Vypořádejte se s chřipkou pomocí přírodní energie, třeba z ovoce a zeleniny z vaší zahrádky…

Vložil | 15.2.2020 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Pořád ještě není konec chřipkové epidemie a my se snažíme všemi možnými způsoby onemocnění předejít. Lehce vás může potkat obyčejné nachlazení způsobené prostydnutím na některé z víkendových procházek nebo klasická chřipka, kterou jste možná chytili v dopravním prostředku plném lidí po cestě do práce. V obou případech spolehlivě pomáhají v boji s těmito nemocemi osvědčené přírodní prostředky plné vitaminů a dalších cenných látek. Tradiční zázvor, skořice, česnek, citron a med ale můžete doplnit o petržel, řapíkatý celer, kurkumu nebo chilli. Fresh či smoothie z několika těchto přírodních životabudičů je navíc vhodné také jako prevence proti chřipce.

K přípravě protichřipkového i jakéhokoli jiného freshe se báječně hodí lis na ovoce a zeleninu, např. Concept LO7065 HOME MADE JUICE. Má velký vstupní otvor o průměru 75 mm, do kterého lze vkládat celé suroviny, využívá moderní technologii dvoufázového procesu odšťavňování a ze zbytků z odšťavňování lze vyrobit placičky, zeleninové karbanátky, zdravé sušené zeleninovo-ovocné chipsy nebo müsli. Kromě freshe ale umí vyrobit i smoothie, studené dezerty a zmrzlinu, zpracovat rybíz a troufne si i na výrobu domácího burákového másla.

FRESH PROTI PŘICHÁZEJÍCÍ CHŘIPCE: 2 tyčky řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku a 4 jablka. Vše postupně dáme do lisu a ihned konzumujeme. Podle vlastní chuti můžeme přidat i med.

Česnek obsahuje zhruba 400 různých látek. Kromě vitaminů A, B, C a D a dobře vstřebatelných minerálů je to asi stovka sirných sloučenin, což jsou přírodní antibiotika účinkující proti bakteriím a virům, a dokonce i proti řadě plísní. Česnek dokáže účinně stimulovat naši imunitu a používá se jako prevence proti chřipce, rýmě a dalším infekcím horních cest dýchacích. Řapíkatý celer je zdrojem nejen vlákniny a minerálů, ale také vitaminu C, karotenu a vitaminu skupiny B. Jablka mají vysoký obsah vitaminů, ale mezi jejich nejobdivuhodnější schopnost patří to, že dovedou regulovat chod mnoha vnitřních orgánů – posilují hlavně imunitní systém, krevní oběh a cévy. Nejbohatším zdrojem všech látek je slupka, takže jíst i odšťavňovat bychom měli jablka neloupaná.

PETRŽELOVÝ FRESH SE ZÁZVOREM: 4 kořeny petržele nejlépe i se zelenými částmi, 3-5 cm čerstvého zázvoru (množství závisí na Vaší chuti), 2 jablka,  1/2 lžičky kurkumy a 1/4 lžičky muškátového oříšku. Pevné suroviny postupně vložíme do lisu, na závěr přidáme koření a čerstvé konzumujeme.

Petržel obsahuje jedinečnou kombinaci živin a také 3krát více vitaminu C než pomeranč. Má velký podíl chlorofylu, který čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Společně s flavony se podílí na zvyšování okysličení krve a tím i na zvýšení schopnosti detoxikace a léčebných mechanismů. Petržel je jedinečným zdrojem živin a také fantastickým zdrojem kyseliny listové, má močopudné účinky, snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Zázvor prohřeje celé tělo a má také relaxační účinky. Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém. Kurkuma má široké spektrum působení. Zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu a celkovou regeneraci. Muškátový oříšek zajišťuje klidné trávení a podporuje chuť k jídlu.

MRKVOVÝ FRESH S CHILLI PAPRIČKOU: 1 citron (pokud je bio, neloupejte a dejte i se slupkou), 7 mrkví, 1 čerstvou chilli papričku, Vše dáme do lisu a ihned podáváme.

Citron je bohatým zdrojem vitaminu C, posiluje tak imunitní systém a obranyschopnost organismu. Zvyšuje ale také výkonnost, a ač je kyselý, pomáhá odkyselovat organismus. Mrkev obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů, stopových prvků a také selen, který je velmi důležitý pro náš imunitní systém. Zvyšuje odolnost organismu a chrání tělo před volnými radikály. Chilli papričky výrazně posilují imunitu, a to díky obsahu vitaminů A, B a C a minerálů. Obsahují také kapsaicin, který působí jako antioxidant, chová se také jako přírodní antibiotikum, pomáhá při ucpaném nose a je nápomocný i v prevenci chronických zánětů dutin.

Teplý čaj nebo jiný horký nápoj se v zimě hodí více než v jakékoli jiné době. Na jeho přípravu se bude jistě hodit rychlovarná konvice Concept  Má totiž nastavitelnou teplotu ohřevu, takže vodu na přelití jakéhokoli nápoje budete mít vždy v požadované teplotě. Pokud totiž připravujeme například čaj se zázvorem, medem a citrónem nebo mátový čaj, není z důvodu zachování všech přírodních látek dobré používat vodu vřelou, ale pouze teplou. Ostatně rychlovarná konvička s termostatem se bude hodit i při přípravě čaje zeleného, kde je teplota vody mezi 70 a 80 °C úplnou nezbytností.

Nerezová bezspirálová konvice s elegantním designem, objemem 1,7 litru a termoregulací umístěnou přímo na držadle. Teplotu lze po 5 °C snadno nastavit v rozmezí od 50 do 100 °C. Disponuje také funkcí KEEP WARM, která udrží vodu teplou, má podstavec otočný o 360° a díky bezpečnostnímu konektoru Strix se po dovaření vody sama vypne a neuvede se do provozu, pokud v ní není voda.

KURKOMOVO – SKOŘICOVÝ ČAJ: ½ lžičky sušené práškové kurkumy, ¼ lžičky práškové skořice, citrón, med podle vlastní chuti – cca polévkovou lžíci. Z kurkumy, skořice a medu ve větším hrnku smícháním pastu. Tu zalijeme vodou o teplotě cca 60 °C, přidáme citronovou šťávu a teplé pijeme.

Med obsahuje plno vitaminů, minerálů a enzymů. Je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, ničí bakterie a posiluje imunitu.

Autorka příspěvku: Petra Hubálková

Komentáře