Možná už jste letos grilovali, možná začnete teprve teď, většinou záleží na počasí! Ať tak nebo tak, všichni už se určitě těšíme na šťavnaté steaky, pikantní klobásy, lahodná žebírka a další rozličné pochoutky, které si každý rok od jara do podzimu dopřáváme v pravidelných intervalech. Abychom si ale mohli grilovací sezónu jak se patří užít se vším všudy, je třeba si před jejím započetím pořádně proklepnout domácí zahradní gril. A čím začneme?
Pokud jste nechali gril uskladněný v prašném prostředí a příliš si nedělali těžkou hlavu s jeho zakrytím ochranným obalem, budete pravděpodobně nezbytné, abyste důkladně pročistili zanesené hořáky. Pokud tak neučiníte, můžete se rozloučit s nestresujícím, bezproblémovým grilováním. K čištění použijte vodu a mýdlo, případně si můžete vybrat z pestré škály čisticích prostředků a čistících nástrojů vyrobených přímo pro zahradní grily. Problémům se zanesenými hořáky můžete ale předejít použitím ochranného obalu. Dávejte však pozor na výběr, protože zpravidla ke každému grilu patří konkrétní typ obalu. Takže při koupi si raději nechte od prodejců poradit, abyste neskončili se sice pevným a odolným obalem, který však vůbec nepasuje na váš gril.
Co s navlhlým uhlím? Vysušit!
Podcenili jste zazimování grilu a teď lomíte rukama nad zvlhlými briketami či dřevěným uhlím? Není třeba věšet hlavu, současná nabídka topiva do grilů zahrnuje vysoce kvalitní brikety, které lze použít i poté, co navlhly. Ovšem za předpokladu, že je důkladně vysušíte, nejlépe na sluníčky rozložené na novinách jako nasbírané houby.
Vlastníte-li plynový gril, nemusí vás starosti s navlhlými briketami vůbec zajímat. Ovšem to neznamená, že plynaři budou mít lážo plážo. Pokud si chcete ušetřit opravdu nepříjemný trapas, tak se před prvním grilováním v letošní sezóně důkladně přesvědčte, že máte v bombě či kartuši dostatek plynu. Není nic horší než sezvat půlku svých známých, nakoupit hromadu masa a pak slavně zjistit, že došel plyn. Po tom jistě netoužíte. Koneckonců, ani vaši hosté nechtějí nervózně pokašlávat před studeným grilem a šeptat si: „Ten Franta to zase zoral jako vždycky.“
Vyžeňte návštěvníky
Protože většina z vás je patrně zvyklá skladovat zahradní gril v nějaké kůlně, dřevěném přístřešku nebo ve sklepě, je docela možné, že se v době nečinnosti do grilu nastěhovali nepříliš vítaní návštěvníci ze zvířecí říše. Častým hosty v uskladněných zahradních grilech bývají například pavouci. Při revizi proto nehleďte na ochránce zvířat, arachnofobii ani cokoliv další a pavouky z vašeho grilu s chladnou myslí vyžeňte.
Příjemné chvíle v zahradě nejen při práci vám přeje společnost Vladeko s.r.o Tachlovice, váš partner pro chutné grilování…