Sponzor rubriky

Bylinkový truhlík první pomoci

Vložil | 13 6, 2017 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

 

Recept na to, jak mít základní bylinky vždy po ruce, nám poslala naše čtenářka Hedvika. Truhlík s bylinkami, které chce mít vždy k dispozici, stojí na terase a z kuchyně je k němu jen pár kroků…

Každý jistě preferuje bylinky jiné, ale paní Hedvika má tyto prostě ráda. Rok co rok složení truhlíku trochu mění, letos vsadila, jak sama říká, na léty prověřenou kvalitu! A co pěstuje?

truhlik

Šalvěj

V kuchyni se používá k přípravě pokrmů a umocňuje chuť jakéhokoliv jídla. Čerstvé bylinky obsahují hodně minerálních látek, éterické oleje i vitamíny a blahodárně působí na náš organismus hlavně z hlediska pomoci při trávení. Šalvěj je známa již z dob starého Řecka a pěstovat můžeme spoustu kultivarů a odrůd. Jak říkají kuchaři – co druh to jiná chuť!

šalvějŠalvěj se v kuchyni může použít při grilování, pečení nebo dušení masa, často bývá i součástí marinády, do které kousky masa nakládáme. Přidávat se může k vepřovému, hovězímu, skopovému, krůtímu nebo jehněčímu, není ale výjimkou použít šalvěj na dochucení zvěřiny. Navíc se dává do paštiky nebo do různých nádivek a také ryby s ní chutnají výtečně. Šalvěj ale nemusíme využívat jenom v teplé kuchyni, dá se s ní připravit také zajímavé bylinkové máslo nebo slouží k dochucení tvarohu a sýrů. A hlavně starší generace zná jistě ochucovadla jako šalvějový olej nebo šalvějový ocet. Při přípravě pokrmů se dá tato bylina kombinovat s celerovou natí, libečkem, majoránkou, petrželí a samozřejmě i s klasickým kmínem.

mátaMáta

Tato bylina se hodí většinou do různých limonád nebo čajů a využíváme z ní jak čerstvé listy, tak i mladé stonky nebo květy. V teplé kuchyni se u nás moc nepoužívá, výjimkou jsou snad jen některá orientální jídla (skopové, kuřecí, jehněčí). Setkat se s ní můžeme také v ovocných salátech a dezertech. Např. v Indii nebo Africe jsou hodně populární silné slazené horké čaje z čerstvé máty, které mají účinky proti horku. A i když jsou teplé, příjemně osvěží. Máta se hojně používá i v marinádách, čerstvá se ale k pečenému masu nedává.

oreganoOregáno

Nejen u nás, ale i ve světě, je tato bylina označována jako „koření králů“. Vždy byla velmi drahá a při přípravě pokrmů se oregana používá jen docela málo. Dobromysl se pojí hlavně s italskou kuchyni, kde se přidává do omáček z rajských jablíček, na pečené maso nebo do různých sekaných masových náplní, jež se využívají do raviol a lazaní. Samozřejmě nemůžeme opominout pizzu a v řecké kuchyni se přidává do zeleninových salátů. V mexické kuchyni se kombinuje s česnekem nebo dalšími bylinkami a najít dobromysl můžeme hlavně v pokrmech z fazolí. Oregano má také léčivé účinky, používá se proti zánětům a bolesti v krku, popř. pomáhá při střevních potížích a podporuje trávení.

tymiánTymián

Jedná se o hodně aromatické koření, které má kafrovitou chuť a jemně nasládlou příchuť. V teplé kuchyni se přidává k masu ryb a nebo k masu drůbežímu a rovněž je možné ho využít do různých omáček nebo při grilování zeleniny či na ochucení másla nebo výrobu různých zálivek, ochucených majonéz a dippů. Celé větvičky se používají na aromatizaci olejů a setkat se můžeme také s tzv. tymiánovým medem. V zeleném stavu se tato bylina používá při problémech s nadýmáním, obecně zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky a také mírní dráždivý kašel.

rukolaRukola

Tato listová bylinka se používá díky své pikantní a štiplavé chuti, která je jen těžko popsatelná a zařaditelná. Z hlediska dochucení jídla může zpestřit skoro každý pokrm, využívá se ale hlavně na saláty, při přípravě těstovin a nebo ji dáváme do rizota. Pokud používáme listy starší, jednoduše se hořké chutí sbavíme krátkou tepelnou úpravou. Větší listy můžeme podávat podobně jako špenát, a to i dětem, pro které není čerstvá rukola doporučována. Možná vás to překvapí, ale výrazná chuť rukoly se dá výborně kombinovat také se sladkým ovocem, například s pomeranči, hruškami nebo ananasem. A nasekaná na jemno jako klasická řeřicha se dá použít na chléb namazaný máslem nebo nějakou pomazánku. Pokud ji orestujeme po krátkou dobu na oleji se silnějšími plátky česneku, získáme originální přílohu k rybám a nebo základ bezmasé verze těstovin. Někdo z rukoly vaří také chutnou polévku, ale ta už je skutečně pro opravdové znalce této zeleniny, protože má vskutku výraznou chuť.

Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický


TIP RAŠELINA a.s.

banner_bylinkyPro výsadbu do květináče doporučujeme Přírodní substrát pro bylinky, který je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, prosetého jemně tříděného křemičitého písku a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva a je vhodný pro pěstování celé řady druhů bylinek a zeleného koření, mezi něž patří například: bazalka pravá, dobromysl obecná, rozmarýn lékařský, máta peprná, kadeřavá i kořenová petržel pro nať, pažitka, cibulka pro nať, majoránka, kopr, řeřicha a další. V e-shopu k dostání za 33 Kč, balení 5 litrů.

Pro lepší růst v bytových podmínkách doporučujeme růstový aktivátor s výživou Kopřiva plus Ten je vyrobený ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré. Přípravek obsahuje určité množství živin (N, P, K, Mg a Ca) včetně stopových prvků (Fe, Zn, Cu, Mn) ve snadno přijatelné formě pro rostliny. Podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů. Udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu. V e-shopu k dostání za 84 Kč, balení 0,5 litru.

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close