Dopekli jsme, dosmažili, dovařili a teď nás čeká nejen pochvala od hostů naší zahradní párty, ale i čištění zařízení, na kterém jsme podávané dobroty připravovali. Jak správně na to?
Začínáme roštem!
Jako první část grilu budeme čistit rošt. Ten nevyndáváme, ani ho nenecháme vychladnout, protože v takovém případě by se nám zbytky jídel připekly a vyčistit by nešel. Rošt tedy čistíme zásadně tehdy, když je ještě teplý, protože jenom v tomto případě půjdou všechny napálené kousky masa či marinády bez problémů odstranit.
Zařízení, kterým tuto část grilů čistíme, se jmenuje BIG GREEN EGG čistič roštů a je to nepostradatelný pomocník, bez něhož se prostě neobejdeme. Jedná se o speciálně tvarovaný kartáč, jakési spirálky, které zaručují snadné a rychlé strhnutí přichycených kousků masa či zbytků šťávy. Jinou možností je použití BIG GREEN dvojitého čističe roštu s nerezovou drátěnkou. To je praktický nástroj na vyčištění grilovacího nerezového nebo litinového roštu, popř. i pečících kamenů. Nečistoty z roštů či kamenů odstraňuje dvakrát rychleji než kartáč a je vhodný pro všechny typy grilů BIG GREEN EGG.
Co se týče samotného procesu čištění, nepoužíváme žádné chemické preparáty ani čistící prášky, v podstatě jde jenom o to odstranit z roštu mechanickým způsobem připečené zbytky jídel. A pokud na něm trocha nečistot zůstane, vůbec to nevadí. Při příštím grilování, až budeme zařízení rozpalovat, všechny nečistoty jednoduše shoří.
Co bude následovat?
Rošt máme vyčištěný, co je na řadě dál? Až gril vychladne, budeme z něj muset vyndat popel. Ten se shromažďuje dole pod topeništěm v menším prostoru, který bychom měli správně po každém grilování vyčistit a vymést. To z toho důvodu, aby při příštím grilování vzduch správně proudil směrem vzhůru. Pokud bychom popel neodstranili, hrozí zanesení cest, které vzduch vedou a gril nebude fungovat naplno. Běžně se používá malý smetáček, lopatka, pohrabáč, prostě vše, co známe z vymetání kamen.
V další fázi budeme zbavovat nečistot pečící kameny, pečící desky a ConvEGGtor. To vše jsou části, které se čistí mechanicky, stejně jako rošt, jemným kartáčem. A stejně jako u roštu, ani tady nepoužíváme žádnou chemii. Možná vás ještě napadne, že bychom mohli vyčistit také víko, které je hladké, keramické. Zde ale v podstatě není co čistit, snad jen suchým hadrem můžeme otřít zbytky usazenin z kouře.
Použít se dá i myčka!
Pokud bychom chtěli rošty nebo drátěný koš vyčistit skutečně stoprocentně, můžeme je umístit do myčky na nádobí. Jde to bez problémů a dlouhý mycí program udělá s těmito díly našeho grilu skutečné divy.
Venkovní údržba povrchu
Zvenku se grily v podstatě nijak moc čistit nemusí, stačí je otřít suchým či vlhkým hadrem. Mají totiž teflonový povrch, takže na nich nic neulpívá.
Ke grilu BIG GREEN EGG patří často i nejrůznější konstrukce, které jsou většinou železné s antikorozním povlakem. Díky tomu, že jsou povrchově upravovány, není nutná žádná složitá údržba nebo čištění, k odstranění běžných nečistot používáme jenom mýdlovou vodu. V podstatě se jedná o stejný typ údržby, jako při čištění zahradního nábytku.
Pár rad na závěr
a) znečištění grilů souvisí kromě charakteru připravovaných jídel velice úzce také s kvalitou dřevěného uhlí. Na tomto místě vás odkážeme na první články o keramických grilech, kde byla vyzvednuta důležitost toho, abychom uhlí nepoužívali vlhké. Jenom stoprocentně suché palivo je totiž zárukou toho, že při jeho spalování vznikne jen málo popela, nebude kouřit a dočkáme se vysoké výhřevnosti.
b) co se týče keramických grilů obecně, možná vás překvapí, jak jsou uvnitř čisté. To je dáno tím, že veškeré nečistoty se vysokou teplotou vypálí, což u plechových grilů ale neplatí. Ty podléhají na rozdíl od keramických vyššímu stupni znečištění a pokud se o ně pečlivě nestaráme, nečistoty se mohou na povrchu usazovat a časem může být špína „zažraná“.
c) běžné grilovací nářadí (špachtle, obracečky, kleště, vidličky na maso aj.) udržujeme čisté tím, že ho po zahradní párty dáme do myčky na nádobí. Řada lidí ho ale jenom opláchne a nechá osušit, přece jen se jedná o „venkovní záležitost“, kdy se na běžné zašpinění zas tolik nehledí…
Pokračování příště…
Autor příspěvku: GrilyKrby.cz