Recept na to, jak mít základní bylinky vždy po ruce, nám poslala naše čtenářka . Truhlík s bylinkami, které chce mít vždy k dispozici, stojí na terase a z kuchyně je k němu jen pár kroků…
Každý jistě preferuje bylinky jiné, ale ty, co zde vidíte, se v kuchyni jistě hodí! Každý rok se může skladba truhlíku trochu měnit, toto je ale podle naší dopisovatelky léty prověřená kvalita…
ŠALVĚJ
V kuchyni se používá k přípravě pokrmů a umocňuje chuť jakéhokoliv jídla. Čerstvé bylinky obsahují hodně minerálních látek, éterické oleje i vitamíny a blahodárně působí na náš organismus hlavně z hlediska pomoci při trávení. Šalvěj je známa již z dob starého Řecka a pěstovat můžeme spoustu kultivarů a odrůd. Jak říkají kuchaři – co druh to jiná chuť!
Šalvěj se v kuchyni může použít při grilování, pečení nebo dušení masa, často bývá i součástí marinády, do které kousky masa nakládáme. Přidávat se může k vepřovému, hovězímu, skopovému, krůtímu nebo jehněčímu, není ale výjimkou použít šalvěj na dochucení zvěřiny. Navíc se dává do paštiky nebo do různých nádivek a také ryby s ní chutnají výtečně. Šalvěj ale nemusíme využívat jenom v teplé kuchyni, dá se s ní připravit také zajímavé bylinkové máslo nebo slouží k dochucení tvarohu a sýrů. A hlavně starší generace zná jistě ochucovadla jako šalvějový olej nebo šalvějový ocet. Při přípravě pokrmů se dá tato bylina kombinovat s celerovou natí, libečkem, majoránkou, petrželí a samozřejmě i s klasickým kmínem.
Tato bylina se hodí většinou do různých limonád nebo čajů a využíváme z ní jak čerstvé listy, tak i mladé stonky nebo květy. V teplé kuchyni se u nás moc nepoužívá, výjimkou jsou snad jen některá orientální jídla (skopové, kuřecí, jehněčí). Setkat se s ní můžeme také v ovocných salátech a dezertech. Např. v Indii nebo Africe jsou hodně populární silné slazené horké čaje z čerstvé máty, které mají účinky proti horku. A i když jsou teplé, příjemně osvěží. Máta se hojně používá i v marinádách, čerstvá se ale k pečenému masu nedává.
Nejen u nás, ale i ve světě, je tato bylina označována jako „koření králů“. Vždy byla velmi drahá a při přípravě pokrmů se oregana používá jen docela málo. Dobromysl se pojí hlavně s italskou kuchyni, kde se přidává do omáček z rajských jablíček, na pečené maso nebo do různých sekaných masových náplní, jež se využívají do raviol a lazaní. Samozřejmě nemůžeme opominout pizzu a v řecké kuchyni se přidává do zeleninových salátů. V mexické kuchyni se kombinuje s česnekem nebo dalšími bylinkami a najít dobromysl můžeme hlavně v pokrmech z fazolí. Oregano má také léčivé účinky, používá se proti zánětům a bolesti v krku, popř. pomáhá při střevních potížích a podporuje trávení.
Jedná se o hodně aromatické koření, které má kafrovitou chuť a jemně nasládlou příchuť. V teplé kuchyni se přidává k masu ryb a nebo k masu drůbežímu a rovněž je možné ho využít do různých omáček nebo při grilování zeleniny či na ochucení másla nebo výrobu různých zálivek, ochucených majonéz a dippů. Celé větvičky se používají na aromatizaci olejů a setkat se můžeme také s tzv. tymiánovým medem. V zeleném stavu se tato bylina používá při problémech s nadýmáním, obecně zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky a také mírní dráždivý kašel.
Tato listová bylinka se používá díky své pikantní a štiplavé chuti, která je jen těžko popsatelná a zařaditelná. Z hlediska dochucení jídla může zpestřit skoro každý pokrm, využívá se ale hlavně na saláty, při přípravě těstovin a nebo ji dáváme do rizota. Pokud používáme listy starší, jednoduše se hořké chutí zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Větší listy můžeme podávat podobně jako špenát, a to i dětem, pro které není čerstvá rukola doporučována. Možná vás to překvapí, ale výrazná chuť rukoly se dá výborně kombinovat také se sladkým ovocem, například s pomeranči, hruškami nebo ananasem. A nasekaná najemno jako klasická řeřicha se dá použít na chléb namazaný máslem nebo nějakou pomazánku. Pokud ji orestujeme po krátkou dobu na oleji se silnějšími plátky česneku, získáme originální přílohu k rybám a nebo základ bezmasé verze těstovin. Někdo z rukoly vaří také chutnou polévku, ale ta už je skutečně pro opravdové znalce této zeleniny, protože má vskutku výraznou chuť.
Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický
Co se hodí pro správnou péči?
Pro výsadbu do květináče doporučujeme Přírodní substrát pro bylinky, který je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, prosetého jemně tříděného křemičitého písku a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva a je vhodný pro pěstování celé řady druhů bylinek a zeleného koření, mezi něž patří například: bazalka pravá, dobromysl obecná, rozmarýn lékařský, máta peprná, kadeřavá i kořenová petržel pro nať, pažitka, cibulka pro nať, majoránka, kopr, řeřicha a další.
Pro lepší růst v bytových podmínkách doporučujeme růstový aktivátor s výživou Kopřiva plus Ten je vyrobený ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré. Přípravek obsahuje určité množství živin (N, P, K, Mg a Ca) včetně stopových prvků (Fe, Zn, Cu, Mn) ve snadno přijatelné formě pro rostliny. Podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů. Udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu.
Nejen tyto, ale i další výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav (substráty, hnojiva, kondicionéry aj.), které vám v létě na zahradě jistě pomohou, najdete v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, využijte eshop.raselina.cz ….