Pořádáme zahradní party, máme pozvané přátele, co všechno jim můžeme nabídnout? Pokud používáme zmíněné kamoda grily, bude to mnoho různých jídel od předkrmu až po sladkou tečku a vynechat nemusíme ani polévku!
Zahradní párty je akce na celé odpoledne včetně večera…
Všechny pokrmy nevaříme samozřejmě najednou, jednotlivé chody připravujeme postupně. Začneme tím, že rozpálíme gril, a ještě, než se dostaneme na maximální teplotu pro grilování steaků (cca 250 – 300 oC), můžeme jako předkrm připravit např. uzeného lososa. A na závěr, až naservírujeme maso, dáme péct třeba jablečný koláč. Ten pak spolu s kávou podáváme přímo z grilu, ještě teplý!
Co všechno je v tomto grilu možné?
BIG GREEN EGG je v základu určen hlavně pro grilování, přičemž maso se dá grilovat přímo anebo nepřímo. A jaký je v tom rozdíl?
Přímé grilování je tepelný způsob úpravy pokrmů, který známe ze všech ostatních podobných zařízení. Ve spodní části grilu máme rozpálené uhlí, nad ním nějaký rošt a na něm položené maso s tím, že šťáva odkapává přímo do žhavých uhlíků. Pokud se rozhodneme pro tzv. grilování nepřímé, musíme využít příslušenství, které se nazývá expandér. Do něho umístíme keramický ConvEGGtor, pomocí něhož oddělíme maso od přímého kontaktu se žhavými uhlíky. Samotné teplo tak nepřichází jenom zespoda, ale je rovnoměrně rozděleno do prostoru celého grilu rovnoměrně.
Tento způsob grilování se využívá např. tehdy, když připravujeme hamburgery s trhaným masem. To grilujeme ve větších kusech při nižší teplotě, delší čas. Co se týče přípravy klasického steaku, zde budeme používat již výše zmíněnou metodu přímého grilování, která zajistí kontakt s ohněm a nezaměnitelnou chuť.
Specifickou technologií přípravy masa v keramických grilech BIG GREEN EGG je uzení. Jak již bylo řečeno na začátku, většinou se takto připravují ryby (třeba losos) a jedná se o první chod naší zahradní párty. Nemůžeme zde ale hovořit o klasickém uzení, kdy necháváme kouř na předem naložené maso působit po dobu několika dní. Je to spíše jakési pečení s využitím kouře, které dodává masu specifickou chuť.
Technicky vzato teplota při uzení obvykle nepřesahuje 150 oC a jiné pokrmy, než ryba v grilu nejsou. Maximálně se s ní dají připravovat ještě brambory, které budou mít příjemnou kouřovou chuť. Kouř jako takový se získává ze štěpky, která se coby příslušenství ke grilování prodává samostatně (např. zn. BORNIAK ) a může mít různé „příchutě“ (třešňová, olšová, buková nebo švestková). Kvalitní dřevěné uhlí potřebujeme na to, abychom v grilu získali potřebnou teplotu, štěpka nasypaná na něj, anebo umístěná v zásobníku, pak doutná a vytváří kouř, jež ovlivňuje chuť a charakter připravovaného pokrmu.
Jak na přípravu více jídel současně?
BIG GREEN EGG je charakteristický tím, že pokud do něj vložíme nerezový drátěný držák, dá se velice snadno připravovat více jídel najednou. Do držáku totiž „poskládáme“ různé desky (celé, půlené), rošty, pizza kameny apod., takže je možné nejen grilovat maso a zeleninu, ale i péct sladké koláče nebo buchty. Celkem můžeme mít v drátěném nosiči díky jeho konstrukci čtyři „patra“. Před započetím přípravy pokrmů vše poskládáme na rošty či desky a sestavu vložíme do rozpáleného grilu. V okamžiku, kdy je některé z jídel hotové, otevřeme víko grilu, celý drátěný nosič vyjmeme, uvařené maso či zeleninu odebereme a připravíme ke konzumaci. Ostatní pokrmy s drátěným nosičem opětovně vložíme do útrob grilu a pokračujeme v tepelné úpravě…
Které typy grilů toto umí?
Tento způsob přípravy pokrmů, to znamená více jídel v několika patrech nad sebou najednou, všechny typy grilů BIG GREEN EGG neumožňují. Ty nejmenší nám tento luxus nenabízejí, musíme mít k dispozici zařízení velikosti L, XL nebo XXL. Teprve v tomto případě si zahradní párty můžeme vychutnat se vším všudy a před svými hosty se blýsknout…
Pokračování příště: péče o gril BIG GREEN EGG a jeho ošetřování.
Autor příspěvku: GrilyKrby.cz