Sponzor rubriky

Budete o víkendu grilovat? A máte správné příslušenství?

Vložil | 26 4, 2019 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Představy, že na klasickém grilu se dají připravovat tak akorát klobásky, buřty nebo tenké plátky masa jsou na dobré cestě do propadliště dějin. Stejně jako se vyvíjí jakýkoli jiný obor, i v grilování lze pozorovat výrazný pokrok směrem kupředu. V dnešní době se díky sofistikovaným grilům, moderním technologiím a širokém příslušenství dá na grilu připravit prakticky jakýkoliv pokrm stejně kvalitně jako v normální kuchyni.

Italská klasika na zahradním grilu

pizza_kamen_weberTradiční italský pokrm, který má své kořeny v nejvyspělejších antických civilizacích (Řecko, Egypt) je v České republice nesmírně populární a prakticky nenajdete město, kde by nebyla alespoň jedna pizzerie. Nyní si díky kamenu na pizzu můžete klasiku jihoitalské kuchyně připravit i na svém zahradním grilu. Kámen na pizzu se skládá z kulatého kamene (k dostání je ale i obdélníková varianta), hliníkového plechu a madel pro snadné uchopení. Kromě pizzy se dají na kameni připravovat také nižší koláče nebo placaté chleby jako je focaccia apod. Kámen na pizzu je určený pro kotlové grily o průměru 57 cm a víc.

6Lívance nebo vídeňský řízek na grilu? Není problém!

S grilovací pánví pak není problém připravit například snídaňová jídla, jako jsou volská oka, nebo třeba dětmi milované lívance či sladké palačinky, ale i největší klasiku české gastronomie smažený obalovaný řízek. Univerzální grilovací pánev může sloužit i ke grilování ovoce a zeleniny nebo mořských plodů.

Vedle klasické grilovací pánve lze ke grilu přikoupit i pánev typu wok, která se používá především v asijské kuchyni. Wok pánev je na první pohled širší a hlubší než ta klasická a hodí se například k smažení asijských nudlí se zeleninou a masem, ale lze jí použít i na přípravu jiných jídel.

Stojany na drůbež, ryby a velké kusy masa2

Šikovný stojan na drůbež vám umožní péct zvíře v celku. Kuře nebo jinou drůbež do stojanu prostě a jednoduše „posadíte“ necháte jí rovnoměrně propékat. Díky stojanu na drůbež se teplo kumuluje uvnitř masa a vypečená šťáva stéká do praktické misky, která však může sloužit i k přípravě brambor nebo zeleniny. Při pečení kuřete ve stojanu můžete doprostředka umístit plechovku s pivem. Stoupající pára z plechovky bude prostupovat připravované kuře a dodá masu novou chuť a aroma.

Samozřejmě, že je možné připravovat rybu na grilu například zabalenou v alobalu nebo na výše zmiňované grilovací pánvi, ale mnohem jednodušší je dát grilu do vychytaného držáku v podobě mřížky, do které se ryba vloží a může se při grilování jednoduše otáčet pomocí držátek po stranách mřížky. Mřížka na pečení masa má tvar kolíbky a s její pomocí lze na grilu připravit větší kusy masa, jako jsou vepřová kolena, kýty, šunky od kosti apod. Maso v kolíbce jednoduše postavíte na grilovací rošt, přiklopíte poklopem a už jen čekáte, až se ta dobrota připraví.

Termosonda a teploměr1

Udržování správné teploty je jedním ze základních stavebních kamenů úspěšného grilování. Proto také existují užiteční pomocníci, s jejichž pomocí je monitorování a regulace teploty uvnitř grilu procházka růžovým sadem. Jedním z takových pomocníků je termosonda. S její pomocí získáte okamžitě přesné údaje o teplotě uvnitř grilu a můžete tak žár zmírnit či zvýšit, zkrátka jak vyžaduje připravované jídlo. Termosonda bývá zabudována ve víku grilu, ale lze ji koupit i samostatně.

Dalším cenným pomocníkem při grilování je vpichový teploměr. Ten se používá pro měření teploty uvnitř grilovaného masa. Vpichový teploměr má podobu dlouhé tenké jehlice s malým displejem na horním konci. V praxi vypadá měření tak, že se teploměr vpíchne do masa a po chvíli se na displeji objeví údaj o teplotě.

Na základě měření se pak buď servíruje, nebo pokračuje v grilování. Při měření vpichovým teploměrem se doporučuje používat ochranné rukavice, aby nedošlo o popálení o maso, grilovací rošt nebo jiné rozžhavené části grilu.

Nažhavený za pár minut55

Aby kotlový gril fungoval tak jak má, potřebuje k tomu důkladně rozžhavené uhlíky. Aby byl proces žhavení briket nebo dřevěného uhlí co nejrychlejší, vyrábí se pro tyto účely startéry jinak také nazývané zapalovací komíny. Mají podobu válcovité nádoby, do které se brikety vsypou a po 15 až 25 minutách jsou rozžhavené do běla. Pak už stačí uhlíky opatrně vysypat do grilu a může se začít grilovat.

Dobrou chuť a pohodu v kruhu přátel či rodiny vám přeje váš prodejce grilů Vladeko s.r.o Tachlovice

logovladeko

 

 

Komentáře