a využijete přednosti substrátů, můžete se z jejich sklizní těšit po celý rok. Uhlídat je zapotřebí jenom dvě věci. Zamezit stresu a dopřát ředkvičkám takovou výživu, která zajistí, že budou chutnat skutečně skvěle. Znáte ty svazky rychlených ředkviček ze supermarketu, které chutnají jako voda? To se vám při domácím pěstování nikdy nestane.

Před výsevemV rašelině přichází sklizeň rychleji

 Je obecně známo, že první sklizeň v roce je tou nejžádanější a není skleníku či fóliovníku, ve kterém byste nenašli vyseté ředkvičky. Slyšeli jste však někdy o tom, že by je pro ranou sklizeň pěstovali zahrádkáři v truhlících? Nemusí to být až takový nesmysl, jak by se mohlo zdát. Rašelinový substrát v truhlíku se v chráněném klimatu skleníku v průběhu dne ohřívá mnohem rychleji než na venkovním záhonu. Vyšší teplota a prudší střídání denních a nočních teplot stimulují semínka k rychlejšímu klíčení, na které plynule navazuje rychlejší růst. Zatímco ve volné půdě začínají rostlinky teprve formovat bulvičky, v rašelinovém substrátu už dorůstají do sklizňové velikosti. Díky tomu lze urychlit první vlnu sklizně ředkviček až o dva týdny. To je v podhorských oblastech nesmírnou výhodou.

Klíčící rostlinky

Pro tento účel se nejvíce osvědčily substráty lehké, s minimálním podílem jílu a materiálů jímajících vodu. Pokud zvolíte Zahradnický substrát B s aktivním humusem úspěch je zaručen. A nemusejí to být přímo truhlíky, které dáte do jednoho kouta skleníku. Když ve skleníku vytvoříte vyvýšený záhonek z latěk a naplníte ho substrátem, výsledek bude stejný. Nejvhodnější pro tyto výsevy je hybridní odrůda Primara F1.

Výsev každé dva týdny

 Je jedno, rozhodnete-li se na balkóně pěstovat ředkvičky v truhlících, květináčích nebo v jiných nádobách. Důležité ale je naplánovat si výsevy postupně po 14 dnech. Pak budete moci ředkvičky sklízet téměř nepřetržitě po celou sezónu. Začněte s odrůdami vhodnými k rychlení a pro jarní výsevy, na které navážete s výsevy celoročních odrůd, abyste se na sklonku léta vrátili k těm jarním. Na začátku sezóny lze ředkvičky sklízet do 30 dnů, v létě se jejich růst o 10 dní prodlouží a na podzim pak záleží hlavně na teplotě a dostatku světla. Osvědčil se nám výsev na široko, při němž by semínka měla od sebe být vzdálena 3 až 4 centimetry. To jim zajistí nejen dostatek světla, ale i prostor pro vývoj podzemních částí, tedy bulviček.

Pěstování v samozavlažovacím truhlíkuSubstrát ovlivňuje i chuť

 Pokud jde o chuť ředkviček, ta záleží nejen na odrůdě, ale i na výživě, která je jim poskytnuta. Možná se to zdá zvláštní, ale je důležité, jaký substrát použijeme. Aby bulvičky během krátkého vegetačního období získaly nejen na šťavnatosti, ale byly i chutnější, musejí dostat správnou výživu.

Největším favoritem je Substrát s vermikompostem pro zeleninu, který významně ovlivňuje chuť. Těžko odhadovat, je-li to živinami v jejich nejpřijatelnější formě, nebo vodou nasyceným, hutnějším charakterem substrátu. Jisté ale je, že rozdíl v chuti lze poznat i tehdy, když tento substrát do půdy jen přimícháme. Po třech výsevech v nádobě se přednosti substrátu vytrácejí a je třeba ho vylepšit organickým hnojením.

Možné uspořádání truhlíků na plošeŘedkvičky nesnášejí stres

 Noční mrazík ředkvičkám neuškodí tak, jako když během jednoho horkého dne substrát úplně proschne. Pak ředkvička také schne a svou jemnou chuť začne měnit na štiplavou. Způsobila to stresová situace, takže je dobré pro pěstování zvolit samozavlažovací nádoby, aby k podobným jevům nedocházelo. Čím světlejší nádoby budou, tím méně je slunce bude prohřívat. Někdy se podobně za sucha projevuje napadení dřepčíky, jejichž výskyt se pozná podle vyhryzaných drobných otvorů na listech. Umístit nádoby do stínu není řešením. Na nedostatek světla reagují rostlinky změnou taktiky pro své přežití. Místo bulviček vytvářejí silnější listovou růžici s tendencí jít do květu a růst jejich podzemní části se zpomalí. V některých případech pak dochází i k tomu, že místo bulvičky se vytvoří hrubý a tužší kořen, v podstatě nepoživatelný.

Jak zmírnit stres a rostlinám pomoci překonat krizovou situaci? Řešením může být Algahumin, rašelinový extrakt s mořskou řasou. Při pěstování salátů a zeleniny s drobnými listy se zdá být prospěšný. Zda to bude platit i pro ředkvičky, je zatím předmětem zkoušení.

Dobrou chuť

Substrát je možno osvěžit

Když ze substrátu sklidíte úrodu rychle rostoucích druhů zelenin, neznamená to, že ho vždy musíte vyměnit za nový. Stačí mu věnovat trochu času, aby byl připraven k opětovnému použití, a to v plné síle, s nahrazeným zdrojem výživy. Rašelina je organický materiál, který je nosičem živin a životním prostorem mikroorganismů a hub, vytvářejících zdravé prostředí pro růst a vývoj kořenové soustavy. Její největší výhodou při pěstování v nádobách je nízká objemová hmotnost, takže ani při použití velkých nádob nepřetížíte nosnost svého balkónu a navíc budete mít jistotu, že velký květináč přemístíte sami, bez cizí pomoci.

Autor příspěvku: Milan Gigel


Při pěstování ředkviček i další zeleniny vám pomohou výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav. Můžete se s nimi seznámit třeba v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam jezdit, využijte eshop.raselina.cz ….

 

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close