Sponzor rubriky

Jak správně připravit hovězí steak…

Vložil | 18 5, 2018 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Před námi je další víkend, snad s pěkným počasím, a tak by mohla přijít vhod rada, která se týká kvalitního, dobrého jídla.

steakZákladem úspěchu při přípravě kvalitního steaku je výběr vhodného masa. Ideální maso je z kusu starého okolo 30 měsíců, protučnělé, tuk masu dodává chuť a křehkost. Množství tuku je určeno plemenem, výživou a pohlavím. Kastrací býků dochází k hormonálním změnám a k ukládání většího množství tuku. Je ale nutné, aby měl kastrovaný skot hodně pohybu a přijímal jen objemové krmivo, tedy byl pouze na pastvě. Jen tak totiž dochází k ukládání tuku ve svalu, nikoliv do podkoží.

Dalším základním požadavkem je zrání masa. Sebekvalitnější maso bude na steaky nepoužitelné, pokud nebude zrát v řádu týdnů. Tyto požadavky si ale zákazník může v praxi u masa ověřit jen velmi obtížně, proto je nejlepší cestou ke kvalitní surovině důvěra ve spolehlivého dodavatele.

Příprava:

1) pokud jste si koupili flank steak zmražený, nechte ho přes noc povolit v ledničce, zabalený do fresh folie.

2) steak před přípravou nechte temperovat v pokojové teplotě alespoň 30 minut. Následně ho osušte, osolte a okořeňte, bohatě stačí pepř.

3) na polovičním plameni dobře rozpalte suchou pánev, když na ní vylijete lžičku vody, voda se musí chovat jako rtuť, tzn. vytvořit kuličky. Pokud jen prská, pánev je rozpálená málo.

4) nalijte na pánev trochu oleje a chvilku počkejte. Až se z oleje začne kouřit, stačí opravdu trocha kouře (ne abyste olej vesele přepalovali), můžete do pánve vložit maso.

5) použijte asi 200 g flank steak a z každé strany ho cca 5 minut opečte.

6) pokud je pánev správně rozpálená, steak se k pánvi nepřipeče a jde s ním volně pohybovat. Je- li ale rozpálená málo, maso se k pánvi přichytne .

7) uděláte-li vše podle našeho návodu, bude výsledkem vynikající šťavnatý steak s nádhernou barvou.

Přejeme vám dobrou chuť.


Trocha informací na závěr

Flank steak, neboli hovězí pupek, je druh masa, ze kterého připravíte vynikající steaky za velmi příznivou cenu. Maso se před šokovým zmrazením nechá zrát ve vakuu několik měsíců při teplotě 1°C.  Dodavatel pak ručí za výsledek, zapomeňte na čarování okolo steaků – 90% z výsledku závisí na kvalitě masa. Pokud koupíte neodleželé, nevyzrálé maso, nebo maso z části hovězího, které se nehodí na steaky, můžete dělat cokoliv, ale výsledek bude pořád žalostný. Jediné, co se po Vás požaduje, je správně rozpálit pánev. A pak již jen dobrou chuť!

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close