Nemáte k dispozici klasický gril a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém steaku, zelenině s kůrčičkou a nebo karamelizované cibuli? Použijte jednoduchou náhradu, která je levná a pokrmy z ní budou stejně kvalitní.
Kupovat drahý gril, který na chatě nebo chalupě využijeme jen určitou část roku, je pro mnohé z nás zbytečné. Pokud ale chceme i my posedět večer s přáteli a nabídnout jim nevšední kulinářské zážitky, můžeme využít k pečení masa či grilování zeleniny žulovou desku.
Jak je vidět na obrázcích, zhotovení takového „grilu“ není nic složitého. Základem je klasické ohniště, které využíváme třeba pro opékání špekáčků. Poblíž něj stačí do země zabetonovat kovovou tyč a na ni pomocí jednoduchého železného oka upevnit další vodorovnou, ke které pak zkušený kutil bez problémů dokáže přivařit rám, do něhož umístíme žulovou desku.
Ta je v našem případě 3,5 cm silná a koupena byla v klasickém kamenictví. Tady její majitel požádal prodejce také o to, aby mu kolem dokola asi 2 cm od okraje vyřízl zhruba 0,5 cm hlubokou rýhu, která slouží k zachytávání šťávy z pekoucího se masa.
Postup grilování je velmi jednoduchý. Nejdříve roztopíme ohniště, a poté, co se vytvoří žhavý popel, přidáváme pokud možno tvrdé dřevo. To vytvoří kvalitní žhnoucí uhlíky, které žulovou desku rozpálí. Tu před samotným grilováním potřeme stolním olejem a za chvilku můžeme vedle sebe pokládat kuřecí, vepřové nebo i hovězí steaky, marinované cukety, mrkvičky a nebo cibuli. Grilujeme zvolna a pečené maso či zeleninu nezapomínáme otáčet. A pokud je někdo nedočkavý, může si v plamenech na okraji ohniště upéct špekáček nebo topinku. To místo čekání…
Protože je deska umístěna na svislé tyči v kovovém oku, není nic jednoduššího, než ji v okamžiku, kdy je vše ogrilováno, vychýlit do strany a bez obav před spálením hotové pokrmy sundat. Po grilování necháme desku vystydnout a pokud ji neuklízíme třeba do garáže, stačí na ni dát plechový poklop, který její povrch ochrání.
Přejeme vám celé prázdniny pohodové grilování a dobrou chuť.
Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický