Sponzor rubriky

Grilování bez grilu, aneb vyzkoušejte žulovou desku

Vložil | 5.7.2024 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Nemáte k dispozici klasický gril a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém steaku, zelenině s kůrčičkou a nebo karamelizované cibuli? Použijte jednoduchou náhradu, která je levná a pokrmy z ní budou stejně kvalitní.

Kupovat drahý gril, který na chatě nebo chalupě využijeme jen určitou část roku, je pro mnohé z nás zbytečné. Pokud ale chceme i my posedět večer s přáteli a nabídnout jim nevšední kulinářské zážitky, můžeme využít k pečení masa či grilování zeleniny žulovou desku.

1 2
3 4

Jak je vidět na obrázcích, zhotovení takového „grilu“ není nic složitého. Základem je klasické ohniště, které využíváme třeba pro opékání špekáčků. Poblíž něj stačí do země zabetonovat kovovou tyč a na ni pomocí jednoduchého železného oka upevnit další vodorovnou, ke které pak zkušený kutil bez problémů dokáže přivařit rám, do něhož umístíme žulovou desku.

Ta je v našem případě 3,5 cm silná a koupena byla v klasickém kamenictví. Tady její majitel požádal prodejce také o to, aby mu kolem dokola asi 2 cm od okraje vyřízl zhruba 0,5 cm hlubokou rýhu, která slouží k zachytávání šťávy z pekoucího se masa.

5 6
7 8

Postup grilování je velmi jednoduchý. Nejdříve roztopíme ohniště, a poté, co se vytvoří žhavý popel, přidáváme pokud možno tvrdé dřevo. To vytvoří kvalitní žhnoucí uhlíky, které žulovou desku rozpálí. Tu před samotným grilováním potřeme stolním olejem a za chvilku můžeme vedle sebe pokládat kuřecí, vepřové nebo i hovězí steaky, marinované cukety, mrkvičky a nebo cibuli. Grilujeme zvolna a pečené maso či zeleninu nezapomínáme otáčet. A pokud je někdo nedočkavý, může si v plamenech na okraji ohniště upéct špekáček nebo topinku. To místo čekání…

Protože je deska umístěna na svislé tyči v kovovém oku, není nic jednoduššího, než ji v okamžiku, kdy je vše ogrilováno, vychýlit do strany a bez obav před spálením hotové pokrmy sundat. Po grilování necháme desku vystydnout a pokud ji neuklízíme třeba do garáže, stačí na ni dát plechový poklop, který její povrch ochrání.

9 10
11 12

Přejeme vám celé prázdniny pohodové grilování a dobrou chuť.

Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický

Komentáře