Sponzor rubriky

Hledáte nové možnosti grilování? Pořiďte si keramický gril BIG GREEN EGG!

Vložil | 2.5.2022 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Chcete-li s přáteli grilovat třeba i v zimě nebo hledáte nové kulinářské možnosti, zážitky či neopakovatelnou chuť a charakteristickou vůni připravovaného jídla, je toto zařízení tou správnou volbou.

Kamado gril není obyčejným zahradním grilem vyrobeným ze smaltovaného plechu, ale skutečnou malou venkovní kuchyní, díky níž připravíte pro sebe a své přátele mnohem více jídel než na klasickém zařízení.

Možnosti grilu BIG GREEN EGG jsou nekonečné

Restování, pečení, dušení, grilování, a dokonce i uzení, to vše nám nabízí ideální oválný tvar zařízení, které je schopné nejen držet přesně nastavenou teplotu, ale zajistit též optimální cirkulaci horkého vzduchu kolem upravovaných surovin. A to vše díky tomu, že není plechové, nýbrž z keramické hmoty, která mu dává úplně jiné možnosti přípravy pokrmů, než na které jsme v dosavadní podobě grilů zvyklí.

Základem úspěchu je v našem případě nejen konstrukce samotná, ale též kvalitní rozpálení grilu. Nebudeme-li dostatečně trpěliví, bude BIG GREEN EGG fungovat stejně jako klasický gril, v němž se pokrmy na roštu ohřívají pouze zespoda. Dokážeme-li ale toto zařízení kvalitně „nahřát“ (třeba i několik hodin před samotným grilováním), získáme diametrálně odlišné možnosti přípravy pokrmů. Naplno totiž využijeme sálání energie z keramiky, díky níž získáme maso, jež bude křehké a plné chutné šťávy.

Výhody a nevýhody

U všeobecně známého kotlíkového grilu máme k dispozici půlkulatou plechovou nádobu, v níž se ve spodní části nachází místo pro dřevěné uhlí. Nad ním je rošt, a aby nám teplo neutíkalo, použijeme víko, třeba i s teploměrem. Při grilování se maso či zelenina zespoda zahřívají, opékají a my musíme jednotlivé kousky pravidelně otáčet, aby se nepřipálily.

Použijeme-li gril BIG GREEN EGG, předem správně nahřátý, budeme maso i jiné suroviny tepelně zpracovávat zcela odlišným způsobem. Sálavé teplo, které keramika uvolňuje, se šíří kolem připravovaného pokrmu ze všech stran, což zajistí nejen dokonalé propečení, ale i zachování šťavnatosti! A bonusem tohoto zařízení je skutečnost, že kromě masa v něm upečeme bez problémů třeba i chléb, pizzu anebo buchty k odpolední kávě…

   

Jistou nevýhodou těchto grilů je fakt, že díky keramické hmotě, z níž jsou vyrobeny, váží více než grily plechové.  Hůře se tedy přemisťují a na chalupu či posezení s přáteli v přírodě si tak můžeme do auta vzít jen nejmenší z 8 nabízených typů – MINI nebo MINIMAX. Tyto dva se stejně jako o něco větší varianty SMALL či MEDIUM dají instalovat do pojízdného nebo přenosného stojanu, který umožňuje vcelku bezproblémovou manipulaci. Ty největší pak bývají instalovány do dřevěných stolů s okolní odkládací plochou a zabudovány napevno ve venkovní kuchyni. Další věcí, na kterou nesmíme zapomenout je ochrana před pádem či převrácení. Keramika není plech a případné škody je tedy třeba řešit výměnou poškozených dílů. I na to ale výrobce pamatuje, v jeho skladech najdete nejrůznější komponenty třeba i na deset let staré modely!

Naopak velkou výhodou grilů BIG GREEN EGG je skutečnost, že keramika drží hodně dlouho teplo. To oceníme třeba ráno po domácí párty, kdy je gril ještě vlažný a pokrmy v něm je možné konzumovat k snídani…

Pro koho se hodí?

Popisované zařízení si kupují většinou lidé, kteří mají s grilováním dlouholeté zkušenosti a zcela logicky hledají nové možnosti seberealizace při přípravě pohoštění nejen pro rodinu, ale i pro své známé. V případě grilů BIG GREEN EGG oceňují jak kvalitu podávaných pokrmů, které chutnají úplně jinak než ty z klasických plechových poklopových, tak i nevšední zážitky, jež přípravu jídla doprovázejí! A líbí se jim i bohaté příslušenství, jež přináší skutečně novou dimenzi práce s přípravou pokrmů (dvouúrovňové rošty, zařízení pro nepřímé grilování, kameny pro tzv. pomalé pečení velkých kusů masa aj.).

Pokračování příště: hlavní zásady správného provozu grilů BIG GREEN EGG

Autor příspěvku:  GrilyKrby.cz

Komentáře