Sponzor rubriky

Březen je ideální čas na výsev ředkviček

Vložil | 17.3.2025 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

S příchodem března, jakmile se oteplí, se jaro hlásí o slovo, a to je pro zahrádkáře skvělá zpráva. Mnozí netrpělivě čekají na první možnost vysévat a sklízet. Jednou z nejvděčnějších plodin, kterou můžete už v březnu vysévat, jsou ředkvičky. Tato rychle rostoucí zelenina je plná vitamínů a je nenáročná na pěstování.

ŘEDKVIČKY, MALÝ ZÁZRAK S VELKÝM PŘÍNOSEM
Věděli jste, že původ ředkviček sahá až do vzdálených destinací Japonska a Číny? Přesto je dnes považujeme za takřka domácí plodinu. A ať už je pěstujete na záhonu, ve skleníku, nebo třeba v nádobě na balkoně, jejich sklizeň vás odmění už za pouhý měsíc. Navíc, pokud vyséváte postupně, můžete si čerstvé ředkvičky užívat po celou sezónu. Doporučována je týdenní až desetidenní perioda.

Ředkvičky jsou zdravé a na pěstování poměrně jednoduché!

ZDRAVOTNÍ BENEFITY NA DOSAH RUKY
Ředkvičky nejsou jen chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na kyselinu listovou, vitamíny B a K, stejně jako na minerály, například draslík, hořčík či železo. Silice, které jim propůjčují typickou pikantní chuť, podporují trávení, čistí střeva, a dokonce pomáhají proti škytavce. Pro budoucí maminky i milovníky zdravé stravy jsou ředkvičky skvělou volbou.

JAK NA VÝSEV?
Pro úspěšné pěstování je klíčová dobře připravená půda. Ředkvičky potřebují slunné místo a dostatek živin. Můžete využít kompost nebo univerzální hnojiva. Venku se vysévají od začátku března, ve skleníku dokonce už v únoru. Semínka vysévejte do řádků vzdálených 15 cm, mezi semeny v řádku ponechte odstup zhruba 4–5 cm. Pokud náhodou sejete hustěji, později ředkvičky protrhejte. Nezapomeňte půdu pravidelně zavlažovat, ale nepřelévejte ji, abyste se vyhnuli houbovým chorobám.

Při pěstování dbejte na správný výsev, který rostlinám zajistí místo pro tvořící se bulvičky.

PÁR ZAJÍMAVOSTÍ NAKONEC
Možná vás překvapí, že ředkvičky byly ve starověkém Egyptě ceněné natolik, že spolu s česnekem a cibulí sloužily jako platidlo pro dělníky stavějící pyramidy. V příbuzenském vztahu jsou s brokolicí a květákem a některé druhy mohou vážit až neuvěřitelných 40 kilogramů. Navíc latinský název Raphanus sativus var. sativus odkazuje (slovo Raphanus) na jejich rychlý růst. Skutečně, málokterá zelenina roste rychleji než tato!

Přejeme vám dobrou chuť!

VYZKOUŠEJTE I NETRADIČNÍ ODRŮDY
Kromě klasických, můžete pěstovat i netradiční odrůdy:
Zlatá – pálivá, původní, raná česká odrůda. Vyniká především zlatou barevností, lze ji v kuchyni využít i k dekoraci. Hodí např. do salátů nebo k přípravě asijských pokrmů.
Letní rampouch – bílá, válcovitá, asi 10cm dlouhá ředkvička. Hodí se do salátů nebo jen tak čerstvé na chleba s máslem.
Krysí ocásek – rostliny nechte na záhoně vykvést a vytvořit sladké, křupavé lusky, které svým tvarem připomínají myší ocásky. Chutnají dobře čerstvé, popř. dušené na másle.


Co můžete pro jarní pěstování potřebovat?

Vše nejen pro pěstování ředkviček a další jarní zeleniny v zahradě z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav, najdete v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz.  Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže a pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz

Komentáře