Sponzor rubriky

Ohniště, krby a zahradní grily se živým ohněm…

Vložil | 16 8, 2019 | Žádné komentáře | OKRASNÁ ZAHRADA

Oheň, jeden ze živlů, které se člověk od pradávna snažil ovládnout, je naším příjemným společníkem i na zahradě. Stavíme krby, udírny, grily nebo jen ohniště, a kdybychom měli tak maličkou zahrádku, že by se nám tam nevešlo nic ze zmíněných možností, ve vlahém večeru vykouzlí i svíčka kouzelnou atmosféru.

Oheň v zahraděAž se budete rozhodovat jakou „formu ohně“ zvolíte, zvažte hlavně jeho účel. Dáváte-li přednost pobytu u živého ohně z důvodu jeho pozorování, tepla a magické energie, zvolte ohniště nebo krb. Chcete-li svůj jídelníček obohatit o rafinované grilované pokrmy, obraťte se ke grilům. Kdo nedá na varování zastánců zdravé výživy, může postavit i udírnu. No a ten, kdo rád bydlí i na zahradě, vybuduje možná celou letní kuchyň.

Oheň v zahradě 3Umístění jakéhokoliv zařízení s živým ohněm musí brát v prvé řadě ohled na bezpečnost. Proto vybíráme místo v závětří (nebo závětrný kout vytváříme) a v dostatečné vzdálenosti od budov a hořlavých materiálů. Výsadby, hlavně jehličnanů a stálezelených rostlin, musí mít dostatečný odstup, mají totiž vyšší obsah pryskyřic a snadněji chytnou. Neměli bychom zapomenout ani na ohleduplnost vůči sousedům. Vaši volbu často omezí i zvolený prostor. Při plánování nestačí proměřit jen rozměry krbu, grilu či ohniště, ale je třeba zvážit i zázemí jejich provozu. U krbu by mělo být místo na zásobu paliva, u grilu zase manipulační prostor pro přípravu pokrmů. Malinké odkládací plochy, které bývají součástí hotových kupovaných grilů většinou stačí sotva k odložení jednoho malého talířku, takže musíte počítat i s místem pro stůl na přípravu jídla a stolky na odkládání. Také je třeba odhadnout plánovaný počet návštěvníků a jejich pohyb v daném prostoru, aby zbytečně nedošlo k popálení. Pokud budou na zahradě i malé děti a domácí zvířata, raději zůstaňte střízliví.

Oheň v zahradě 4Ohniště
Je nejjednodušší a tradiční možností jak oheň na zahradě využít.
Jeho výhody :
• postaví ho i malé dítě a snadno ho „demontujete“ či přemístíte, když se okolní stromy rozrostou
• můžete kolem něj sedět v kruhu, což je nejlepší varianta, jak ví každý tramp, protože každý vidí na každého a všichni jsou si „rovni“
• spálíte v něm jakékoliv dřevo je nejlevnější variantou

Nevýhody, které ale můžeme za určitých okolností přeřadit k výhodám:
• kouř putuje vždycky tam, kam si sednete ( pomůže plechový komín )
• co do pochoutek to budou hlavně buřtíky, opečený chleba, jablka či těstoví hadi a jiné jednoduchosti

Stavba ohniště
Pro běžné zahradní ohniště stačí okrouhlá prohlubeň, asi 60 – 80 cm v průměru a asi 20 cm hluboká. Obroubíme ji raději kameny, které zabrání případnému rozšíření ohně suchou trávou. Z návětrné strany můžeme jeden obvodový kámen vynechat, díky proudění vzduchu bude oheň lépe hořet.

Krby
Další možností využití ohně v zahradě jsou krby. Mají-li dobře fungovat (tzn. musí v nich dobře hořet, nesmějí kouřit a mají také hřát), musí být postaveny podle určitých zásad. Pro stavbu domácích krbů platí samozřejmě přísnější pravidla, v principu jsou však stejná i pro venkovní krby. Posuďte sami, zda nebude lepší svěřit stavbu odborníkům.

Oheň v zahradě 5

Stavba zahradního krbu
Hlavní podmínkou dobré funkce krbu je komín. Má být jednak dostatečně vysoký a má mít dostatečnou světlost (vnitřní průměr). U domácího krbu se předpokládá výška aspoň 8 m a světlost nejméně 20 x 20 cm. U zahradních krbů se musíme spokojit s menší výškou komínu, která nebude obvykle přesahovat 3 – 4 m, proto zvětšíme jeho světlost na 30 x 30 cm. Materiál přizpůsobíme okolí, hodí se šamotové cihly, přírodní kámen i kov. Podlahu a vnitřní stěny ohniště je nejlepší vyzdít šamotovými cihlami, které žárem ohně nepraskají. Vnější tvar a provedení krbu pak už podléhá jen estetickým pravidlům. Ohniště krbu stavíme tak, že jeho boční stěny směrem dozadu zešikmíme, stejně tak horní část zadní stěny, takže krb tvoří jakýsi reflektor, jehož šikmé stěny odrážejí teplo směrem z krbu ven. Hloubka krbu bývá obvykle kolem 40 cm, při výšce 50 cm a šířce 60 – 70 cm. Kouřové hrdlo je část krbu, do níž se prostora ohniště nahoře zužuje a navazuje tak na komín. Ve spodní části komínu nad kouřovým hrdlem je výstupek – zvratné dno, jehož účelem je usměrňovat chladný vzduch klesající komínem a obracet jej zpět, takže nesráží kouř z krbu a krb nekouří. Schematický náčrtek tyto pojmy objasňuje. Do ohniště krbu vkládáme rošt, který je podmínkou dobrého hoření polen. Je svařený z kulatých nebo hranatých ocelových tyčí v podobě mřížky na nožkách vysokých 5 – 7 cm. Okraje roštu jsou zvýšené, aby polena nevypadávala ven. Komín krbu můžeme vybavit stříškou. Ta má účel jak ozdobný, tak praktický, zabraňuje, aby při dešti vnikala voda do krbu. Může být ze silnějšího plechu, např. ve tvaru oblouku či vlnovky, upevněná na ocelových „nožkách“ asi 20 až 30 cm nad ústím komína.

