Před časem nám do redakce přišel zajímavý dopis, ve kterém náš čtenář popisoval své úspěchy s pěstováním topinamburů. Zároveň se zmiňoval, že o těchto netradičních rostlinách, které se dají používat i v kuchyni, moc časopisů nepíše. A tak jsme se rozhodli, že tento nedostatek napravíme!
Začala jsem se o topinambury zajímat více a zjistila jsem, že mnoho lidí z mého okolí je pěstuje a má s nimi značné zkušenosti, proto bych se s vámi o tyto zkušenosti chtěla podělit.
Topinambur (Helianthus tuberosus) je blízký příbuzný slunečnice patřící do stejné čeledi hvězdnicovitých. Do Evropy byl dovezen v 16. století z Ameriky francouzskými námořníky, a díky své nenáročnosti zde nakonec i zplanil.
V současnosti můžeme tyto „malé slunečnice“ pěstovat v jakékoliv zahradní půdě s výjimkou zamokřených stanovišť. Nevadí jim ani stín. Je to ideální rostlina, pokud chceme zakrýt nehezký kompost nebo nevzhledné rumiště. Pokud budeme topinambury pěstovat k jídlu, využijeme například staršího záhonu, který můžeme prohnojit některými z organických hnojiv, jako je kravský hnůj. Hlízy topinamburů sázíme brzy na jaře (od února) na vzdálenost 30 až 50 cm, do hloubky cca 12 cm. Po výsadbě zalijeme.
V průběhu léta se nemusíme bát suchého počasí, protože topinambury jsou velmi odolné i vůči suchu. Velkou výhodou je, že sklizeň můžeme provádět od listopadu, dokud není země zmrzlá, hlízy totiž nezmrznou ani při velkých mrazech. Uskladňujeme je ve sklepě ve vlhkém písku či rašelině, aby nevyschly.
Pokud naopak chceme zrušit záhon, kde topinambury rostou, musíme důkladně vysbírat i ty nejmenší hlízy, jinak se nám tato houževnatá bylina znovu ukáže v plné kráse.
Hlízy, které jsou velmi podobné jiřinám, se dají využít v kuchyni. Obsahují v sobě inulin, který se v těle přeměňuje na hroznový cukr, proto jsou topinambury vhodné i pro diabetiky. Chutí se dají přirovnat ke sladkým bramborám, ale někteří lidé se přiklání k chuti nevýrazné kedlubny.
Autor příspěvku: Ing. Petra Máslová Dvořáková
NÁŠ TIP NA TOPINAMBUR V KUCHYNI…
Recept na lahodnou, smetanovou polévku
Suroviny: 1 malá nadrobno nakrájená cibule, 3 vařené topinambury, 1 l kuřecího vývaru, 200 ml smetany, sůl, pepř a nasekaná pažitka.
Postup: do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Chvíli povaříme, dokud není cibule měkká. Přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Pokud stále ještě váháte, zda je topinambur to pravé ořechové právě pro vás, zkuste ho vysadit do větší nádoby třeba i na balkón a uvidíte, jak vám ho krásné žluté květy oživí.
Přejeme vám dobrou chuť!