Letničky, které se hodí do vázy!

Vložil | 8.8.2022 | Žádné komentáře | HNOJENÍ NA ZAHRADĚ, OKRASNÁ ZAHRADA

Stará keramická váza nebo džbánek s ulomeným uchem, postavené do kouta zahradního posezení. V nich pestrá škála barev a vůní květin, které momentálně kvetou na zahradě.

EchynaceaTo jsou malé detaily, které nás vrací do dětských let, strávených u babičky na chalupě. Květiny nás provází celým našim životem a každý má s nimi spojenou konkrétní vzpomínku. Již od útlého dětství jsme měli rádi luční kvítí a dlouhé procházky letní krajinou. Bohužel dnešní hektická doba nám velmi ubírá čas a některé aktivity, které bychom tak rádi dělali, jednoduše nestíháme.

Přes zimní období si často kupujeme řezané květiny, ovšem letní čas patří domácím vazbám z toho co zahrádka a okolí domova poskytne. Je pravda, že kupované květiny v květinářstvích většinou déle vydrží a vypadají honosněji. Ovšem ručně vytvořená kytice z domácích zdrojů voní, je pestrá a je takřka zadarmo. Navíc se u její tvorby můžeme skvěle odreagovat.

Skvělým dárkem pro ženu je určitě zajímavá váza, darovaná s velkou kyticí kopretin, pivoněk nebo jiných trvalek, které jsou vhodné k řezu.  Myslím si, že obecně se hodí k řezu všechny trvalky, které jsou dostatečně velké a mají zajímavé květy či listy. Při jejich výběru se řiďme svou vlastní fantazií a vkusem. Tyto dvě věci jsou tak individuální, že co se líbí jednomu, se nemusí líbit druhému, proto v tomto případě nenaleznete žádný konkrétní návod na univerzální kytici. Choďte po zahradě, vybírejte si barvy květů, které k sobě ladí a nezapomínejte ani na vůni. A pro inspiraci přinášíme zajímavé druhy zahradních rostlin vhodných k řezu:

Achillea – řebříček

Řebříčky máme spojené opravdu spíše s loukami, nebo jako nevítaný plevel v našich pěstěných trávnících. Ovšem zahradní řebříčky mají velké květenství červených, růžových, žlutých a bílých květů. V zahradě mají určitě svoji velkou úlohu i pro hmyz. Často se na nich objevují motýli. I v kyticích se opravdu vyjímají. Daří se jim v sušší  půdě na plném slunci.

Astilbe – čechrava

Čechravy mají krásné listy a jejich vzdušné květní laty nás okouzlí. Ve vazbách hrají nezastupitelnou roly. Rod tvoří půdopokryvné druhy, až druhy dosahující výšky přes metr. Barvy květních lat jsou od bílé, přes různé odstíny růžové až po temně rudou. Dobře se jim daří v dostatečně vlhké půdě v polostínu. Listy můžeme ve vazbách použít jako výplň nebo jako ozdobnou manžetu například doplněnou listy host nebo čemeřice.

Campanula – zvonek

Zvonky jsou stejně jako kopretiny typickými zástupci takzvaných babičkovských zahrad. Imponují nás svými vzdušnými květy i nenáročným pěstováním. Tento zajímavý rod zahrnuje druhy velmi malé tvořící polštáře, vhodné na skalky až druhy velmi vzrostlé, vzpřímeného vzrůstu.  Typickými zástupci těchto vzpřímených zvonků jsou Campanula glomerata – zvonek klubkatý a Camapanula latifolia – zvonek širokolistý.

a) glomerata – je bujnou oddenkovou trvalkou, porostlou chloupky. Kvete po celé léto a podle jednotlivých variant může mít výšku od 10 cm do 75 cm. Velmi známá je var. dahurica, která má široké, tmavě purpurové květy. Dosahuje výšky až 75 cm.  b) latifolia – je stejně jako předchozí druh bujnou vzpřímenou trvalkou, která má silné dlouhé stonky. Může dosahovat výšky až 1,2 m. Květy jsou světle až tmavě fialové nebo bílé.

Delphinium – stračka

Se stračkami se můžeme volně setkat na horských loukách. O tom svědčí i jejich naprostá mrazuvzdornost. Mají rády stanoviště s živnou propustnou půdou na plném slunci. Na první pohled nás učaruje barva a tvar jejich květů (klasy, hrozny někdy i laty). Vyšší velkokvěté formy by se měly vyvazovat k opoře. Díky mnoha vyšlechtěným variantám si můžeme vybrat barvy květů od bílé přes růžovou, modrou až po různé odstíny fialové.

Echinacea

O této vysoké zahradní trvalce bylo řečeno mnoho díky svým blahodárným účinkům na lidský organismus. Její květy se vyjímají i v kombinaci se svojí příbuznou rudbeckií. Vyhovuje jí živná zahradní půda na plném slunci.

