Možná si řeknete, proč utrácet, vždyť kus masa snad zvládne každý gril. Jistě, na první pohled to tak bude vypadat. Ovšem už na ten druhý, když jídlo vložíte do úst, vaše chuťové pohárky rozdíl zaručeně poznají.
Kvalitní gril totiž vydrží pravidelné grilování, je stabilní a rozhodně se vám nepokroutí ani nepopraská. Vizuálně bude stále vypadat jako nový a hlavně pokrm připravený na kvalitním grilu bude chutnat tak, jak má. Výrobci grilů dobrých jmen své výrobky hýčkají, zvelebují a zdokonalují, takže není problém koupit si gril s vyměnitelnými rošty, stojany na drůbež, kameny na pizzu i pánvemi na světovou kuchyni. Uvaříte tak v podstatě jakékoli jídlo ve své vlastní letní kuchyni na čerstvém vzduchu. Jednotlivé omyvatelné díly pak můžete vložit i do své myčky na nádobí. A uznejte sami, toto vám rozhodně grily za pár korun v supermarketu rozhodně nenabídnou. Jen kvalitní gril dodá vašemu jídlu dokonalou chuť.
Gril na plyn, dřevo nebo elektřinu?
Výběr grilů k přípravě šťavnatých a voňavých pokrmů je opravdu pestrý, nemusíte se obávat, že by jste si nemohli vybrat:
1. gril na dřevěné uhlí – jeho výhodou je nízká cena, lehká váha, snadná obsluha a hlavně nenahraditelná vůně grilování na skutečném ohni. Nevýhodou pak delší příprava a neoblíbený úklid spojený s vynášením popela. Bonusem je pak možnost nákupu uhlí v podstatě kdekoli
2. plynový gril – je ideální pro váš komfort a pohodlí. Žádná dlouhá příprava, snadné a rychlé rozpálení a bezpracné grilování s regulací teploty. Vyšší pořizovací náklady jsou kompenzovány čistotou grilování a snadným úklidem – ideální pro mistry kuchaře, kteří už nechtějí být jen kuchtíky
3. elektrický gril – najde své uplatnění všude, postačí jen elektřina. Nemusíte mít ani vlastní zahradu, klidně si grilujte třeba na balkóně – elektrický gril se vám tam pohodlně vejde. V zimě si pak svůj oblíbený pokrm dopřejte klidně doma, ve své vlastní kuchyni. Elektrický gril žádné roční období zkrátka nezastaví.
Gril si můžete také vybrat v cestovní variantě a dopřát si tak své oblíbené jídlo i na dovolené, v kempu či překvapit tchyni na chalupě. Oblíbené jsou především grily Weber
Připravte se a mějte vše po ruce
Dříve než rozpálíte gril, zkontrolujte, zda máte vše potřebné po ruce, aby jste nemuseli odbíhat a radost z grilování se nezměnila v noční můru:
1. Dostatek dřeva či plynu, vše k rozdělání ohně či zapálení
2. Grilovací pomůcky
3. Suroviny, olej na potření
4. Talíře, příbory
5. Dostatek alka či nealka pro šéfkuchaře
6. Pomocníka, kterého pasujete na kuchtíka 🙂
Které jídlo na grilu nikdy nezklame? A nebojte se být originální!
Sázkou na jistotu nezklamete strávníky, ani jejich chuťové pohárky:
– kuřecí maso, plátky, části i celé kuře
– vepřové maso, krkovička je šťavnatou a nejoblíbenější klasikou
– hovězí maso, jen opravdu kvalitní a vyzrálé, všechny masa pak nejlépe chutnají naložená
– hamburgery, špízy
– ryby, filety, pstruh, podkovy kapra, losos, makrela
– zelenina
– kukuřičné klasy
– hermelín, v alobalu či obalený ve slanině
Občas ale zapomeňte na konvence a dejte průchod své fantazii. Vyzkoušeli jste už grilovat:
– banán ve slupce
– plátky ananasu či melounu
– jablko, hrušku, broskev, nektarinku
– cibuli, chřest, celer
– kyselé okurky v alobalu
– a nezapomínejte ani na obyčejné brambory
Šest tipů na závěr
1. Maso i ostatní suroviny vybírejte vždy kvalitní a čerstvé
2. Uzeniny vždy s co nejmenším obsahem mouky
3. Jehly a rošty potřete olejem, aby se pokrm nepřichytil
4. Maso obracejte kleštěmi ne vidličkou, aby nevytékala šťáva
5. Zeleninu i ovoce lehce potřete olejem, budou lépe stravitelné
6. Sůl používejte až na talíři, pokrmy nebudou pouštět vodu a udrží šťávu uvnitř
Přejeme vám dobrou chuť. Autor příspěvku: Pavel Novotný, www.grilcentrum.cz