Sponzor rubriky

Na hřišti si mohou hrát nejen děti, ale i dospělí…

Vložil | 13.10.2022 | Žádné komentáře | HRAJEME SI NA ZAHRADĚ

I když to může znít na první pohled trochu divně, hřiště jako relaxační prostor nemusí sloužit jen našim nejmenším. V jiném provedení a sestavě herních prvků ho mohou využívat i dospělí anebo dokonce senioři.

Původně se tento nápad týkal spíše oblasti veřejně přístupných hřišť, je ale pravdou, že spoustu sestav, o kterých budeme dále hovořit, najdeme i na soukromých zahradách. Hřiště pro dospělé se v poslední době v celku rozšířila, „na vině“ jsou možná i evropské dotace, pomocí nichž se provozovatelé snaží přiblížit sportovní a pohybové aktivity také těm, kteří již nejsou nejmladší.

Jak tato místa charakterizovat?

V tomto případě se asi nebudeme bavit o houpačkách, prolézačkách, skluzavkách nebo pískovišti, spíše se jedná o prostor s prvky, které slouží k posilování, protahování a dalším cvičebním aktivitám. Co se týče stavebního základu, vycházíme z hrubých trámových konstrukcích, které jsou opracovány tak, aby se na nich člověk nezranil. Ale vzhledem k tomu, že neslouží pro naše nejmenší, nejsou barevně vyladěné, a i celkové zpracování je jen základního charakteru. Zde totiž hledíme především na funkčnost, estetická stránka věci je hodně potlačena!

Co na hřišti pro dospělé hledat?

Z hlediska potřeb uživatelů se jedná především o jednoduchá posilovací zařízení, mezi něž patří např. hrazdy, kladiny anebo dřevěné či plastové plochy sloužící pro dělání kliků, sedů/lehů či dřepů. A chybět by neměla ani místa, kde se snažíme cvičit rovnováhu, popř. lana na šplhání či pevně zabudované šplhací tyče.

Součástí hřišť pro dospělé bývají i jednoduché cvičící stroje, určené k posilování paží nebo nohou. Protože stojí na venkovním prostranství, nesmí být technicky nijak složité. V podstatě se jedná o zařízení sestávají se z kovových a dřevěných částí, pružin nebo táhel. Ta bývají stavitelná, takže je možné nastavovat na strojích potřebnou zátěž, která vychází z fyzické kondice a možností cvičícího.

Všechna tato zařízení slouží ke zlepšení fyzické zdatnosti, motoriky a pohyblivosti různých částí lidského těla. Slovo hřiště je na tomto místě tedy nutné brát s rezervou, protože o hraní nemůže být v souvislosti s věkem uživatelů vůbec řeč!

Konstrukční vlastnosti

Co se týče robustnosti dřevěných nebo ocelových konstrukcí, musíme vycházet z jednoduchého propočtu. Oproti klasickému dětskému hřišti je nutné tato zařízení budovat jako pevnější a mohutnější, musí totiž vydržet daleko větší zatížení (dospělý člověk má většinou hmotnost kolem 70 – 90 kg). Pokud se bude jednat o veřejně přístupné prostory, o jakousi venkovní posilovnu, hřiště staví odborná firma „na zakázku“. Jednotlivé komponenty ale výrobci prodávají i všem ostatním zájemcům, kteří si z nich pak doma na zahradě budují vlastní cvičební sestavy.

Co s hřištěm v zimě?

V souvislosti s popisováním různých posilovacích mechanismů vás jistě napadne, zda tyto „stroje“ zůstávají na svém stanovišti i v době zimních měsíců, kdy musí odolávat sněhu, větru, vodě, dešti a mrazu. Tato zařízení se nedemontují, protože díky své jednoduchosti a odolnosti materiálů (impregnované dřevo, nerezová ocel) můžeme předpokládat, že vydrží nejen nepřízeň počasí, ale i jistou míru vandalismu. A jsou-li někde kloubové mechanismy nebo pružiny, zcela logicky stačí vše promazat a zbavit nečistot.

U veřejně přístupných posiloven je pak v rámci instalace dodáván manuál, který popisuje kromě jiného i program údržby a péče o tato zařízení včetně nosných a pohyblivých konstrukcí.

Jak správně kotvit?

S tím, že je hřiště pro dospělé vystaveno větší zátěži ze strany uživatelů než dětské, musíme počítat také při jeho budování. Tady už nebudou stačit běžné ocelové kotvící trny, nosné sloupy je třeba poctivě a kvalitně zabetonovat. Co se týče veřejně přístupných zařízení, zde je vše na stavební firmě, která tyto požadavky zná a nic neošidí. Podobně bychom ale měli postupovat i my doma a použít stejnou fixační technologii.

Veřejně přístupná zařízení jsou inspirací pro domácí posilovny

Jako studnice nápadů, podle které si budujeme hřiště doma na zahradě, může sloužit to, které potkáváme třeba dennodenně u nás v příměstském parku. Možností, z čeho a jak posilovnu pro dospělé postavit je spousta, stačí se dívat kolem sebe anebo hledat na internetu. Některé prvky získáme doma v garáži, v kůlně nebo dílně, popř. se pro ně vypravíme do přírody, do lesa. Zároveň však můžeme využít i sofistikovanější a složitější mechanismy, které už ale bude nutné koupit. Hřiště pro dospělé se dá postavit na mnoho způsobů, přičemž na prvním místě je jeho funkčnost. Design jde v tomto případě stranou, to ale nikomu nevadí.

Propojení hřišť pro děti a pro dospělé

Závěrem nás možná napadne, že když už si pro sebe na zahradě takovéto zázemí stavíme, a máme doma i děti, popř. prarodiče, mohli bychom vše skloubit dohromady. Moc dobrý nápad to ale není, protože věkové rozdíly uživatelů těchto relaxačních míst vcelku striktně určují jejich podobu a užitné vlastnosti. O jakési kombinaci prvků můžeme uvažovat až v momentě, kdy je potomkům kolem 10-12 let. To už je pískoviště tolik neláká a možná pro ně bude zajímavé poměřit s tátou či dědou síly v počtu dosažených shybů na hrazdě nebo kliků a sedů/lehů…

Autor textu: Vladeko s.r.o Tachlovice, https://www.detskahriste.cz

Pokračování příště…

Komentáře