Nakoupit semínka, trochu je vytřídit a zjistit jejich klíčivost. To jsou věci, které provádíme vcelku běžně. Následně si připravíme substrát a osivo vyséváme. Děláme ale všechno správně? Zkusme se zeptat těch, co vysévají rok co rok, a třeba i ve velkém, jak postupují oni. Co výsevům předchází, na které věci nezapomínají a co považují za důležité.
Moření je proces ochrany semen mající za cíl zničit choroboplodné zárodky, které ulpěly na jejich povrchu. Provádí před setím nebo klíčením a vede ke zvýšení klíčivosti semen. Z hlediska provedení můžeme volit buď suchou nebo mokrou cestou. Semena, která se běžně prodávají, už kupujeme většinou namořená, informaci najedeme na obalu. Pokud ale máme semena ze své sklizně nebo od malopěstitelů, být tomu tak nemusí. Moření za sucha je nejjednodušší způsob ochrany např. semen hrachu anebo fazolí a používají se při něm práškové přípravky. Každé semínko se obalí slabou vrstvou ochranné látky a můžeme se ihned vysévat. U moření hlávkového salátu a rajčat si ale dávejte pozor, na moření mohou být citlivé. Moření za mokra se doporučuje u zeleniny s velkými semeny, např. meloun, špenát, cukety, okurky. Mořidlo se ředí vodou a semínka se ponoří do připraveného roztoku na dobu, která je v návodu doporučena. Následně je vyndáme, necháme okapat a semínka usušíme na místě, které se dá následně dobře vyvětrat.
S moření cibulovin se setkáváme nejčastěji. Má preventivní charakter a chrání je před různými škůdci. Moření chemickými přípravky je naprosto běžné, doma ho ale nutně použít nemusíme. Chcete se chemickým přípravkům vyhnout? Pokud ano, můžete vyzkoušet horkou koupel. V tomto případě ponoříte cibuli nebo česnek na 25 minut do vody, která má teplotu 50 stupňů. Teplejší voda být nesmí a teplotu bychom se měli snažit udržet na stejné hodnotě po celou dobu máčení, asi půl hodiny. Horká voda ničí háďátka, viry, bakterie i plísně a nepůsobí jenom na povrchu. Patogeny likviduje i uvnitř. A co k moření osiva v domácích podmínkách použít? Např. Polyversum, Previcur a Algahumin.
Aby semena lépe klíčila
Chceme-li podpořit dobré vzcházení semen, můžeme využít v rámci předosevní přípravy i jiné způsoby. Máčení semen, popř. kropení vlažnou vodou, je tradiční způsob úpravy osiva před setím, kdy semena nabobtnají. Před samotným výsevem do vlhké půdy se pak nechají mírně oschnout. A proč to děláme? Semena obsahují ve svých povrchových částech chemické látky, které zpomalují, nebo dokonce zabraňují klíčení (tzv. inhibitory). Ty se ve vodní lázni vyplaví, proto je máčení semen tak důležité! Navíc je dobré současně semena provzdušňovat, což zajistíme například protřepáváním v nějaké uzavřené nádobě.
Následně necháme semena naklíčit, postupovat můžeme dvojím způsobem. Buď namočené osivo rozložíme na vlhké médiu (buničitá vata nebo savý novinový papír v několika vrstvách), popř. je ponecháme ve vodě až do té doby, než se začnou objevovat klíčky. Tady je ale důležité poznamenat, že vodu musíme pravidelně měnit! Máčení a nakličování semen zvyšuje celkové množství vzešlých rostlin a je ověřeno, že v porovnání s výsevem suchých semen stejného osiva je vzcházivost máčených a naklíčených semen až dvojnásobná.
Semena před máčením můžeme také prohřívat. Na to nám stačí proud vzduchu o teplotě 40-50 oC po dobu asi dvou hodin, anebo po stejnou dobu umístíme sáček se semeny v přiměřené vzdálenosti pod rozsvícenou stolní lampou. Na prohřívání reagují nejlépe okurky, melouny a rajčata, příznivě totiž ovlivňuje nasazování květů i plodů.
Myslíte si, že při letošních výsevech využijete rady, o které jsme se s vámi podělili? Pokud ano, můžete doufat, že se výnosy vašich plodin zvýší. Ale pokud jste zvyklí na své vlastní postupy, klidně i v tomto roce vysazujte suchá semena. Tyto informace měly posloužit k tomu, abychom se něco přiučili a zjistili, že stejné věci se dají dělat třeba i jinak…
Úspěšné výsevy a spoustu kvalitní sadby vám přeje redakce ZK
Všechny potřeby pro výsevy z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav, najdete v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže a pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….
Pro přípravu sadby čcibule a česneku můžeme využít Algahumin. Jedná se o extrakt z rašeliny slatinného typu, která obsahuje vysoký obsah huminových látek a hnědé mořské řasy. Mořská hnědá řasa je bonus pro rostliny, protože jim dodá biologicky aktivní látky (enzymy, aminokyseliny a fytohormony – růstové látky pozorující např. vytváření kořenového systému). Algahumin má příznivý a komplexní vliv také na rostliny. Podporuje jejich zakořeňování, růst a kvetení, zvyšuje přirozenou obranyschopnost vůči abiotickému stresu, zlepšuje regeneraci při poškození. V e-shopu k dostání za 150 Kč, balení 0,5 litru.