Sponzor rubriky

Pěstujte bylinky netradičně!

Vložil | 2.6.2015 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

 

Bylinky jsou teď hitem a způsobů, jak se dají pěstovat, známe mnoho. My vám v naší reportáži ukážeme, jak si snadno, rychle a levně vytvoříte malou zahrádku, která je kromě užitku také zajímavým okrasným prvkem. A navíc – celá z přírodních materiálů!

2Bylinkovou zahrádku, na kterou se díváme, si může postavit v podstatě každý. Na místě, kde se na malém dvorku vesnického stavení nachází, původně sice jedna byla, ale jen v podobě klasického záhonu. Paní domu chtěla vyvýšenou (bude prý hezčí), a tak ji manžel zhotovil. Základem ohraničené zahrádky jsou jednoduchým způsobem spletené stěny z proutí, čímž vznikl zvýšený záhon. Ten se dá použít na pěstování čehokoliv – jahod, květin, zeleniny nebo i menších okrasných dřevin.

Druhým důvodem vzniku této jednoduché stavby bylo možná i to, že po zimě potřebovali Martin s Kateřinou vyklidit hnůj z kozího chlívku. Z původní zahrádky tedy bylinky vyndali, odebrali vrchní vrstvu zeminy a do proutěné „ohrádky“ ohraničené akátovými kůly a kameny vyvezli hnůj, který považují za kvalitní bio hnojivo. Ten následně rovnoměrně rozprostřeli po celém povrchu a promíchali se starší zeminou. Do úrovně stěn ohrádky pak dosypali kvalitní bio kompost z vlastní zahrady, který pravidelně přehazují a doplňují bio odpadem.


Přírodně laděná bylinková zahrádka se vejde i na malý dvorek!

Do takto připravené plochy zasázeli zpátky všechny bylinky a přidali i některé nové. V zahrádce je tak pro domácí potřebu k dispozici meduňka, máta, šalvěj, rozmarýn, kari (to zkouší letos poprvé), pažitka, libeček, izop a zapomenout nesmíme ani na petrželku, která se teprve bude vysazovat. Nejvíce je ale v této bylinkové zahrádce zastoupena máta, zatím 10 druhů. Najdeme zde třeba marockou mátu (ta je svěží chuti a hodí se na mojito nebo do čaje), čokoládovou mátu (skutečně voní a chutná po čokoládě), jablečnou mátu (používá se do čaje nebo na mátové sirupy, má vůni sladkého jablka s přídavkem mentolu), citrónovou mátu (dává se do čajů, koktejlů nebo se z ní vaří hodně aromatické sirupy), klasnatou mátu (aromatická bylinka jemnější chuti se širokým uplatněním v kuchyni při vaření a přípravě osvěžujících nápojů) nebo pomerančovou mátu (voní po pomerančové kůře, dává se do dezertů a poslouží i k přípravě dětských limonád). Celkem je známo přes 20 druhů máty, většinu z nich by rodina časem chtěla v zahrádce mít.

9  4  6
I u tak malé stavby je možné vychutnávat zajímavé detaily!

Péče o bylinkovou zahrádku je velice jednoduchá. Nahnojeno je díky silnější vrstvě kozího hnoje do zásoby, takže hlavní úkol spočívá v péči o bylinky jako takové. Zde, jak Martin říká, dělali s Kateřinou v minulosti asi chybu, protože rostliny nechávali dlouho na jednom místě a moc s nimi nepracovali. Paní domu se ale někde dočetla, že bylinky pro běžnou kuchyňskou potřebu je nutné pravidelně okopávat, z jejich okolí odstraňovat plevel a také jednou za 2 – 3 roky přesazovat. Trsy se vyjmou z půdy, rozdělí a nejsilnější části opět zasadí zpět. Pro běžnou denní spotřebu stačí mít k dispozici jen malý trs, na sušení se bylinky pěstují na jiném stanovišti (záhon, podél plotu), kde se mohou volně rozrůstat. Přirozený kryt, a částečně i stín, zajišťuje nad vyvýšenou bylinkovou zahrádkou klasická meruňka, jejíž sladké plody milují hlavně děti (není prý nad to utrhnout si ze stromu čerstvou). Ty s údržbou bylinkové zahrádky rady pomáhají, i když asi nejvíce je láká velká keramická nádoba, kam se napouští voda na zalévání.

11 10
Na údržbě bylinkové zahrádky se podle svých schopností a možností podílí každý člen rodiny…

Do této bylinkové zahrádky se v létě vrátíme, protože nám paní Kateřina slíbila, že z vlastnoručně vypěstované máty připraví silně osvěžující limonádu…

Text a foto: Jan Stropnický


TIP RAŠELINA a.s.

substrat_bylinkyPokud nemáte k dispozici hospodářství, doporučujeme vám použití Přírodního substrátu pro bylinky, který je vhodný k výsevům i dopěstování celé řady druhů bylinek a zeleného koření. Pěstovat v něm můžete např. bazalku pravou, dobromysl obecnou, rozmarýnu lékařskou, mátu peprnou, kadeřavou i kořenovou petržel pro nať, pažitku, cibulku pro nať, majoránku, kopr nebo řeřichu. Hodí se k pěstování jak v květináčích (truhlících) v bytech nebo zimních zahradách celoročně, tak i na záhonech (nebo lodžiích i balkonech) v průběhu vegetačního období. Pro pěstování v nádobách (květináčích, truhlících) použijte samotný substrát, při pěstování na záhonech rovnoměrně rozvrstvěte substrát ve výšce asi 4 – 5 cm a dobře zapravte do horních 10 – 15 cm ornice. Výrobek si můžete zakoupit v e-shopu za 30 Kč, balení 5 l.

Komentáře