Sambucus nigra (bez černý) roste skoro všude a leckdy s ním bojujeme jako s plevelnou rostlinou. Má ale i léčivé účinky, kdy pomáhá na dýchací cesty, podporuje odtok hlenu, snižuje horečku a napětí. Mezi využívané části patří listy, květy, bobule, kůra.
Bez je typická náletová a rumištní rostlina. Je velmi nenáročný a a najdeme na každém rohu, proto není problém sbírat jeho květy či plody a užívat je k léčbě i k tvorbě chutných nápojů či pokrmů.
Bez je v plném květu, na některých místech pomalu dokvétá, proto bychom neměli otálet a vytvořit si skvělou bezinkovou šťávu.
Bezinková šťáva: 25 – 30 květenství přelijeme převařenou vlažnou vodou (asi 2 l), přidáme 7 g kyseliny citrónové a necháme 2 dny vyluhovat. Poté vše přecedíme nejlépe přes plátýnko a přidáme 2 kg pískového cukru. Necháme jeden den odležet, dokud se cukr nerozpustí, občas vše promícháme. Poté sirup slijeme do sklenic a dáme do chladu. Pokud byste ho chtěli uchovat delší dobu (což se ale většinou nestane ), je dobré ještě lahve se sirupem chvilku povařit.
Zkuste i tolik oblíbené kosmatice: okvětí obalíme v těstíčku, já mám oblíbené těstíčko z hladké mouky, vajíčka, trochu piva, soli a trošičky pepře.
Dobrou a zdravou chuť.