Sponzor rubriky

Roubovaná zelenina přináší do našich zahrad a skleníků nové možnosti!

Vložil | 6.3.2023 | 2 komentářů | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Roubovaná zelenina se mezi milovníky okurek, rajčat, paprik anebo melounů dostává v poslední době do popředí zájmu z toho důvodu, že se jedná rostliny, které mají nejen kvalitní kořenový systém, ale i daleko lepší úrodu. Silný kořenový bal získává tato zelenina od rostlin, které patří často mezi tzv. plané druhy, jež nejsou z hlediska produkce nijak kvalitní. Rostliny šlechtěné naopak výnosovou kvalitu mají, většinou ale hůře rostou.

Spojením kladných vlastností obou získává roubovaná zelenina nový potenciál, který přináší nejen kvalitní růst, ale i vynikající úrodu. Odolné rostliny s bohatým kořenovým systémem, který dokáže přijmout více vláhy i živin, nabízejí pěstiteli kromě vyšší úrody také další benefity. K nim patří třeba lepší odolnost proti chorobám a škůdcům, rychlejší nárůst zelené hmoty, vyšší násada plodů, jejich větší velikost, chuť i vybarvení. A zapomenout nemůžeme ani na ekonomickou návratnost, protože při vyšší předpokládané úrodě nemusíme pěstovat tolik rostlin.

Pokud se zahrádkáři budou ptát, které druhy si mohou doma sami naroubovat, možná budou trochu zklamáni. Všichni určitě známe roubované okurky, u nichž se jako podnož používá běžně dostupná tykev fíkolistá. Pak již stačí jen trochu zručnosti, dovednosti, pěstitelských znalostí a ostrý nůž…

Na trhu se ale objevují i roubovaná rajčata. Ta už doma asi roubovat nebudeme, protože první věcí, která nám bude chybět, je kvalitní podnož. Firmy, které se roubování zeleniny specializují, mají k dispozici dostatek léty a praxí prověřených planých druhů, které pro tyto účely používají. K nim ale běžný zahrádkář přístup nemá.

Zahradnické podniky prodávající roubovanou zeleninu nakupují od velkopěstitelů malé sazeničky, které následně dopěstovávají a jako sadbu pak prodávají. Dilema, zdali si máme tyto rostliny koupit, anebo si je naroubovat sami, je pro mnohé zahrádkáře těžké rozhodnout. Budeme-li se ale zabývat pouze ekonomickou stránkou věci, je pro nás daleko výhodnější roubovanou zeleninu nakoupit. Semínka jsou totiž drahá, musíme mít dobré pěstitelské zázemí i kvalitní podnože. A navíc je potřeba umět roubovat, úhyn může být značný!

Kromě okurek můžeme na záhony v zahradách nebo ve sklenících vysazovat ještě roubované papriky, popřípadě melouny. U nich je roubování obzvláště důležité, protože jak všichni víme, nejsou tyto rostliny až na výjimky spokojeny s naším klimatem. Tzn. kvalitní kořenový systém, který jim roubování dodáme, bude zárukou toho, že rychleji porostou a stačí dozrát. My tak máme šanci dočkat se vytoužených plodů!

Co se týče paprik, ty jako roubované nedorůstají do takové výšky, jedná se většinou o kompaktnější rostliny, nesoucí více plodů. Roubovaná rajčata jednu obrovskou výhodu. Protože „získala“ skutečně bohatý, silný a kompaktní kořenový systém, můžeme je vést „na 3 výhony“, což běžně u klasických neděláme.

Dá se tedy říci, že za jedny peníze máme 3 rostliny, přičemž s každým výhonem zacházíme stejně, jako by se jednalo o rajče neroubované. Jediný problém, který u těchto roubovaných rajčat může nastat, je to, že se špatně pěstují v nádobách třeba na balkoně. Rázem totiž máme z v jednou květníku 3 rostliny, které zabírají větší plochu a musíme jim dělat složitější podporu. Jsou proto určena převážně do volné půdy na záhony, popřípadě do skleníku nebo fóliovníku.

