Zjednodušeně řečeno se jedná o zařízení, které pomáhá vylepšit chuť a vůni grilovaných pokrmů nebo pomocí něj dodáváte poměrně velké a stabilní množství kouře do domácí udírny.
Možná si řeknete, k čemu je stroj na výrobu studeného kouře? Přečtěte si pozorně tento článek a uvidíte! Možná budete překvapeni…
Jak zařízení vypadá?
Z technického hlediska je to ocelový válec o průměru 10 cm, vysoký 0,5 až jeden metr. Jedná se o vcelku primitivní zařízení, které se naplní jemnou dřevěnou štěpkou nebo pilinami. Na straně pak najdeme hadičku vedoucí k malému kompresoru, kterým je do válce vháněn vzduch. Díky tomuto uspořádání jsou zapálené piliny nebo dřevěná štěpka schopny generovat kouř. To proto, že naplno nehoří, spíše doutnají. Kouř je studený a díky tomu, že máme k dispozici proud vzduchu z kompresoru, ho můžeme směřovat tam, kam potřebujeme. Třeba pod víko grilu anebo do komory domácí udírny.
K jakému typu grilů se Dymbox hodí?
Jednoduše řečeno všude tam, kde grilujeme tzv. sterilně, to znamená bez přítomnosti dřevěného uhlí. V praxi to znamená, že tento generátor kouře využíváme hlavně u plynových, elektrických anebo peletových grilů. Prostě tam, kde klasický kouř vznikající spalováním dřevěného uhlí chybí! U těchto zařízení sice dosáhneme perfektního tepelného zpracování steaků, zeleniny či ryb, ale bez charakteristické vůně ohně a kouře. Ale pokud nasypeme do Dymboxu předem vybraný druh dřeva, jsme našim pokrmům schopni zajistit chuť i vůni, jež dřevěné uhlí poskytnout nedokáže. Jediná technická podmínka, kterou musíme při instalaci tohoto zařízení splnit, je to, aby měl gril nějaké víko nebo poklop. To z toho důvodu, že když nad rošt přivedeme kouř, musíme ho v prostoru přípravy jídla udržet. A to bez zakrytí prostě nejde!
Možná vám to přijde divné, ale generátor kouře se často připojuje i ke klasickému grilu na dřevěné uhlí. To sice samo o sobě při procesu hoření nějaký kouř vytváří, ale je ho málo a má specifickou vůni i charakter. Použijeme-li Dymbox, můžeme pokrmy „ovonět“, třeba do tónů švestky nebo jablka. Takto charakteristickou chuť běžné uhlí schopno vytvořit není, je to dáno i tím, že je kouře málo. S použitím generátoru zajistíme „zakuřování“ po celou dobu grilování, klidně 3,4 i 5 hodin! A to je dost dlouhá doba na to, abychom připravili maso s oblíbenou chutí a vůní.
Co do Dymboxu nasypat?
V prvé řadě je třeba zdůraznit, že pro generování studeného kouře nepoužíváme žádnou aromatizovanou hmotu, ale jen čisté dřevo. Náplň pro Dymboxy (např. dřevěná udící štěpka SmoKing) se prodává jako originální pytlovaný materiál. Většina milovníků tohoto zařízení používá buk, švestku nebo třešeň, pro grilování ryb je dobrá také olše, popř. bříza. To jsou méně aromatické druhy dřeva, takže chuť rybího masa nepřebíjí.
Zajímavé je možná i srovnání náplní Dymboxu napříč Evropu, popř. se zámořím. Tak třeba Američané nebo Angličané používají javory a duby, které my ve střední Evropě považujeme za dřevo „kyselé“, pro naše chuťové pohárky nevhodné. My máme raději dřevo „sladší“, kupř. již zmiňovanou švestku nebo jabloň.
Dymbox a udírny
To, že jsme schopni díky tomuto generátoru vhánět do grilu velké množství kouře, navozujeme při konzumaci takto připravovaných pokrmů pocit chutě uzeného masa. Uzení to ale není, i když i v domácích udírnách se Dymbox při využívá také. A jak, to si povíme příště…
Autor článku: GrilyKrby.cz
Pokračování příště…