Sponzor rubriky

Top recepty pro poprázdninové grilování…

Vložil | 7.9.2018 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Prázdninové měsíce máme za sebou, pohodu u zahradních grilů si ale můžeme užívat i nadále! A aby se setkání s přáteli, či hodnocení prvního týdne školy vydařilo, přinášíme vám několik vynikajících receptů, které  připravíte snadno, třeba jako netradiční večeři…

Krevety

Grilované krevety

INGREDIENCE: tygří krevety, česnek, čerstvý koriandr, čerstvá petržel, sůl, pepř, olivový olej, bílé víno, špejle.

POSTUP: Krevety propláchneme studenou vodou, osušíme a dáme do mísy. Česnek, koriandr a petržel rozmělníme v hmoždíři, smícháme se solí, pepřem a vsypeme do mísy s krevetami. Přidáme olivový olej, trochu bílého vína a promícháme. Necháme asi hodinku odpočinout v lednici. Pro lepší manipulaci krevety napichujeme na předem namočené špejle. Grilujeme po každé straně asi 30 vteřin na rozpáleném grilu.

Grilopvané ovoce

Grilované ovoce s karamelem

INGREDIENCE: jablka, banány, ananas, hrušky, broskve (co kdo má rád), na marinádu – 2 lžíce medu, lžička skořice, 5 lžic teplé vody, lžíce citrónové šťávy, špejle, na karamel – pískový cukr, aluminiová miska.

POSTUP: Dobře omyté a na kousky nakrájené ovoce naložíme asi na půl hodiny do marinády. Poté kousky marinovaného, nebo samotného ovoce napícháme na špejle, které jsme si předem namočili. Následně je položíme na olejem potřený rošt a na mírném plameni grilujeme, dokud povrch nezíská nazlátlou kůrku. Vhodnou teplotu na grilování ovoce poznáte, pokud podržíte ruku ve výšce zhruba dvanáct centimetrů nad ohništěm a udržíte ji tam asi sedm vteřin. Vedle ovoce si dáme na gril aluminiovou misku, do které nasypeme pískový cukr a rovnoměrně ho rozprostřeme. Nemícháme a počkáme, až začne zlátnout. Potom v hotovém karamelu namáčíme grilované ovoce.

Hamburgery

Grilovaný hovězí hamburger s překvapením

INGREDIENCE: 1 kg mletého hovězího masa, sůl, pepř, olomoucké tvarůžky (jako variantu je možné zvolit hermelín nebo jiný zrající sýr), olej na potření, silnější špejle nebo dřívka.

POSTUP: Mleté maso osolíme, opepříme a pořádně propracujeme nejlépe rukama. Špejle namočíme do vody, otřeme a napícháme na ně kousky tvarůžků nebo jiného zrajícího sýra. Ty pak obalíme mletým masem, aby vznikly malé hamburgry. Sýra dáváme jen malý kousek, aby se hamburgry při grilování nerozpadly. Následně je jemně potřeme olejem a grilujeme, ze začátku zprudka, aby se vytvořila kůrka. Podáváme s grilovanou bagetou potřenou česnekem.

Kuřecí

Kuřecí prsa s hořčično-medovou omáčkou 

INGREDIENCE: 8 kuřecích prsních řízků, na marinádu – 6 stroužků česneku, 1 lžička sušeného zázvoru, pepř, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce medu, 5 lžic jemně pálivého kečupu, 2 lžíce grilovacího koření, 150 ml oleje, sůl, na omáčku – 1/2 šálku medu, 1/4 šálku dijonské hořčice, 5 lžic vody, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky škrobu.

POSTUP: Kuřecí maso nakrájíme na proužky, osolíme a necháme naložené v marinádě aspoň půl hodiny. Mezitím si připravíme omáčku. Med a hořčici rozmícháme ve vodě, přidáme sójovou omáčku a přivedeme k varu. Škrobovou moučku rozmícháme v trošce vody, vlijeme do omáčky a za stálého míchání necháme přejít varem. Špejle si namočíme ve vodě a podélně na ně napícháme marinované maso. Zprudka grilujeme. Podáváme se zeleninovou oblohou.

Komentáře