Sponzor rubriky

Jak správně rozpálit keramický gril BIG GREEN EGG aneb nedělejte chyby již při zapalování!

Vložil | 9.5.2022 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

V prvním díle našeho seriálu o novém, vysoce účinném keramickém grilu jsme si popsali jeho základní vlastnosti. A dnes se budeme zabývat tím, jak ho správně rozpálit, aby bylo grilování bezproblémové…

Dřevěné uhlí vysoké kvality je základ!

Máme-li k dispozici dražší grily, k nimž rozhodně „zelené vajíčko“ patří, neměli bychom v žádném případě šetřit na dřevěném uhlí, našem zdroji energie pro tepelnou úpravu masa či jiných pokrmů. Pokud použijeme palivo nekvalitní, bude gril kouřit, špatně hořet a může mít i nižší výhřevnost.

Základem úspěchu je tedy kvalitní dřevěné uhlí. Asi nejjednodušší je rozhodovat se podle ceny a podle výrobce, který by měl mít na trhu již nějakou historii. Nejjednodušší by asi bylo zakoupit přímo palivo značky BIG GREEN, můžete ale použít jakékoli kvalitní dřevěné uhlí.  Jen pro zajímavost přírodní dřevěné uhlí BIG GREEN EGG se skládá z bukového, dubového, popř. i habrového dřeva a má extrémně dlouhou dobu hoření.

Ale i jiné značky mohou splňovat vysoké požadavky nastavené výrobci těchto keramických grilů. První známkou toho, že tomu tak bude, jsou velké kusy uhlí, nikoliv však brikety, které se často vyrábějí jen ze slisovaného mouru. Navíc je důležité, i když to v obchodě asi nezjistíme, aby bylo uhlí skladováno opravdu v suchu! Je totiž baleno pouze do obyčejných papírových pytlů, v nichž může nasávat vlhkost. Nakupovat tedy z dlouhodobě venku vystavených zásob u benzínové pumpy cestou na chalupu rozhodně ideální není.

Jak správně uhlí zapálit?

Stejně jako uhlí samotné, je důležité i jeho správné zapálení. K dispozici máme celkem dva způsoby. Uhlí dáme na místo, které je v grilu pro něj určeno a přidáme pevný podpalovač. Většinou se jedná o kus pevného lihu nebo slisovaný savý materiál napuštěný vysoce hořlavou tekutinou, který snadno zapálíme škrtnutím sirky, popř. zapalovačem. Rychle vzplane a od něj se oheň šíří na dřevěné uhlí. Kapalné podpalovače se už moc nedoporučují, protože zapáchají a při nesprávné manipulaci hrozí i nebezpečí popálení, hlavně u dětí.

Podpalovače pro BIG GREEN jsou zhotoveny ze slisovaných dřevitých vláken napuštěných hořlavou látkou, mají ekologický atest a nijak následně neovlivňují chuť grilovaného pokrmu. Samotné uhlí se rozhoří do 10-15 minut, my pak následně uzavřeme vrchní poklop a otevřeme ventilační otvor umístěný v plášti víka. To proto, aby palivo dobře hořelo. Gril necháme rozpálit zhruba hodinu před zamýšleným grilováním, což je v praxi odzkoušená doba při běžných teplotních podmínkách letního počasí. Pokud ale BIG GREEN EGG využíváme k zimní grilovačce, perioda na rozehřívání keramiky musí být zcela logicky vyšší.

Dřevěné uhlí se dá ale zapálit i jinak. Máme-li k dispozici zásuvku s proudem, použijeme tzv. elektrický rozpalovač, který laicky řečeno vypadá jako větší fén nebo horkovzdušná pistole. Toto zařízení k dřevěnému uhlí pouze přiložíme, zmáčkneme spoušť a během velmi krátké doby se celá dávka paliva stejnoměrně rozhoří. Je to velmi ekologický a efektní způsob zapalování, navíc ušetříme! Cena elektrické energie je totiž i při vysokém příkonu „pistole“ daleko menší než náklady na klasické pevné podpalovače.

S rozpalovačem není problém podpálit uhlí ani v zimních měsících.

Přikládat anebo ne?

Častá otázka, zaznívající hlavně od nových majitelů BIG GREEN EGG je ta, zda musíme během grilování doplňovat dřevěné uhlí. Za předpokladu, že používáme kvalitní palivo seriózních výrobců, zní odpověď ne!  Jimi dodávané uhlí vydrží po celou dobu grilování a pokud nehostíme naše přátele až dlouho do noci, můžeme nechat náplň grilu vychladnout a zbytek uhlí použít třeba za několik dnů…

Příště si povíme o bohatém příslušenství keramických grilů BIG GREEN EGG a věřte, že je ho hodně! Maso, zelenina, buchty, koláče, popř. i pizza již nějaké ty adaptéry prostě vyžadují…

Autor příspěvku:  GrilyKrby.cz

Komentáře