Chcete si koupit gril a nevíte, na jaké palivo se spolehnout? Chutná klobása na plynu líp jak na elektřině? Není výhodnější topit uhlím? Podobné otázky napadají jistě každého, kdo se rozhoduje, jaký gril si pořídit. Na následujících řádcích si povíme, jaké jsou mezi jednotlivými palivy rozdíly.
Je vám putna na čem grilujete? Nám taky
Nejsem nezdravě drzý, jen jsem hned ze začátku prozradil, jak se to má s chutí masa připraveném na kotlovém, plynovém či elektrickém grilu. Věc se má tak, že maso chutná všude stejně, ať už se griluje na elektřině, na plynu nebo na dřevěném uhlí či briketách. Tato slova vám potvrdí nejen mnoho zkušených milovníků grilování, ale i profesionální kuchaři nebo prodejci grilů (kteří by pochopitelně mohli vychvalovat ten nejdražší gril).
Placebo efekt
Ovšem jeden rozdíl tu přece jen je, ale nemusí platit u každého. Někteří citliví jedinci si můžou kotlové grily, respektive kouř vycházející z kotlového grilu natolik zamilovat a spojit s báječnou chutí grilovaného masa, že jim bude chutnat prostě lépe, než z grilu, který žádný kouř nevyluzuje.
Ekonomické hledisko
Možná to bude pro někoho překvapení, ale nejdražší provoz má kotlový gril na dřevěné uhlí, a to z prostého důvodu. U plynového a elektrického grilu je mnohem snazší regulovat přívod paliva. Stačí otočit kohoutkem a je to. U kotlového grilu lze sice také regulovat teplotu, ale jednou zapálené brikety nebo dřevěné uhlí prostě hoří a s tím už nic nenaděláte. Na druhou stranu, méně ekonomický provoz kotlových grilů kompenzuje obvykle nižší pořizovací cena, než jaká bývá u plynových nebo elektrických grilů, čímž se rozdíl de facto smazává.
Řekněme si to na rovinu, každý gril může při neobratném zacházení způsobit nějakou tu neplechu. Kotlový gril na dřevěné uhlí může způsobit požár, elektrický gril může rozdávat rány a plynový gril může vybouchnout. Záleží jen na vás, jaké riziko si zvolíte. A teď vážně, drtivá většina prodávaných grilů je vyrobena tak, aby jakékoli z výše vyjmenovaných rizik, bylo co nejmenší.
Plyn a elektřina, to je základ dobrých sousedských vztahů
Protože ne každý má možnost grilovat na zahradě nebo o víkendu na chalupě, stává se poměrně běžným i grilování na balkoně. A pro takové panelákové grilování jsou jako stvořené plynové a elektrické grily, které vaše sousedy nebudou vykuřovat a vy nebudete muset obíhat partaje s kytkami, bonboniérami a květnatými omluvami, že už se to víckrát nestane. Na druhou stranu, pokud jste domovník a chcete vyhnat neplatiče, není nic snazšího než si pořídit pořádný „dělo“ na dřevěné uhlí a sousedům zatopit. Uvidíte, že reakce na sebe nenechají dlouho čekat. Otázka je, jaké ty reakce budou 🙂
Chutné a voňavé slunečné dny přeje Vladeko s.r.o Tachlovice
P. S.
Pošlete nám do redakce na mail redakce@zahradnickakucharka.cz fotografie z vašich grilovaček. Rádi je zveřejníme a navíc vás odměníme malým dárkem.
Petra (1 roky zpět)
Grilujeme různě máme několik grilu jeden na cesty, na zahradě a tak díky za tipy 🙂
Martin (4 roky zpět)
Já musím přizat, že si grilování bez trochy kouře, rituálu podpalování apd. prostě nedokážu představit. Navíc rád udím, takže jsem si úplně zamiloval větší gril typu lokomotiva. Zvládá toho opravdu hodně a na klasické zahradní grilovačky je prostě perfektní.