Velikonoční sekaná – pár nových a zajímavých receptů…

Vložil | 2.4.2021 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

Chcete mít na velikonočním stole perfektní sekanou, která bude jiná než obvykle? Poradíme jak na to, abyste překvapili nejen rodinu, ale i nečekanou návštěvu!

Velikonoční sekaná s celými vejciVelikonoční sekaná s celými vejci

Suroviny: 500 g vepřového masa (krkovice, bůček), 2 rohlíky, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce tymiánu, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl, pepř, mléko, sádlo na vymazání formy

Maso nakrájíme na kousky a umeleme ho. Rohlíky rovněž nakrájíme, zkropíme mlékem a poté vymačkáme. K umletému masu přidáme sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rozmočené rohlíky, vejce, mouku a tymián. Masovou hmotu rozprostřeme na silikonové podložce nebo na pečicím papíru (jde to výborně přes potravinovou fólii) a na povrch dáme vedle sebe oloupaná vejce. Roládu zavineme a přeneseme do sádlem vymazané formy. Pečeme při 200 °C asi 40 minut.

Hovězí sekaná s brokolicíVelikonoční sekaná s hovězím masem a netradiční brokolicí

Suroviny: 500 g hovězího mletého masa, 1 brokolice, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 100 ml smetany, 1 obyčejný rohlík, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci sušené šalvěje, 1 mrkev, 20 dkg anglické slaniny, petrželka, pepř, sůl, 1 lžíce octa, sádlo na vymazání formy

Do mletého hovězího masa zapracujeme ocet a necháme přes noc odležet. Brokolici a mrkev si uvaříme v páře do poloměkka. V míse si smícháme vajíčko, smetanu a nakrájený rohlík a mícháme, dokud se nerozmočí. V kuchyňském robotu nebo ručně si nasekáme společně cibuli, česnek, vařenou mrkev a anglickou slaninu a tuto směs přidáme do misky společně s mletým masem. Okořeníme, pořádně prohněteme a pro zjemnění můžeme naředit ještě trochou smetany. Formu na sekanou vymažeme sádlem a dáme první vrstvu masové směsi. Do ní zapícháme vařené růžičky brokolice a přidáme druhou vrstvu. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě 30 – 40 minut. Hotovou sekanou bohatě sypeme petrželkou a podáváme…

Sekaná v kabátkuKřupavá velikonoční sekaná v listovém těstě

Suroviny: 500 g mletého masa (hovězího a vepřového), 2 starší housky, 2 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, 4 vejce do směsi + 1 na potření těsta, strouhanka dle potřeby, černý pepř, sůl, čerstvý nebo mražený listový špenát, lžíce másla, 1 balení listového těsta, 1 lžíce sádla na vymazání pekáče

Housky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Smícháme je s mletým masem, 1 vejcem, drceným česnekem, osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Na másle si uděláme míchaná vajíčka se špenátem, které lehce osolíme a opepříme. Masovou směs rozprostřeme na potravinovou fólii, poklademe míchanými vejci, navrch dáme opět trochu masové směsi a pomocí fólie zavineme. Fólii odstraníme a šišku sekané položíme na plát rozváleného těsta, zabalíme a okraje dobře uzavřeme. Přeneseme do vymazaného pekáče švem dolů, ozdobíme odkrojenými proužky těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme pozvolna, zhruba 60 minut, v troubě předehřáté na 200 °C. Před krájením necháme sekanou zhruba 10 minut odpočinout. Hotový pokrm nakrájíme na plátky a podáváme teplý s listovým salátem.

Příjemné prožití Velikonoc a radost z nových kreativních pokrmů přeje redakce

Komentáře