Sponzor rubriky

Doplňky keramických grilů BIG GREEN EGG aneb aby při grilování vše správně fungovalo

Vložil | 16.5.2022 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Ještě předtím, než budeme připravovat steaky či křupavou zeleninu, si povíme něco o doplňcích, které jsou pro stoprocentní zajištění všech funkcí grilu nezbytné.

Aby náš BIG GREEN EGG poskytoval správně všechny služby, pro které byl navržen, musíme ho ještě před zapálením uhlí řádně „vystrojit“. Pod tímto pojmem bychom si měli představit hlavně umístění drátěného nerezového koše, který je určen k tomu, aby nesl všechny doplňky k tomuto zařízení určené (keramický ConvEGGtor, pizza kámen, litinový rošt, litinová deska, keramická pečící deska, litinový kotlík či pánev Wok aj.).

Ne každý typ grilu má k dispozici všechny doplňky

Teprve takto „vystrojený“ gril s jednotlivými patry, kde je následně z hlediska úpravy pokrmů potřebná teplota, vám umožňují využít naplno všechny vlastnosti tohoto ojedinělého zařízení. Z grilu se tak rázem stává v přeneseného slova smyslu něco jako veliká horkovzdušná trouba. A to je ta největší přednost, která z grilů BIG GREEN EGG, ať už v kterékoliv velikosti, dělá naprosto jedinečný „kus“ naší venkovní kuchyně.

Co se výše jmenovaných doplňků týče, je třeba říci, že ne všechny jsou dodávány v základní sestavě grilu.  Na trhu jsou různé sety, které obsahují ten či onen rošt nebo desku, vždy je třeba se s obsahem dobře seznámit.  A pokud něco podle nás v jinak výhodné sestavě chybí, můžeme si to dokoupit samostatně.

Drátěný nerezový koš je základ

Ať již ale koupíme jakoukoliv variantu nebo velikost grilu BIG GREEN EGG, vždy dostaneme jako základní doplněk drátěný nerezový koš pro keramický ConvEGGtor. Díky němu vytvoříme v prostoru pro grilování několik teplotně a z hlediska úpravy pokrmů i technologicky rozdílných prostorů, kam můžeme dolů vedle sebe umístit např. půlený pizza kámen a půlený litinový rošt. Nad ně se pak dá osadit litinová deska pro nepřímé grilování nebo keramická deska určená třeba pro pečení chleba nebo jednoduchého koláče.

Ne u všech typů a velikostí grilů BIG GREEN EGG existuje možnost využít kompletně veškeré dostupné příslušenství. Takovým základním rozhraním je velikost L, jakýsi zlatý střed nabídkové řady a nejlepší kompromis variant těchto grilů. Pokud se při koupi tohoto zařízení rozmýšlíme, kterou variantu vzít, neměli bychom se rozhodovat pouze podle toho, jakou máme momentálně volnou hotovost či kolik lidí bude sedět na pravidelné sobotní párty u stolu. Hodně bychom měli dát na to, co všechno chceme na grilu připravovat a jaké příslušenství tedy budeme i s výhledem do budoucna potřebovat.

Používání grilů BIG GREEN EGG má svá poměrně jasná uživatelská pravidla. Pokud hledáme něco menšího, co budeme používat doma na terase a zároveň jednou za dva týdny potřebujeme převážet v autě na chatu zvolíme nejspíše modely Mini nebo Minimax. Musíme se ale smířit s tím, že mobilita bude vyvážena daleko menším množstvím doplňků než třeba hodně oblíbený typ XL nebo XXL, který sice nikam neodvezete, ale zato má ve své výbavě naprosto vše, na co si vzpomenete.

Bez ConvEGGtoru to asi nepůjde

Naprosto základním doplňkem, který pro správné využití „zeleného vajíčka“ jednoduše a krátce musíme mít, je keramický ConvEGGtor. Je důležitý k tomu, abychom byli schopni rozptýlit vznikající teplo do stran (nožičky směřují nahoru a na nich leží drátěný rošt určený pro grilování steaků). Otočíme-li ho ale nožičkami směrem dolů, získáme hladkou keramickou plochu, na níž se dá upéci třeba chleba.

Další důležité příslušenství, které by u grilu BIG GREEN EGG určitě chybět nemělo, je klasická pánev Wok. Každý, kdo na ní někdy třeba na plynu vařil ví, o čem mluvíme a ti, co ji budou zkoušet poprvé, budou jistě příjemně překvapeni.

Příště si povíme něco o správném grilování (přímém i nepřímém) a poodhalíme tajemství dalších možností přípravy pokrmů na tomto ojedinělém grilovacím zařízení…

Autor příspěvku:  GrilyKrby.cz

Komentáře