Sponzor rubriky

Zásady bezpečného grilování s keramickými grily BIG GREEN EGG

Vložil | 9.8.2022 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Stejně jako u grilů plechových, i v tomto případě bychom měli vědět, jak se zařízením správně zacházet, abychom dokázali uchránit sebe, zdraví hostů při letní párty i plochy ve venkovní kuchyni (terasu, stoly aj.) před poškozením.

Chceme-li se zabývat bezpečným grilováním, měli bychom mít základní informace o teplotách, které s provozem „zeleného vajíčka“ souvisejí. Na roštu, pod nímž je nasypáno dřevěné uhlí, se mohou pohybovat kolem 450-500 oC, teplota uvnitř grilu je uváděna v hodnotách 200-250 oC.

Pomalé otevírání víka

První zásada, kterou musíme dodržet při dosypávání dřevěného uhlí nebo vkládání či vyjímání grilovaných pokrmů, souvisí s poklopem. Ten nesmíme nikdy otevřít rychle a naráz, ideální je nadvakrát!  Jde o to, aby nám horký vzduch, který se dostává ven, nepopálil ruce, popř. uhlí díky jednorázovému silnému „přílivu“ vzduchu nevzplálo vysokým plamenem. Gril tedy otevíráme postupně a je dobré vědět i to, že zde není žádná aretační pojistka (např. jako u dveří auta), která dovolí víko otevřít nejprve na polovinu a pak teprve, díky použití větší síly „dokořán“.

Pořiďte si rukavice a zvedák roštu

Pro potřeby manipulace s horkým grilem najdete v nabídce příslušenství BIG GREEN EGG rukavice, které jsou vyrobeny z nehořlavých vláken. Z hlediska odolnosti jsou dimenzovány na teploty cca 250 oC, což je pro běžnou manipulaci dostačující! Pokud potřebujeme přiložit, musíme zvednout rošt. To dokážeme pomocí zvedače roštů, což je jednoduché zařízení, které nám pomůže bezpečně litinový díl grilu vyjmout a následně uložit zpět.  Horký rošt odkládáme třeba na nějakou keramickou dlaždici nebo na jiné nehořlavé místo, speciální stojan za tímto účelem prodejci nenabízí.

Pozor na žhavý popel

Další nebezpečí na nás číhá v místech, kam propadává z roštu horký popel. To je chráněno zvenku mřížkou, která se otevírá při „vymetání“, jinak by měla být zavřená. Snadno se totiž můžeme popálit, popř. jiskry zanechávají vypálená místa v dřevěné podlaze, nebo dokonce mohou způsobit požár! I proto je dobré mít při grilování po ruce nějakou konev vody nebo malý domácí hasicí přístroj.

Nesahat, pálí!

Pokud se bavíme o vnitřních teplotách grilu, na které musíme dávat pozor, je dobré se zmínit také o povrchu „zeleného vajíčka“. Na něm mohou dosahovat teploty hodnot mezi 70–80 oC, což je méně než u grilu plechového. Pokud si na tento typ grilu sáhnete, určitě se spálíte a budete mít na prstu puchýř. U keramického Big Green Egg vás to sice zabolí, ale destrukce kůže nenastane.

Grilování končí, co se žhavým uhlím?

Poté, co dogrilujme, má většina lidí potřebu gril otevřít a nějakým způsobem, ideálně studenou vodou, horké uhlí uhasit. To je ale velká chyba, takto by se postupovat nemělo! Nalijeme-li vodu do grilu plechového, hrozí jeho některým částem koroze, u grilů Big Green Egg pak může keramická vrstva díky šokovému zchlazení prasknout. A jak tedy správně postupovat? Po skončeném grilování vajíčko otevřeme, vyjmeme pokrmy a následně i vnitřní příslušenství. Poté zavřeme víko a nezapomeneme na přívody vzduchu (nahoře a dole). Bez přístupu kyslíku oheň sám za určitou dobu vyhasne a gril bude chladnout. Důležité ale je, abychom měli v pořádku těsnění víka, protože pokud by bylo poškozené, může gril přisávat vzduch a hoření bude, i když v malé intenzitě, pokračovat…

Když gril zcela vychladne, můžeme vyhrabat popel. Nechávat ho ve „vajíčku“ delší dobu, třeba týden nebo 14 dní, správné není, protože původně stoprocentně vysušený materiál do sebe jako sorbent začne natahovat vlhkost z okolí a bobtná.

Popálení při vaření

Poslední možnost, kdy můžeme přijít k nějaké úhoně je příprava pokrmů se sosem nebo vaření omáčky. Při dolévání vody či potřebných pochutin otvorem ve víku může dojít ke „gejzírovému efektu“ a pára nám „stříkne“ do obličeje. Ale to už je spíše o šikovnosti obsluhy.

Bezpečné grilování na seminářích

Důležité informace o bezpečnosti práce s grilem se jako první věc probírají na každém kurzu, který k obsluze  tohoto zařízení společnost Vladeko s.r.o Tachlovice organizuje.

Ten další bude již první týden v září, přihlásit se můžete můžete na info@vladeko.cz

Autor článku: GrilyKrby.cz

Pokračování příště…

Komentáře