Pro milovníky čerstvé zeleniny připomínáme, že i současné době je možné vysévat na předem připravené záhony podzimní odrůdy ředkviček. Ty jsou velmi vděčnou zeleninou a na podzim rostou vcelku dobře, protože nemají rády vysoké teploty a klasická letní horka. Možná budou menší, ale chutné!
Jak budeme postupovat?
Do kvalitně připravené půdy, kterou můžeme obohatit i některým ze zahradnických substrátů, vyséváme do řádků 13-15 cm od sebe a do hloubky max. 2 cm zakoupené osivo.
Semínka bývají poměrně velká, a tak je při troše trpělivosti a zručnosti můžeme vysévat jednotlivě na vzdálenost kolem 3 cm. Pokud budeme sít hustěji, měli bychom vzešlý porost následně jednotit. Na podzim se nám ředkvičky vhodné ke konzumaci objeví zhruba za měsíc od výsevu, přičemž během této doby je třeba ředkvičky zavlažovat a kypřit půdu kolem nich. Hnojit už nemusíme. Jak říkají staří zahradníci, ředkvička musí růst „rychle“, jinak má sklon k dřevnatění. Ředkvičky vyseté koncem srpna nebo v záři můžeme sklízet v podstatě do zámrazu, mladé rostliny snesou i přízemní noční mrazíky kolem 1-3 oC.
Odrůdy, které můžeme pro podzimní výsev doporučit
Pro srpnové a nebo zářijové výsevy se hodí hlavně odrůda Prima. Další odrůdou, kterou je možné vysévat jak na podzim, tak i na jaře, popř. ji použít i pro rychlení ve fóliovnících, je Teko. V září lze ale pěstovat i odrůdy označené jako rané např. Primara F1. Ředkvičky jsou intenzivně tmavočervené a při dobrých podmínkách pěstování velké kolem 3-5 cm. Pro podzimní výsadbu ředkviček se běžně doporučují i tzv. celoroční odrůdy, mezi něž řadíme např. Tercia, Kvintara nebo Kvinta.
Ochrana je důležitá i na podzim
I při pěstování ředkviček na podzim je třeba dbát na ochranu před chorobami a škůdci. Ze škůdců je třeba jmenovat květilky a dřepčíky. Dřepčíci poškozují ožíráním listovou plochu a larvy květilek vyžírají chodbičky v bulvách. Abychom tomuto zabránili, je dobré pěstovat ředkvičky pod netkanou textilií, která zabrání nejen náletu květilek, ale i požeru listů dřepčíky. Kromě tohoto způsobu ochrany ředkviček je možné použít i klasickou chemii proti savým a žravým škůdcům.
Nepříjemným problémem pro konzumaci ředkviček je tzv. praskání bulev, které je způsobeno výkyvy v dodávce vody. Pokud nemáme možnost např. na chatě nebo chalupě záhony zalévat, zejména v letošním roce se díky výkyvům počasí praskání u ředkviček hodně objevuje. Zalévání je tedy více než nutné, nezaléváme ale do zásoby, raději pravidelně a menšími dávkami.
Čerstvé ředkvičky přijdou vhod nejen na jaře nebo v létě, ale i na podzim. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, antioxidantů a kyseliny listové. Ta je důležitá nejen pro děti v době růstu a dospívání, ale i pro zdraví dospělých lidí. Jejich konzumace přispívá k lepšímu trávení a zabraňuje nadýmání. Čerstvé jsou vždy nejlepší, nezapomeňte je tedy vysít. A milovníci zdravé výživy vědí i to, že lze konzumovat také mladé listy ředkviček.
Autor příspěvku: ing. Jan Stropnický
Další informace včetně vhodných odrůd najdete u pracovníků zahradních center nebo na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam cestovat, využijte eshop.raselina.cz ….