Tato zařízení jsou při přípravě pokrmů velmi efektivní, účinná a jídlo z nich chutná přímo báječně. Je ale třeba počítat s tím, že s nimi nemůžeme tak snadno manipulovat jako např. s plechovými grily značky Weber.
Z hlediska možných přesunů po terase, nebo převozu na chalupu, si musíme pamatovat, že grily BIG GREEN EGG jsou skutečně problematičtější než klasické grily plechové. To je dáno materiálem, z něhož jsou vyrobeny, keramika, jak známo něco váží. Někdo možná namítne, že silné chlapi v domácnosti většinou máme, tak proč se ztíženou manipulací zabývat. BIG GREEN EGG vám ale na zem upadne jenom jednou, přičemž se většinou hodně, někdy i nenávratně, poškodí. Proto se skoro všechny modely instalují do desek stolů venkovních kuchyní, popř. ukládají do originálních stojanů. Ty se dají charakterizovat jako bytelné kovové konstrukce, většinou s kolečky. A stojany pro menší typy grilů zas mají přiměřeně velká ucha, za která se dají bez problémů vzít.
Mobilitu grilu určuje zcela jednoznačně jeho hmotnost. Co se její velikosti týče, rozumná manipulace se týká pouze modelů MINIMAX, SMALL a MINI. To jsou ty nejmenší, ostatní už se potom přenášejí těžce. Gril MINI váží 17 kg, SMALL 36 kg a MINIMAX 35 kg. Dá se tedy říci, že tyto tři typy se v jednom člověku do kufru auta naložit dají, ostatní již moc ne. Gril typu MÉDIUM (označení M) váží 55 kg, BIG GREEN typu L 73 kg, XL 99 kg a model XXL 170 kg.
Nás české kutily jistě napadne, že gril má víko, které by se od spodní části mělo nechat oddělit. A my bychom pak manipulovali se dvěma kusy, které budou logicky lehčí. Asi by to šlo, ale dát vše následně dohromady není tak jednoduché, takže radíme nerozebírat!
Co s manipulací pomůže a kde jsou její hranice?
Z čísel udávajících hmotnost vidíme, že mobilitu grilů určuje zcela jednoznačně jejich váha. Ale ani povrch není pro uchopení tohoto zařízení ideální, ne nadarmo se BIG GREENům přezdívá „zelené vajíčko“
Pro možné přesuny z místa na místo jsou pro větší grily připraveny stojany s kolečky, která mají každé svou aretaci. Sama o sobě jsou hodně robustní, takže se nemusíme bát, že by se třeba rozlomila. Pomocí stojanů se dají po terase převážet grily větší, ty menší pak ručně přenášíme. V obou dvou případech je ale třeba dávat pozor, protože „zelené vajíčko“ není se železnou konstrukcí spojeno žádnými západkami, ve stojanu jen „leží“. A nehýbe se pouze díky své hmotnosti.
Začlenění grilů do venkovní kuchyně
Obecně vzato, s keramickými kamado grily moc manipulovat nebudeme, většinou mají v kuchyni své stálé místo. Ty větší se pak dokonce napevno zabudovávají do desek stolů. Stoly si můžeme vyrobit sami anebo sáhneme po nabídce prodejců. Většinou se jedná o dřevěnou konstrukci s deskou, do níž je vyříznutá díra odpovídajícího průměru. Do ní se následně Big Green EGG zapustí, spodní část pak „sedí“ na železné konstrukci s rameny. Tyto sestavy je dobré dávat na místo, kde neprší, např. pod pergolu. Co se týče materiálu, většinou se jedná o dřevo akácie, popř. eukalyptu.
K dispozici máme i tzv. modulární stoly. To jsou odolné železné rámy s kvalitní povrchovou úpravou, do nichž je možné zapustit několik typů grilů, např. M, L nebo XL. Jsou buď holé, popř. doplněné nějakou policí nebo roštem, na něž je možné odkládat pomůcky pro grilování. Vše tak máme po ruce, navíc si na tyto plochy můžeme odložit prkénko, maso, grilovaný pokrm aj. Tyto robustní stoly jsou dobrou volbou pro všechny, co grilují pravidelně, nám ostatním bude stačit postranní stolek. To je příslušenství, které se v podobě malých desek upevňuje pomocí jednoduchého systému přímo na gril.
Důležité rady na závěr!
Nestavte malé typy keramických grilů BIG GREEN EGG volně na obyčejné zahradní stoly nebo desku venkovní kuchyně. Nejde jen o to, že se mohou snadno překlopit a následně poškodit pádem na zem, ale také do nich hůře vidíme. To je dáno tím, že jsou „vajíčka“ poměrně vysoká.
Rozhodneme-li se investovat do těchto zařízení, neměli bychom opomenout kvalitní značkové příslušenství. Jenom to nám totiž stoprocentně umožní využít všechny funkce, které tento japonský kamoda gril nabízí.
Grilování přímé a nepřímé, uzení, pečení a příprava zeleniny. To všechno jsou témata, kterým už se budeme konečně příště věnovat…
Autor příspěvku: GrilyKrby.cz