Tyto grily nejsou v Evropě na rozdíl od Ameriky nebo Kanady tak známé a oblíbené. Hodně často se stává, že je lidé z důvodu neznalosti zaměňují za grily na dřevěné uhlí doplněné nějakým ventilátorem, popř. za elektrická zařízení s aktivním vzduchováním. Peletové grily jsou ale svébytnou kategorií s mnoha výhodami a přednostmi…
Nezaměňujte peletové grily za jiné!
Hlavním důvodem, proč si lidé peletové grily pletou s jinými zařízeními je to, že k nim vede přípojka na elektrický proud. Ten je ale potřeba jenom k zapálení paliva a k pohonu ventilátoru, který zde má velice důležitou funkci. Spotřeba elektrické energie se tak pohybuje v řádu jen několika desítek wattů, což je v současné době hodně důležité! Další možnost záměny peletových grilů za klasické na dřevěné uhlí pak vychází z toho, že drobné pelety vypadají podobně jako lisované brikety. Materiál je v podstatě stejný, na první pohled tak jde jenom o velikost…
Regulace teploty
U grilu na dřevěné uhlí regulujeme hoření, a tím i teplotu, pouze primitivním způsobem. Gril má vestavěné vzduchovací otvory, které se dají mechanicky zavírat a otevírat, což postačuje jen k hrubým úpravám teploty v řadech několika desítek stupňů Celsia. O nějaké automatizaci nemůže být ani řeč.
Plynulé ovlivňování teploty s přesností až na jeden stupeň je ale možné u grilů peletových. Zajistí to elektrický ventilátor napojený na řídící jednotku, který podle potřeby vhání do místa spalování paliva vzduch, čímž detailně ovlivňuje teplotu.
Peletové grily jsou velké!
Základní charakteristikou tohoto zařízení je jeho velikost a hmotnost. Na rozdíl od jiných grilů jsou tyto vcelku rozměrné, jejich hmotnost se pohybuje mezi 80-100 kg. Většina z nich je na kolečkách, protože manipulace s grily bez nich by byla poměrně obtížná. A proč tomu tak je? Důvody jsou v podstatě dva. Jak již bylo uvedeno, peletové grily pochází z Ameriky, kde velikost de facto nijak moc neřeší, viz některé typy automobilů. A druhou příčinou je potřeba kvalitního proudění vzduchu, které je ve velkých prostorách grilovacích válců přirozeně lepší než při objemech jen několika mála litrů…
Jak je gril uspořádán?
Pokud se na toto zařízení podíváme, vidíme vlevo od válce, v němž se připravují pokrmy, zásobník pro pelety. Objem je vcelku velkorysý, vejde se do něj 9 – 10 kg paliva. Násypka je chráněna mřížkou, jež zabraňuje tomu, aby hlavně děti nestrčili ruce tam, kde by mohly přijít k úrazu. Dále je tu podávací šnek „běhající“ v potrubí, kterým se dopravují pelety na místo, kde následně shoří. Šnek se ale neotáčí trvale. Je totiž spřažen s řídící jednotkou, která mu na základě vyhodnocených dat dává příkazy k tomu, aby buď „přikládal“ anebo „stál“.
Řídící centrum je umístěno stranou míst, kde hoří či se připravují pokrmy. To v praxi znamená, že je chráněno proti jakémukoliv poškození, včetně toho, které by hrozilo při čištění grilu. Zásobník na pelety má masivní víko sloužící jako odkládací stůl nebo polička…
Zapalování pelet je elektrické!
Na konci šnekového dopravníku zajišťujícího přísun pelet do míst, kde hoří oheň, je topná spirála. Ta se pomocí elektrického proudu nažhaví tak, aby byla schopna zapálit pelety, k čemuž přispívá i vzduch vháněný řízeně do ohniště ventilátorem. Jakmile pelety chytnou, a gril se roztopí, pozná zařízení díky teplotním senzorům, že palivo hoří a spirála se vypne. To, že je spotřeba elektrické energie u těchto grilů skutečně mizivá, dokládají i některé typy, které umí získávat „šťávu“ jen z autobaterií.
Hoření a rozvod tepla
Pelety jsou dopravovány šnekem do ohniště, které má v sobě otvory, sloužící ke vhánění vzduchu ventilátorem. Tato část grilu má miskovitý tvar a nachází se uprostřed zařízení. Oheň, který tu hoří, je skutečně intenzivní, ale najdeme ho jen na tomto jednom jediném místě. K tomu, aby byl celý prostor pro grilování stejnoměrně vytopen slouží tzv. deflektor. Tím je velká, těžká, masivní nerezová deska, která je pro peletové grily určující! Slouží totiž k tomu, aby byl v prostřední části grilu vytvářený oheň rozveden do všech koutů komory, v níž se griluje. A aby nedocházelo k případnému znečištění spalinového prostoru, má v sobě deska zabudované kanálky, které šťávu z připravovaných pokrmů odvádějí pryč.
Co se týče výkonu grilu, ten je skutečně velký. Mnohdy se dokonce srovnává s výkonem malých kotlů na pelety, kterými vytápíme menší stavení. V praxi se o tom můžeme přesvědčit např. při zimním grilování, kdy teploty 5 – 10 oC pod nulou, nemají vůbec žádný negativní vliv na chod tohoto zařízení, což se u grilů plechových říci nedá!
Jak moc peletové grily kouří?
Kouř je nedílnou součástí každého spalování hořlavých materiálů, takže se nevyhýbá ani těmto zařízením. Intenzivněji ho ale vnímáme jenom na začátku, kdy se gril rozpaluje (2-3 minuty), poté jeho produkce rapidně klesá. Z tohoto hlediska se pak peletové grily dají srovnávat s těmi plynovými.
Autor článku: GrilyKrby.cz
Pokračování příště…