Pro milovníky čerstvé zeleniny připomínáme, že i současné době je možné vysévat na předem připravené záhony podzimní odrůdy ředkviček. Ty jsou velmi vděčnou zeleninou a na podzim rostou vcelku dobře, protože nemají rády vysoké teploty a klasická letní horka. Možná budou menší, ale chutné!
JAK SPRÁVNĚ POPSTUPOVAT?
Do kvalitně připravené půdy, kterou můžeme obohatit i některým ze zahradnických substrátů, vyséváme do řádků 13-15 cm od sebe a do hloubky max. 2 cm zakoupené osivo.
Semínka bývají poměrně velká, a tak je při troše trpělivosti a zručnosti můžeme vysévat jednotlivě na vzdálenost kolem 3 cm. Pokud budeme sít hustěji, měli bychom vzešlý porost následně jednotit. Na podzim se nám ředkvičky vhodné ke konzumaci objeví zhruba za měsíc od výsevu, přičemž během této doby je třeba ředkvičky zavlažovat a kypřit půdu kolem nich. Hnojit už nemusíme. Jak říkají staří zahradníci, ředkvička musí růst „rychle“, jinak má sklon k dřevnatění. Ředkvičky vyseté koncem srpna nebo v záři můžeme sklízet v podstatě do zámrazu, mladé rostliny snesou i přízemní noční mrazíky kolem 1-3 oC.
Pro podzimní výsev ředkviček je ideální vybírat rané odrůdy s krátkou vegetační dobou, které stihnou dozrát ještě před příchodem silnějších mrazů:
Saxa – klasická, velmi raná odrůda s jemnou chutí a kulatými bulvičkami, Cherry Belle – univerzální, křupavá a spolehlivá odrůda, French Breakfast – podlouhlá, křehká, oblíbená do baget, Rudi nebo National – jistota pro podzimní sklizeň, Vinara F1 – hybridní odrůda vhodná pro sklizeň až do pozdního podzimu nebo Primara – další raná odrůda vhodná pro výsev v srpnu a září
OCHRANA PROTI CHOROBÁM A ŠKŮDCŮM
I při pěstování ředkviček na podzim je třeba dbát na ochranu před chorobami a škůdci. Ze škůdců je třeba jmenovat květilky a dřepčíky. Dřepčíci poškozují ožíráním listovou plochu a larvy květilek vyžírají chodbičky v bulvách. Abychom tomuto zabránili, je dobré pěstovat ředkvičky pod netkanou textilií, která zabrání nejen náletu květilek, ale i požeru listů dřepčíky. Kromě tohoto způsobu ochrany ředkviček je možné použít i klasickou chemii proti savým a žravým škůdcům.
Nepříjemným problémem pro konzumaci ředkviček je tzv. praskání bulev, které je způsobeno výkyvy v dodávce vody. Pokud nemáme možnost např. na chatě nebo chalupě záhony zalévat, zejména v letošním roce se díky výkyvům počasí praskání u ředkviček hodně objevuje. Zalévání je tedy více než nutné, nezaléváme ale do zásoby, raději pravidelně a menšími dávkami.
Čerstvé ředkvičky přijdou vhod nejen na jaře nebo v létě, ale i na podzim. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, antioxidantů a kyseliny listové. Ta je důležitá nejen pro děti v době růstu a dospívání, ale i pro zdraví dospělých lidí. Jejich konzumace přispívá k lepšímu trávení a zabraňuje nadýmání. Čerstvé jsou vždy nejlepší, nezapomeňte je tedy vysít. A milovníci zdravé výživy vědí i to, že lze konzumovat také mladé listy ředkviček.
Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický
Další informace včetně vhodných odrůd najdete u pracovníků zahradních center nebo na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….