Na milovníky nádobových rostlin ale velkopěstitelé rajčat nezapomněli. K dispozici jsou roubované odrůdy, většinou převislé, které splývají přes okraje nádoby dolů. A tam větší počet výhonů nevadí. Díky mohutnému kořenovému systému odolávají lehkým příslušníkům, které při pěstování v truhlíku na balkoně nastat mohou a odolnější jsou též proti škůdcům. Jediné, na co nesmíme zapomenou, je fakt, že je třeba hodně hnojit. Pokud jim dopřejeme bohatou výživu, budeme s jejich násadou plodů, chutí, vůní i vybarvením spokojeni.

Závěrem je třeba zdůraznit, že roubovaná zelenina je u nás zatím stále ještě novinkou, kterou lidé často nepěstují z důvodů vyšších prvopočátečních nákladů.

Pokud se ale zamyslíte nad rentabilitou, zjistíte, že kvalitní rostlina z bohatým, hustým, kompaktním a nadlimitně velkým kořenovým systémem, je pro pěstování daleko lepší než rostliny běžné. A pokud do tohoto výčtu vlastností zahrnete i vyšší počet a kvalitu plodů, popř. to, že rajčata budete moci sklízet delší dobu než obvykle, roubovaná určitě zvítězí!

Na začátek  nemusíte mít roubovaných rajčat hned celý záhon. Zkuste dvě, tři a uvidíte! Cena jednoho kusu se pohybuje v desetikorunách, do stovky se bez problému vejdete. Napište nám na redakce@zahradnickakucharka.cz své zkušenosti s roubovanou zeleninou. Vaše příspěvky odměníme malým dárkem…

Text: Jan Stropnický, odborná spolupráce Marie Šulcová

2 komentářů

  1. PP (7 měsíce  zpět)

    Dobrý den,
    ten článek vychází z vašich osobních zkušeností? 2 roky jsem rouboval na japonskou podnož Radar F1 (fa Takii, distribuce SEMO), velmi doporučeno od SEMA, a to i na úkor jejich dvou dalších podnoží. Afinita výborná, rostliny vedeny na 2 výhony. První rok pěstováno ve skleníku (2 hluboké záhony) a venku v textilních květináčích (35 l). V textilních květináčích při regulované zálivce a pravidelném hnojení výnos a chuť výborná. Skleník byl tragédie, každý týden jsem musel pravidelně silně prořezávat, neustálé nárůsty zelené hmoty, spousta plodů, ale obrovských a bez chuti. Od půlky srpna už jsem vůbec nezaléval, ale nebylo to nic platné. Plody přerostlé, chuť silně degradovaná. Letos jsem rouboval přes 60 druhů, záhony ve skleníku zrušil a umístil dovnitř 50l air poty, při denní zálivce 2 litry na rostlinu se dvěma výhony při současných vysokých teplotách se chuť dostavila. 13 druhů jsem vysadil na vrstvený nerytý venkovní biozáhon, který jsem obohatil o mykorhizní houby a Leonardit (Humac agro). Záhon je u plotu a ze severu a nahoře je kryt fólií V červnu jsem nad rostlinami ztratil kontrolu a musel jsem jim ukončit růst, neuvěřitelná spousta rajčat a zelené hmoty. Od půlky července už nezalévám, bohužel je to ještě horší než loni ve skleníku. Hromady obrovských přerostlých rajčat, bez chuti, velmi špatně dozrávají. Každý se obdivuje, ale já to vozím na kompost. Bohužel. Chuť je daná odrůdou, podnož ovlivňuje výnos, ale nesmí mít přístup ke spodní vodě. Roubovaná rajčata doporučuji pouze do nádob, ideál bude tak 30 l substrátu [alespoň 70 % dobré ornice, důležitá je jílovitá složka, jinak to přesychá a je problém s přijímáním fosforu (špatný růst) a vápníku (nekróza na plodech)] a max 2 litry vody ráno při teplém počasí, dobře zamulčovat senem nebo slámou + brzy pravidelně přihnojovat kvalitním hnojivem s dostatkem draslíku. Redakci mohu zaslat fotodokumentaci.

  2. Vojta (1 roky zpět)

    Na roubovani doma nic neni, ani “umrtnost” nemusi byt tak hrozna, nicmene se investice vyplati az po delsi dobe. Moje prvni pokusy dopadly s umrtnosti do 5%, a to vetsina byla k zaniku odsouzena od zacatku, protoze to byly posledni kousky, ktere mely hodne rozdilne sily stonku.

Komentáře