Tato zařízení jsou možná méně známá, ale mezi lidmi, kteří je používají, velmi oblíbená. Je to typ grilů, přinášejí obrovský uživatelský komfort a vysokou kvalitu připravovaných pokrmů…
Z hlediska grilování můžeme grily rozdělit na tři základní skupiny a sice plynové, elektrické a ty na dřevěné uhlí.
Plynové grily používají většinou lidé, kteří nechtějí nic řešit. Otočí knoflíkem a bez další práce si v klidu připravují maso anebo zeleninu. Žádný větší kouř, dosypávání uhlí či hlídání teploty. Tam, kde chceme opravdu jenom „upečené maso“ a nezajímá nás atmosféra grilování, zvolíme grily elektrické. To jsou ale zařízení malá, takže u nich nemůžeme počítat se žádnou velkou zahradní párty s několika desítkami oslavenců. Spíše to bývá otázka rodinného posezení, popř. setkání ve velice omezeném okruhu dobrých přátel, stejně zaměřených.
Co se týče plynových grilů, tady je třeba zdůraznit, že se při přípravě pokrmů jedná o naprosto „čistý proces“, během něhož se nezašpiníte a zároveň využijete rychlost roztápění grilu. Během 15 minut od zapálení můžete vkládat maso na rošt! Jediný problém, se kterým se nemůže hodně lidí ztotožnit je fakt, že pro přípravu jídla používáme kvalitativně stejný plyn jako pro topení v kotli nebo pro ohřev užitkové vody. Také samotná plynová láhev (bomba) může někoho „znejistit“, ale případů, kdy dojde k výbuchu či požáru, je opravdu málo. A navíc se většinou jedná o chyby uživatelů!
U elektrického grilu je vždycky limitující výkon, který nám umožňuje připravovat pouze klasické steaky nebo tenčí plátky zeleniny.
Grily plechové nebo keramické na dřevěné uhlí , to je klasika spojená s létem, přírodou, ohněm, kouřem a prázdninami. Do každého prostředí se ale nehodí, např. v městské zástavbě moc ideální díky doprovodným jevům (kouř, někdy i zápach) a dlouhé době roztápění nejsou. Jejich neduhy se do jisté míry dají částečně eliminovat kvalitním suchým palivem, stačit to ale nemusí…
Peletový gril, skvěly pracant z Ameriky!
Hodně problémů, které zde byly zmiňovány, mohou vyřešit grily peletové. Je to takový zajímavý kompromis, který přišel ze země za oceánem, kde si všichni, pokud je to jen trochu možné, snaží život co možná nejvíce zjednodušit a ulehčit. V tomto případě se jedná o technologii grilování, kdy se nemusíme vzdát potěšení z ohně a zároveň máme k dispozici komfort, na který jsme zvyklí u grilů plynových či dokonce elektrických.
Zařízení se představuje
Velikou výhodou peletových grilů je fakt, že u nich můžeme poměrně přesně definovat teplotu (popř. její rozpětí), na kterou chceme pokrmy grilovat. Druhým, neméně důležitým, kladem je pak možnost používat jako palivo pelety (vyrábějí se lisováním dřevěných pilin a hoblin jako vedlejší produkt při zpracování dřeva). A budou-li z nějakého kvalitního materiálu (bukové, dubové, jasanové, nebo švestkové), mohou výrazně, samozřejmě v kladném slova smyslu, ovlivnit chuť připravovaného jídla.
Asi největší „plus“ těchto zařízení ale spočívá v jejich geniálně jednoduché obsluze. Vy pouze vezmete pytel s peletami, otevřete násypku a tam je umístíte. Zavřete víko, nastavíte teplotu, zmáčknete tlačítko a je hotovo! Gril není nutné rozpalovat, uhlí dosypávat, teplotu hlídat.
U tohoto zařízení se doslova a do písmene „zobrazuje“ v přeneseném slova smyslu americká „lenost“. Obyvatelé tohoto kontinentu se snaží života užívat, a kde mohou, nechají za sebe pracovat techniku…
Peletový gril se chová jako automat. Vy nastavíte základní požadavky a zařízení pak pracuje zcela samostatně. Gril má defacto neomezený výkon, takže je jedno, jestli grilujeme v červenci, kdy může být večer třeba i 25oC nad nulou, nebo v lednu při mínus deseti.
Absolutní komfort, v podstatě žádný kouř, nulový zápach. To je dáno nejen tím, že používáme pelety z kvalitního materiálu, ale i zabudovaným ventilátorem, jehož proud vzduchu je udržuje neustále suché. I přesto, že nemají tyto grily klasicky otočnou rožeň, dá se v nich připravovat maso velkých rozměrů, Není tak problém ugrilovat třeba i dvacetikilové selátko vcelku. Aby se pěkně propeklo, to zajistí rozvody a ventilátory, které nutí vzduch cirkulovat kolem dokola.
Podobně jako keramické grily BIG GREEN EGG mají i tyto peletové hodně možností využití a vcelku bohaté příslušenství. A abychom si s nimi zahradní párty náležitě užily, budeme se všemu kolem nich v příštích dílech dopodrobna věnovat…
Autor článku: GrilyKrby.cz