Umístění krbů
Zahradní krby mohou být napojeny na zeď budovy či odpočívadla, nebo mohou stát na zahradě samostatně. Jejich ohniště může být přístupné jednostranně, nebo i z více stran (pak ovšem ustupujeme od zásad, které jsou platné pro zděné krby a blížíme se zpět k ohništi s odvodem kouře). Ohniště s roštem můžeme zřídit třeba na kamenné podezdívce a nad ohništěm pak upevníme plechový sběrač kouře a komín, který obvykle nepřesahuje 2 – 3 m. Sběrač kouře je zde řešen podobně jako u kovářské výhně. Komín pak může být kulatý nebo hranatý, o světlosti asi 30 cm. Takové krby mohou mít nejrůznější tvar. Jejich praktický význam je v tom, že komínem je odváděn kouř, takže neobtěžuje nejbližší okolí. Při vhodném ztvárnění se stává v zahradě i okrasným prvkem.

Zahradní grily
Jsou dalším způsobem využití ohně v zahradě, i když hlavně ke kulinářským účelům. Při volbě grilu je třeba rozhodnout dvě základní otázky: 1. gril zabudovaný či přenosný, 2. druh paliva – dřevěné uhlí (romantické) nebo plyn a lávové kameny (praktické).

Oheň v zahradě 7

Podstatou každého grilu je ohniště a grilovací rošt. V ohništi žhne dřevěné uhlí nebo lávové kameny, a nad ním se na mřížku klade maso k opékání. Mřížku je možné umístit v různé výšce, nebo se místo ní může také zavěsit rožeň, na který se maso nabodne a gril se nám tak změní v rožniště. Takže když kuřátkem či selátkem otáčíme, tak ho rožníme, zatímco když plátky masa kleštěmi uchopíme a otočíme, třeba několikrát, tak grilujeme. Navrhuji nedělat z toho zbytečnou vědu, takže dále jen grilování. Obliba grilování vedla k vývoji řady typů grilů, od nejjednodušších na jedno použití, přes grily skládací, přenosné, kotlové až k vozíkovým.

Zmíním se o kotlovém grilu, jehož podstatnou součástí je kopulovité klenuté víko. Když se zaklopí, gril se změní v pečící troubu, kde se dobře propečou i velké kusy masa, což má svou nespornou výhodu. Kdo dává přednost pohodlí, bude asi volit pojízdný plynový gril s lávovými kameny. Tyto grily mají snadnou obsluhu, protože u nich úplně odpadá složité rozpalování a rozdmychávání dřevěného uhlí, starosti s hlídáním žhavých uhlíků a uklízení popela. Nad speciálním hořákem napájeným z propanbutanové láhve je umístěn rošt s vrstvou lávových kamenů. Ty se rozpálí a jejich teplo griluje maso, umístěné na mřížce (roštu) nad nimi. Šťáva z masa odkapává na lávové kameny a po odpaření vytváří kouř, který dodává masu aroma. Lávové kameny mají samočistící schopnost a lze je použít opakovaně, stačí nechat gril po skončení grilování běžet cca 15 minut „naprázdno“ se zavřeným víkem. Na vhodné místo si můžeme pořídit i stabilní zabudované grily, např. z cihel, umělého či přírodního kamene, vymývaného betonu, nebo ze starého mlýnského kamene. Fantazii se kladou pouze meze funkčnosti zařízení, které vycházejí z principu popsaného výše.

Letní kuchyně

Oheň v zahradě 6Pokud máte dostatek financí, prostoru i chuti na grilované speciality a stolování na zahradě, můžete na vhodném místě vybudovat celou letní kuchyň. Její vybavení je samozřejmě individuální, základem je ale vhodný zastřešený prostor, otevřený do zahrady, tedy kryté odpočívadlo. Samozřejmě tu musí být nábytek ke stolování, skříňky, kde je v létě k dispozici potřebné nádobí, nějaká forma dřezu s tekoucí vodou a samozřejmě gril, krb, udírna či jiná kombinace „ohňových“ zařízení umožňující přípravu pokrmů. Na někoho to třeba zapůsobí jako zbytečný přepych, ale tam, kde se v létě schází velká rodina či hodně přátel, je takové zařízení k nezaplacení. Dobře se pobavíte, společně najíte a doma zůstane uklizeno.

Připravila: Ing. Hana Říhová

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close