Zahradnický kalendář – listopad

Vložil | 1 11, 2017 | Žádné komentáře | ZAHRADNÍKŮV ROK

 

4Letos pořád v zahradách všechno hotovo ještě není a tak je třeba také v tento předposlední měsíc roku udělat spoustu důležité práce. Pojďme si připomenout jaké…

OKRASNÁ ZAHRADA

– vysazujeme živé ploty z jehličnanů a listnáčů (pouze kontejnerované rostliny)
– zakládáme a rekonstruujeme  skalky
– likvidujeme jednoleté truhlíkové rostliny z balkonů a teras
– sbíráme plody pro množení rostlin semeny (kdoulovec, klokočí, cesmína)
– zimujeme rododendrony
– zajišťujeme nastýlku pro mladé bambusy
– při nedostatku srážek průběžně zaléváme jak jehličnany, tak i stálezelené listnáče
– na záhony trvalek přihazujeme listí. V zimě zetlí a na jaře pohnojí!
– pod drobné ovoce přihodíme kompost a lehce povrchově zapravíme
– trvalky, které přezimují s listy nestříháme (čemeřice, juka aj.)
– instalujeme krmítka pro ptactvo v zahradě
– záhony s dvouletkami zakryjeme netkanou textilií nebo chvojím
– přenosné nádoby, které nelze odstěhovat, zazimujeme (obalení chvojím, polystyrénem aj.)
– i při teplotách kolem nuly vyséváme petržel. Zima jí nevadí a na jaře lépe vzejde.
– zkontrolujeme, zda jsme vypustili vodu ze všech zahradních i jezírkových rozvodů. Mráz by je totiž roztrha!
– vybereme si třešeň, ze které včas nařežeme barborky
– uklidíme zahradní cesty a cestičky a v zásobě máme připraven posypový materiál na nejdůležitější komunikace
– zkontrolujeme, popř. opravíme či promažeme větrací systémy v zimní zahradě. I v zimě je totiž potřeba větrat!
– živý vánoční stromek přeneste do studené chodby nebo garáže a nechte pomalu navykat na vÿšší teploty

8    22jpg

UŽITKOVÁ ZAHRADA

– ještě je poslední šance na výsadbu nových ovocných stromků v teplejších oblastech
– správným způsobem chráníme stromky před okusem (pletivo, nátěr)
– i v tuto dobu ještě vysazujeme česnek
– provádíme zásobní hnojení volných záhonů a jejich zrytí na hrubou brázdu
– likvidujeme stromy napadené šárkou (meruňky, broskve, slivoně)
– moštujeme ovoce poškozené při sklizni a v pálenicích pálíme lihoviny
– provádíme postřik ovocných stromů po opadu listů (ochrana proti přezimujícím houbovým chorobám)
– zajistíme shrabání spadaného listí a kompostování rostlinných zbytků
– nakypříme zeminu pod ovocnými stromy (hranice je s obvodem koruny) a přihnojíme fosforem a draslíkem
– zorané nebo zrýpané plochy záhonů povápníme a nezapomeneme ani na půdu pod ovocnými stromy
– vyčistíme pařeniště a naplníme ho slámou nebo suchým listím, aby nepromrzalo
– skleníky rovněž uklidíme, zeminu pokud možno vyvozíme a necháme přemrznout
– růžičkovou kapustu a bílé zelí sklízíme až po prvních mrazících, budou mít lepší chuť
– po opadu listů můžeme provést údržbu koruny ovocných stromů, odstraňujeme ale jen polámané a suché větve
– před zimou je potřeba průběžně sbírat všechny napadené plody, kompostovat se ale nesmí
– očistíme a nakonzervujeme zahradní nářadí a uložíme ho na suché větrané místo
– máme-li vinici, přihrneme keře půdou nebo kompostem. Spadané listí shrabeme a spálíme

55    66

POKOJOVÉ ROSTLINY

– začínáme nakupovat pokojové rostliny pro zkrášlení oken v bytech
– pokojovkám musíme najít lepší stanoviště (výběr světlého a slunného místa pro pěstování během zimy)
– amarylis a jiné cibulnaté rostliny přestáváme zalévat, je potřeba jim dopřát klid před rychlením
– pro rychlení můžeme vybírat třešničky nebo kdoulovce pěstované v nádobách (kvetoucí bonsaje)

33

RECEPTY, BYLINKY, DOMÁCNOST

– nakupujeme bylinky pro pěstování za oknem
– připravujeme si recepty Vánoce a konec roku, v prosinci už na to nebude čas
– kontrolujeme uskladněné ovoce, zeleninu a brambory
– průběžně sledujeme, zda se do domu nestěhují hraboši nebo potkani a v případě potřeby je likvidujeme
– studujeme literaturu a připravujeme si osevní postupy pro příští rok

Autor příspěvku: Ing. Jan Stropnický

Komentáře

Tyto stránky využívají cookies. Tím, že stránky používáte, souhlasíte s uložením cookies na Vašem počítači/zařízení. více informací o cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close