Recepty na jídla z dýní…

Vložil | 15.9.2023 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Zdravá a chutná večeře, nebo i slavnostní nedělní oběd, se mohou skládat klasicky z polévky, hlavního jídla a zákusku. A to všechno z dýní. K pití pak pivo, víno, popř. pro děti oranžové míchané nápoje či limonády, to na dokreslení atmosféry…

dyne_polevkaRecept na dýňovou polévku

Co budeme potřebovat: jednu asi půlkilovou dýni Hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, 750 ml vody a jednu středně velkou cibuli.

Pracovní postup: na oleji necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli a následně přidáme nahrubo nasekanou nebo nastrouhanou dýni. Chvíli vše lehce restujeme a mícháme. Pak podlijeme horkou vodou, osolíme a dusíme doměkka, což trvá asi čtvrt hodiny. Pak dýni rozmixujeme nebo propasírujeme a přidáme 2 – 3 lžíce smetany. Podle chuti dosolíme a lehce opepříme bílým pepřem. Některé hospodyňky do krémové polévky dávají také na kousky nakrájenou vařenou dýni nebo orestovanou (s křupavou kůrčičkou) lehce na olivovém oleji.

dyne_karbanatkyDýňové karbanátky se sýrem

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 2 ks vařených brambor, 10 dkg polohrubé mouky, 3 dcl oleje, 10 dkg strouhanky, 20 dkg balkánského sýra, 20 dkg eidamu, 3 vajíčka, sůl a pepř.

Pracovní postup: dýni zbavíme slupky, rozkrájíme na kousky a nahrubo rozmixujeme nebo nasekáme. Následně osolíme a necháme asi půl hodiny stát. Mezitím si v misce rozšleháme vajíčka a dýni, která pustila vodu, přidáme k nim. Směs doplníme nastrouhaným balkánským sýrem a eidamem, strouhankou na zahuštění, nastrouhanými bramborami, osolíme a opepříme. Jiné koření nedáváme. Vše prohněteme a pokud je směs řídká, zaprášíme moukou. Pak už jen děláme menší karbanátky, které smažíme na oleji, až budou mít tradiční zlatavou barvu. Podáváme s kaší nebo pečivem.

dyne_kolacDýňový koláč z Nového Zélandu

Co budeme potřebovat: asi kilovou dýni, 200 g hladké mouky, 12 dkg másla, 25 dkg jablek, 50 g cukru, 2 vejce
lžičku jemného octa, trochu citrónové šťávy, 2 ks hřebíčků (musí se najemno umlít), půl kávové lžičky skořice a 2 lžíce zázvorového džemu (koupíme v prodejně zdravé výživy).

Pracovní postup: do hladké mouky přidáme změklé máslo, 4 lžíce studené vody a vše smícháme. Vypracujeme těsto, které musí alespoň půl hodiny odpočívat. V tuto dobu si můžeme připravit pyré z dýně. Do hrnce nakrájíme dýni, přidáme oloupaná jablka a zalijeme šťávou z citronu. Dolijeme deci vody a dusíme. Až ingredience změknou, vše rozmixujeme. Rozválíme těsto a na pečící papír ho nandáme do předem nachystané formy. Okraje přimáčkneme ke stěně formy a koláč v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Do vychladlého pyré přidáme hřebíček, skořici, zázvorový džem, cukr a vejce a promícháme. Směs nalijeme na těsto a vše pozvolna pečeme asi půl hodiny.

Receptů na dobroty z dýní je nepřeberné množství. Připravit si tak třeba můžeme i slaný kláč, pomazánky nebo marmeládu. A vynikající jsou i opražená dýňová semínka!

dyne_okrasna

Pochlubte se, co z dýně vaříte vy! Pošlete nám vaše recepty na adresu redakce@zahradnickakucharka.cz, vaše příspěvky odměníme malým dárkem 🙂


A zatímco si budete pochutnávat na dobrátách z dýně, můžete přemýšlet o tom, jak pokročit s podzimními pracemi na zahrádce. A tady  vám velmi dobře mohou pomoci výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav. S celou jejich škálou se můžete seznámit třeba v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz, podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře