Sponzor rubriky

Grilování selete snadno a rychle!

Vložil | 18.7.2018 | Žádné komentáře | GRILY A GRILOVÁNÍ

Grilování selete je událost, na kterou se nezapomíná. Hosté jsou nadšení z netradičního zážitku. Odchází s příjemně naplněnými žaludky a krásnými vzpomínkami. Neměli bychom však zapomínat ani na druhou stranu mince.

Uspořádat perfektně připravenou akci, na které se bude grilovat sele a pivo poteče proudem, není jen tak. Předchází tomu velké přípravy, ale i tak je možné, že se na něco zapomene. Jak na to, aby šlo vše jako po drátkách a aby ani nečekaná průtrž mračen nezkazila skvělý zážitek?

Základem úspěchu je dobře připravené sele na grilování

Nejdůležitější je dobré maso. Sele na gril je nutné objednat v předstihu, abychom měli možnost si vybrat velikost prasete podle potřeby (na akci pro 25 lidí odborníci doporučují objednat vykuchané sele na gril o váze 25 kilogramů). Prodej selat na gril většinou zajišťují specializované firmy, ale je možné ho zakoupit i v lepším řeznictví. Masíčko je nutné před grilováním náležitě připravit. Aby byla výsledná chuť dokonalá, je vhodné zhruba 5 dní před opékáním sele důkladně naložit do připraveného láku, který většinou obsahuje sůl, převařenou vodu, dusité soli a lihový macerát česneku. Sele na grilování je přeci jen pořádný kousek masa, proto se doporučuje pomocí speciální stříkačky se silnou jehlou lák napíchat přímo do svalů, aby byla chuť vyvážená jak na povrchu, tak v hlubších vrstvách. Ještě na jednu věc si musíme dát pozor! Po celou dobu, kdy sele na gril odpočívá v láku, by mělo být na chladném místě, aby se nezkazilo.

Nepatříte mezi lidi, kteří by se chtěli přípravou masa zaobírat, ale přesto si chcete užít perfektní grilování selete a udělat dojem na své hosty? Nezoufejte. Pražská společnost Tinkers (party-pohotovost.cz) nabízí prodej selat na gril, jejich naložení do chutného láku a celkovou přípravu masa na gril, která obnáší napíchnutí selete na grilovací jehlu a přidrátování masa k vidlicím, aby sele pevně drželo nad grilem a nespadlo do ohně. V případě zájmu se vám společnost může postarat i o samotné grilování.

Sehnat dřevo, rozpálit gril na sele a mazat

Žádné grilování selete se neobejde bez správného grilu a dostatečného množství dřeva. Obecně se počítá, že na 10 kilogramů masa je potřeba 12 kilogramů tvrdého a vyschlého dřeva. Na grilování selete je ideální dřevo dubové, bukové nebo z ořechu, které dodá masu nezaměnitelnou chuť.

Složitější je výběr vhodného grilu. V takovém případě hraje roli mnoho proměnných. Hlavním parametrem je, jak velké sele chceme grilovat. Většinou se vyplatí gril na sele pouze vypůjčit, ale pokud chcete dělat podobné akce častěji, je možné investovat i do vlastního grilu. Připravte si však podstatně větší sumu. Při výběru grilu na sele si nechte poradit od odborníků, kteří mají v oboru dlouholeté zkušenosti. Jestli nevíte, kam se obrátit, zkuste Párty-pohotovost, kde nabízí prodej i pronájem různých grilů.

Ale zpátky k tomu důležitému. Grilování menšího selete o váze 20 až 30 kilogramů bude trvat přibližně 3 hodiny. Pokud máte sele schované pod alobalem, aby se nepřipalovalo, je dobré prasátko grilovat 2 hodiny s alobalem, a potom ho sundat, aby se kůrčička dopekla dozlatova. Nesmíme však zapomínat na pečlivé potírání marinádou, aby sele dostalo tu správnou chuť. Marinádu můžeme nanášet na maso pomocí jalovcové větvičky, což je jeden z tajných grilovacích tipů. Do selete se tím dostane osobité jalovcové aroma, a navíc je to maximálně ekologické. Dovolíme si přidat ještě jednu radu. Po sundání alobalu kůži na povrchu lehce nařezejte. Z výsledku budete příjemně překvapeni.

Nechte si chutnat a užijte si atmosféru!

A grilování selete se blíží ke konci. Jakmile začne kůže zlátnout, může se začít s okrajováním prvních šťavnatých kousků masa. S ořezem selete se obvykle začíná na kýtách, ale postupně je vhodné nožem zajet i do dalších míst, aby bylo sele ořezáváno rovnoměrně a nedocházelo k připalování neokrájených míst. Maso je dobré jen tak samotné, ale skvěle chutná také s křenem, hořčicí, okurkami a mnoha dalšími přílohami.

Příjemné posezení u grilování selete může překazit počasí, ale i nedostatečná vybavenost pořadatele. Grilované sele nejlépe chutná s pivem, proto je vhodné mít výčepní zařízení. Před deštěm hosty perfektně ochrání party stany. Grilování ulehčí také lednice, vhodné osvětlení, kvalitní posezení a stolky. Veškeré vybavení je většinou nutné na smluvené místo dovézt a zase odvézt. Říkáte si, že by bylo dobré, abyste se o nic nemuseli starat? Taková možnost existuje. Párty-pohotovost zajistí částečný, ale i úplný servis pro dokonalou grilovací párty. Kromě veškerého párty vybavení mohou zařídit i obsluhu grilu. Na klienty zbydou jen dvě povinnosti. Sníst ugrilované maso a užívat si příjemnou atmosféru.

Komentáře