Sponzor rubriky

Naplánujte si letos více listové zeleniny! Je zdravá a pomáhá více, než si myslíte…

Vložil | 18 2, 2019 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

To, že je zelenina pro naše tělo přínosem, ví asi každý. Z hlediska základního členění rozeznáváme např. košťálovou, kořenovou, cibulovou, plodovou, luskovou a listovou. A právě posledně jmenovaná je podle lékařů a dietologů pro lidský organismus velice důležitá…

list_zeleninaListová zelenina zahrnuje rostliny, jejichž konzumními částmi jsou listy, řapíky, puky a různě otevřené či uzavřené hlávky. Někdy se tato zelenina označuje poněkud nepřesně též jako salátová nebo špenátová. Nejčastěji se konzumuje syrová, ale oblíbené jsou i vařené pokrmy. Sama o sobě se vyznačuje jak vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek, tak i obrovskou pestrostí chutí a barev. Z hlediska botanického můžeme hovořit až o 200 druzích rostlin z 60 čeledí, které se pěstují jako kulturní rostliny.

V našich podmínkách se nejčastěji setkáváme s nejrůznějšími druhy salátů,  kapustou, kozlíčkem, špenátem, mangoldem, čekankou nebo tradičním českým zelím. Společným jmenovatelem všech druhů listové zeleniny je potom zejména to, že z ní konzumujeme listovou plochu, popř. jen řapíky či puky, a nejčastěji ji pojídáme v čerstvém stavu v podobě salátů či příloh k hlavnímu jídlu. Třeba masu.

Účinky listové zeleniny na lidský organismus

S trochou nadsázky bychom mohli říci, že listová zelenina je jednak lékem na již objevivší se nemoci a zároveň prevencí. Přínos listové zeleniny je značný zejména v tom, že je potravinou téměř bez kalorií (vyjma majonézových salátů) a obsahuje nejen množství vitaminů, ale i celé spektrum minerálních látek. Ty pak mají výrazné omlazující a protirakovinotvorné účinky. Ovlivňují též mnoho důležitých procesů v našem těle. A to se týká i očí, brány našeho vědomí, orientace a poznání. Jen namátkou můžeme zmínit problémy s ostřením, které nás potkávají v pokročilejším věku. Ty má na svědomí makulární degenerace, projevující se postupným zhoršováním zraku, které může v neléčených případech vést až k slepotě. Nemoc postihuje tzv. žlutou skvrnu (makulu), což je nejen nejcitlivější místo sítnice, ale i oblast nejostřejšího vidění. Lidé trpící touto chorobou nemohou zaostřit např. na tváře a rovné čáry vidí jako zvláštní vlnovky.

Ze studií očních klinik vyplývá, že existuje přímá úměra mezi touto chorobou a výživou, kterou naše oči potřebují. Pro oční tkáně jsou důležité hlavně vitaminy E a C, dále pak zinek, selen nebo omega-3 mastné kyseliny, přičemž zapomenout nesmíme ani na lutein a zeaxantin. To jsou karotenoidy, jež chrání sítnici proti paprskům ultrafialového záření. A právě lutein a zeaxantin tvoří přirozenou součást listové zeleniny, kterou bychom měli pravidelně konzumovat. Doporučená denní dávka zeaxantinu je 0,5 mg, u luteinu hovoříme o 6 mg, což odpovídá přibližně 100 g listového špenátu. Samozřejmě je možné použít i kvalitní výživové doplňky, to již ale ponecháme na každém z vás.

Salátky se zálivkouZelenina, která pomáhá nejen očím

Hlávkový salát: v konzumní podobě se vyskytuje buď jako zelený, nebo červený. Červený ve svých listech obsahuje velké množství karotenu (ve 100 g je ho více než polovina nutné denní dávky), zelený je zase bohatý na hořčík. Díky své nízké energetické hodnotě a schopnosti odbourávat jedovaté látky či tuky, je rovněž účinným pomocníkem při redukci hmotnosti.

Kadeřávek: jedná se o zeleninu, ve které je bezkonkurenčně nejvíce vitaminu A. Jedna stogramová porce kadeřávku obsahuje také doporučenou denní dávku vitamínu C, který přispívá k ochraně imunitního systému a podněcuje vitalitu, optimismus a výkonnost organismu. Má v sobě i stejné množství vápníku jako 2 sklenice mléka, čehož se využívá při léčbě alergie na tuto jinak životodárnou tekutinu. A vysoký obsah karotenoidů z něj činí i významnou zeleninu v prevenci a léčbě rakoviny plic.

Špenát: tato plodina je ideální zeleninou pro osoby sužované pracovním stresem, protože rychle odstraňuje deficit mnoha živin. Je nadprůměrně bohatý na vitamin A také významným zdrojem draslíku, který potřebujeme pro stavbu kostí, zubů, nebo nervů. Špenát je též mimořádně vhodný pro stárnoucí populaci, která si díky jeho vlivu může významně prodloužit zbytek života.

Růžičková kapusta: díky vysoké koncentraci tiaminu a kyseliny listové je růžičková kapusta dobrým prostředkem proti únavě a pomáhá také osobám trpícím stresem a pracovním přetížením. Množstvím vlákniny, kterou obsahuje, reguluje také činnost střev a odstraňuje zácpu.

Hlávkové zelí: díky vysokému procentu vody a velkému obsahu vlákniny zelí zasycuje, aniž by tělu poskytlo velké množství energie. Tohoto efektu se dá úspěšně využít hlavně tam, kde potřebujeme snížit nadváhu, nebo přímo zhubnout. Kromě toho se zelí podílí také na zacelování vředů a zmírňování bolesti při dvanácterníkových či žaludečních potížích. Při pálení žáhy nebo překyselení organismu je možné pít šťávu ze syrového zelí. Tato zelenina rovněž čistí krev a mění metabolismus buněk, čímž působí do jisté míry jako omlazující „elixír“ na pleť, kterou činí vláčnou a méně vrásčitou.

Text: Ing. Jan Stropnický


Může se Vám hodit…kopriva

Pro pěstování zeleniny, a nejen té listové, doporučujeme Kopřiva Plus – růstový aktivátor je vyrobený ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré, s přídavkem dalších živin a stopových prvků. Je určen pro zeleninu, drobné ovoce, balkónové a pokojové rostliny v období celé vegetace. Kopřiva plus je růstový aktivátor s výživou, který podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů. Udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu. Používejte až po vzejití rostlin.Přípravek si můžete zakoupit v e-shopu za 104 Kč, balení 0,5 litru.

Máte-li zájem o výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav (substráty, hnojiva, kondicionéry růstu aj.), seznamte se s nabídkou jejich zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, využijte eshop.raselina.cz ….

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close