Pořádný kus masa patří ke každému zahradnímu grilování nebo garden party, večeře a obědy nevyjímaje. Pod pojmem steak si většinou představíme 4 – 5 cm vysoký, několik dnů uleželý, šťavnatý plát hovězího masa, předem samozřejmě správně marinovaný. A to, jestli je krvavý, nebo naopak řádně propečený, už záleží na chuti strávníka. Ale musí být tento tradiční jihoamerický pokrm jen z mladého, dobře krmeného býčka? Kdepak, možností je i tady daleko víc…
Steak z lososa s bylinkovou omáčkou
INGREDIENCE: 4 porce lososa, na marinádu: 5 lžic oleje, 1 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžička medu, 1 lžička citronové šťávy, na bylinkovou omáčku: 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, čerstvé bylinky (bazalka, petržel, tymián, yzop aj.), sůl, olej na smažení, mléko
na zředění omáčky.
POSTUP: připravíme si marinádu smícháním všech ingrediencí. Porce lososa potřeme touto marinádou ze všech stran a necháme marinovat nejméně hodinu. Rozpálíme si olej a marinovaného lososa zprudka opečeme po obou stranách, nejprve kůží dolu. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250 °C, osmažené porce lososa osolíme, naskládáme do pekáčku nebo zapékací misky. Vložíme do rozpálené trouby, kterou vypneme a necháme tam maso dojít. Bylinky dáme do smetany a krátce rozmixujeme ponorným mixérem. Do rozehřátého másla nasypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme smetanu s bylinkami a necháme provařit. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme ji zředit mlékem a osolíme. Porce lososa podáváme přelité touto omáčkou.
INGREDIENCE: 2 steaky z hovězí roštěné (hovězí svíčkové) vyšší než 2 cm, 3 lžíce olivového oleje, sůl, hrubě mletý pepř, 2 vařené brambory, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 ledový salát, hrst cherry rajčátek, 2 lžíce hnědého cukru, 100 g pekanových ořechů, 2 velké cibule, na tempuru (těstíčko): 4 lžíce hladké mouky, ½ lžičky soli, vychlazená minerálka.
POSTUP: plátky masa potřeme ze všech stran asi dvěma lžícemi olivového oleje. Když je pánev dostatečně rozpálená, dáme na ní maso po jednom steaku, aby se stačila odpařovat vlhkost. Maso opékáme pro medium steaky asi 3 minuty z každé strany. Opečené steaky necháme asi 2 minuty odpočinout a dáme je do rozpálené trouby na 3 minuty. Takto připravené maso osolíme a posypeme hrubě mletým pepřem. Necháme steaky na talíři odpočívat a připravíme si salát. Do rozpálené pánve po mase dáme lžíci oleje a opečeme bramborové placičky obalené v hladké mouce, které jsme si připravili smícháním nastrouhaných vařených brambor, soli a vejce. Když jsou placky hotové, dáme do pánve hnědý cukr, který necháme zkaramelizovat, přidáme pekanové ořechy, promícháme, vypneme a necháme zchladnout. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme. Připravíme si tempuru (těstíčko) z hladké mouky, soli a vychlazené minerálky. Cibulové kroužky v něm namáčíme a rychle smažíme ve větší vrstvě oleje. Přebytečný tuk pak necháme okapat na papírové utěrce. Salát a rajčata nakrájíme, přidáme na plátky nakrájené steaky, bramborové placky a zkaramelizované pekanové ořechy. Promícháme, posypeme smaženými cibulovými kroužky a podáváme nejlépe s hořčično-medovou zálivkou.
Kuřecí steak na pomerančích s pečenými cibulkami
INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, sůl, bílý pepř, ½ lžičky sušeného tymiánu, Solamyl, 2 menší pomeranče (chemicky neošetřené), olivový olej, 1 lžička medu, 1 lžička sojové omáčky, 1 stroužek česneku, svazek jarní cibulky nebo 6 malých šalotek.
POSTUP: připravíme si marinádu smícháním 2 lžic olivového oleje, sojové omáčky, medu, rozetřeného česneku a šťávy z jednoho pomeranče. Z kuřecího masa si připravíme plátky, které necháme aspoň hodinu marinovat. Pak je posolíme, posypeme pepřem, sušeným tymiánem a zaprášíme Solamylem. Na pánvi si rozpálíme asi 3 lžíce olivového oleje a plátky masa na něm zprudka opečeme. Maso vyjmeme a do výpeku dáme na plátky nakrájený druhý pomeranč, oloupanou cibulku a marinádu, ve které jsme marinovali kuřecí maso. Pánev dáme do trouby a zapečeme při 200° C asi 10 minut. Pokud máme u pánve umělohmotné držadlo, dáme vše do pekáčku nebo zapékací misky. Na poslední 3 minuty přidáme kuřecí steaky, aby se prohřály a nasákly šťávou.
Přejeme vám dobrou chuť a příjemné lenošení po nedělním obědě!