Současná doba je plná chřipek a respiračních chorob a lékaři doporučují kromě jiného také pití bylinných čajů, zázvorového nevyjímaje. Kvalita zakoupených oddenků nemusí být ale vždy nejlepší, a tak vám poradíme, jak si tuto zdraví prospěšnou exotickou rostlinu můžete vypěstovat doma.
Zázvor (Zingiber officinale) není na pěstování náročný a na rozdíl od jiných pokojových subtropických rostlin nepotřebuje ani tolik světla. Pěstovat se dá v podstatě dvojím způsobem, buď ze semene, nebo z oddenků, které nakoupíme v obchodě s potravinami (vžitý je i název kořen zázvoru). Pěstování ze semene je lepší, i když zdlouhavější, protože oddenky nakoupené v obchodě jsou ošetřeny inhibitory růstu. Je to z toho důvodu, aby během skladování a následného prodeje neklíčily, což je ale přesně to, co se nám úplně nehodí. Abychom inhibici odstranili, je potřeba namočit kořen zázvoru do vody, ideálně na 10-12 hodin (nejlépe přes noc). Tímto způsobem se inhibitory z větší části vyplaví a oddenek je pro pěstování dobře použitelný. Následně ho můžeme bez obav o vyklíčení zasadit…
Z namočeného kořene zázvoru odkrojíme část, na které jsou dobře rozpoznatelné zárodky pupenů. Na dno květináče dáme drenáž, na ni nasypeme substrát, na substrát dáme odříznutou část kořene, kterou zasypeme 5-7 cm hlíny. Pro pěstování jsou lepší květináče keramické a širší než hlubší, protože zázvor jako takový se rozrůstá hlavně do stran. Květináč s podmiskou dáme na teplé a slunné místo, např. na jižní okno. Následně pravidelně zaléváme, hnojit zatím nemusíme. První výhonky zasazeného zázvoru se objeví po několika týdnech. V tomto okamžiku můžeme zvýšit zálivku a jednou za 3 týdny pohnojit slabým roztokem biohnojiva. Zázvor roste poměrně dlouho, vlastní sklizně velkého kořene se dočkáme zhruba po 8-10 měsících. Přes léto můžeme zázvor pěstovat jako pokojovou rostlinu nebo ji i s květníkem letnit na terase či na balkoně. I když to vypadá, že se vlastní sklizně dočkáme až pro příští chřipkovou epidemii, pravda to není. Čerstvé a blahodárných látek plné oddenky můžeme již po 3-4 měsících odhrnout, kousek uříznout a ránu ošetřit třeba dřevěným uhlím, aby nezahnívala. Takto získáváme čerstvý a naprosto bio zázvor po celý rok. Pokud se rozhodneme nechat zázvor růst po dobu 10 měsíců, je to lepší. Po této době vyjmeme bal z květníku, největší část oddenku odejmeme a malé kousky necháme v květníku. Následně je pak dopěstováváme. Abychom měli zázvor neustále čerstvý, doporučujeme nepěstovat tuto tropickou rostlinu jenom v jedné nádobě, ale na okno postavíme 2-3 květníky.
Semena zázvoru získáme např. v e-shopech na internetu. Podobně jako pro pěstování z oddenku si i v tomto případě připravíme široký květináč s drenáží. Do něj na substrát vložíme 2-3 semínka, která lehce zahrneme zeminou a nádobu následně postavíme na teplé místo. Jakmile se objeví na povrchu substrátu první lístky (klíčení trvá cca 3 týdny), přeneseme rostlinu do polostínu. Někteří pěstitelé totiž odpozorovali, že přímé sluneční záření listům neprospívá, a tak doporučují pěstování zázvoru sice na jižním okně, ale třeba za záclonou.
Na co zázvor použít
Sušit námi vypěstované oddenky asi nebudeme, zázvor raději zpracujeme přímo čerstvý. A na co? Třeba na zázvorový čaj. Postup: na keramickém struhadle nastrouháme 2-3 kávové lžičky námi sklizeného kořene, který pomocí lžičky nejprve zbavíme kůry (oškrábeme jako škrabkou na brambory). Toto množství přelijeme asi litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Následně přidáme podle chuti med, citron nebo limetku (vymačkanou šťávu). Ten, kdo má rád zázvorový čaj výraznější chuti, může na litr čaje přidat i jeden hřebíček nebo kousek skořice (mletou nedáváme). Následně čaj slijeme a podáváme teplý ozdobený třeba lístkem meduňky.
Zázvorem proti cholesterolu a nadbytečné váze
Kromě toho, že má zázvor antibakteriální účinky, je prokázáno jeho působení také v oblasti snižování cholesterolu. Navíc pomáhá spalovat přebytečné tuky, a proto je doporučován jako doplněk stravy i při snižování nadváhy (po Vánocích ideální). Ze zázvoru, jež obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálních látek, je možné připravovat i pečivo (vyrábí se z něj výborné zázvorky). Sušený se dává do mnoha pokrmů, ale pozor! Podle dietologů by neměla denní dávka zázvoru překročit 4-5 gramů.
Náše rada: pokud léčíte chřipku za použití cibule a česneku, můžete po konzumaci těchto „lektvarů“ rozžvýkat 2-3 kousky sušeného zázvoru. Ten spolehlivě vaši ústní dutinu zbaví nepříjemného zápachu…
TIP RAŠELINA a.s.
Pro vysazení zázvoru do květináčů můžete použít např. Přírodní substrát univerzální.Ten je vyroben ze směsi kvalitních rašelin, přírodní jílovité složky a organických hnojiv. Substrát neobsahuje průmyslová hnojiva. Je vhodný pro pěstování bio zeleniny, bio ovoce, květin a okrasných dřevin, nehodí se ale pro kyselomilné rostliny. Substrát můžeme použít pro výsevy, předpěstování sadby a pěstování rostlin. Je vyhnojen organickými hnojivy, proto první přihnojení nejlépe také organickým hnojivem doporučujeme asi 3–4 týdny po výsadbě. V e-shopu k dostání za 47 Kč, balení 20 litrů.
Pro následné přihnojení zázvoru je možné použít Organické hnojivo pro plodovou zeleninu. To podporuje vývoj kořenového systému i růst rostlin a má příznivý vliv na větší násadu květů či plodů. Při dlouhodobějším používání se podílí na zvyšování podílu humusu v půdě. Hnojivo se používá k základnímu hnojení před výsadbou a k přihnojování během vegetace. Obsahuje organické látky, základní živiny (N, P, K, Ca, Mg) i stopové prvky a další upravující přísady jako je například dřevěné uhlí nebo zeolit. V e-shopu k dostání za 89 Kč, balení 2 kg.