Hemerocallis – denivka

Málo kdo z nás ví, že naše republika je v pěstování denivek na předních světových pozicích. Tyto nenáročné, liliím podobné květiny jsou pro nás jako stvořené. Typickým zástupcem, kterým dobře známe je oranžově zbarvená H. fulva ‘Europa‘. Ovšem denivky mají celou škálu dalších barev s různobarevnými středy. Květy mohou být jednoduché i plné. Díky svým kompaktním trsům listů mohou tvořit dokonalé lemy záhonů nebo různých zákoutí. Vyhovuje jim slunce i polostín, na půdu jsou zcela nenáročné.

Leucanthemum x superbum – kopretina zahradní

Kopretiny patří mezi mé nejoblíbenější květiny. Jejich květy jsou romantické ale i pevné a silné. Běžně je vidíme na okrajích silnic ve velmi suchých půdách i na květnatých loukách. V kombinaci s vlčími máky jsou nádherné. Bylo vyšlechtěno mnoho různých variant se zakroucenými okvětními lístky, s bílými či žlutými terči a podobně. Asi nejznámější jsou klasické jednoduché zahradní druhy se žlutým terčem a jednoduchým okvětím. Na půdu jsou nenáročné, milují propustné profily. Vysazujeme je vždy na slunné místo.

Liatris spicata – šuškarda klasnatá

Šuškarda je krásná rostlina, která tvoří květy uspořádané v dlouhém klasu. Dá se použít do vazby jak v čerstvém stavu, tak i usušená. Květy vykvétají od vrcholu směrem dolů, což u jiných rostlin tak často k vidění není. Kvete celé léto a její květy bývají často obletovány motýli. Šuškardy mají rády vlhčí živnou půdu.  Hodí se na slunce i do polostínu.

Lupinus – vlčí bob

Vlčí boby vidíme všude, na loukách, na svazích dálnic, na rumištích, ale nechybí ani na našich zahradách. Jsou vyšlechtěné do tak pestrobarevných kultivarů, že se v tom běžný člověk přestává orientovat. Pokud je po odkvětu sestříhneme, rostlina vykvete ještě jednou. Na půdu nejsou lupiny náročné, preferují spíše slunce, ale snesou i polostín.

Phlox – plaménka

Plaménky jsou krásné trvalky, které můžeme najít v nejmenších podobách jak na skalkách, tak ve vzrůstných formách v okrasných záhonech. Barva a vůně uchvátí každého. K řezu jsou vhodné zejména P. maculata a P. paniculata. Dosahují výšky kolem jednoho metru a v trvalkovém záhonu je nepřehlédnete. Dobře se jim daří v živné, vlhké půdě na plném slunci nebo v polostínu. Ve vazbě doplněn jen o šáter a kapradí vypadá velmi něžně.

Rudbeckia – třapatka

Oranžovo žluté květy s tmavě hnědými terči a velmi chlupatý stonek, tak by se daly charakterizovat třapatky. Jsou velmi nenáročné a snadno se vysemeňují, což v některých záhonech není až tak chtěné. Jejich květy ve váze vydrží jen krátkou dobu, ale i přes to jsou její nedílnou součástí. Třapatky mají rády těžší půdy, slunce i polostín. Jsou mrazuvzdorné. Vytváří velké trsy, proto při jejich výsadbě mysleme na dostatečný prostor v jejich okolí. Dorůstají výšky až jeden metr.

Samotné květy těchto druhů a jiných zahradních rostlin bychom měli při vazbách doplnit o listy a klasy trav. Pro vytvoření manžety doporučuji listy čemeřice, bohyšek, čechrav, zahradních kapradin nebo i pivoněk.

Doufám, že Vám udělají Vaše domácí vazby stejnou radost, jako dělají mě a že si u nich skvěle odpočinete a zapomenete na každodenní starosti.

Krásné léto s květinami z vaší zahrady přeje Rašelina a.s. Soběslav


Může se vám hodit…

Abychom měli na zahradách a zahrádkách pěkné letničky do vázy, je třeba je dobře hnojit. Pro základní výživu můžeme použít např. HORTUS – hnojivo Univerzál: obsahuje minerální látky dusík, fosfor a draslík (NPK 7-4,5-5,5) a je to ideální plné hnojivo pro zdravý růst rostlin, bohaté nasazení květů i tvorbu plodů. Složení hnojiva má příznivý účinek na tvorbu vegetativních i generativních částí rostlin a je určeno pro celou škálu rostlin pěstovaných v bytech, balkónech i zahradách. Při dodržení doporučeného dávkování obdrží všechny pěstované rostliny optimální množství živin pro svůj růst…

Pokud chcete jít cestou bio kvality a přírodního způsobu výživy rostlin, můžete použít třeba Univerzální organické hnojivo Vita Natura Toto kapalné organické hnojivo obsahuje dusík, fosfor a draslík v poměru NPK 3–6–3. Zvláště je vhodné pro ekologické pěstování rostlin a plodin. Díky jeho složení je vhodné pro všechny běžně pěstované druhy zeleniny, bylinek i trvalek s výjimkou kyselomilných rostlin.

Při pěstování nejen letniček, ale i dalších užitkových a nebo okrasných rostlin vám pomohou i  výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav. Můžete se s nimi seznámit třeba v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam jezdit, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře