Sponzor rubriky

Vánoční aranžmá bez jehličí!

Vložil | 13.12.2018 | Žádné komentáře | OKRASNÁ ZAHRADA

Tradiční vánoční dekorace zdobí nejčastěji chvojí. Lesklá jedlička, pichlavý smrček nebo jemná vejmutovka. V zimě máme ale rádi doma teplo, a tak nám jehličí z věnců, aranží a svícnů často opadá ještě před Štědrým dnem. Co s tím?

Řešením jsou vánoční aranže bez použití větviček jehličnanů. Nemusíte být nijak zruční floristé, vánoční výzdobu zvládne téměř každý. Vázané věnce přenecháme letos profesionálům a pokusíme se vyrobit si jednoduchá aranžmá. Jehličí se v nich objeví jen minimálně. Nechte se inspirovat…

vanoce 01Svíčky uprostřed věnce

Připravíme si podklad, který se používá na věnec. Nemusí být jen slámový nebo z polystyrenu. Na trhu se často objevují kruhy vyrobené z nejrůznějšího materiálu, který má sám o sobě dekorativní funkci. Proto ho nemusíme ničím zakrývat. Ani chvojím. Ozdobný podklad nám poslouží pro zhotovení netradičního vánočního věnce, který bude mít veškerou vánoční výzdobu včetně svíček umístěnou nezvykle uprostřed. Z tvrdé lepenky vystřihneme o něco menší kolo než je podklad a přilepíme ho ke kruhovému základu. Dovnitř na lepenku přilepíme tavnou pistolí šedou aranžovací hmotu pro suchý materiál. Musí být dost vysoká, aby se  svíčky a přízdoby nevylomily.

Doprostřed nejprve umístíme svíčky. Nastříháme si zhruba deset centimetrů dlouhé kusy páleného drátu. Jeden konec uchopíme do kleští a druhý konec budeme zahřívat nad plamenem. Až bude drát dostatečně rozpálený, zvolna ho zapíchneme asi z poloviny zespoda do svíčky. Do každé svíčky tímto způsobem přichytíme až tři dráty. Svíčku opatřenou těmito „improvizovanými bodci“ zapíchneme do aranžovací hmoty. Předtím ale ještě pro jistotu drátky vykukující ze svíčky polepíme lepidlem z tavné pistole. Budeme tak mít jistotu, že se svíčky z křehké pórovité šedé hmoty základu nevylomí. Prázdný prostor okolo svíček vyplníme nejrůznějším materiálem.

Připravíme si například lišejník, svitky skořice, malé červené kulaté ozdoby, lesklé i matné a také hvězdičky z plstě. Vše naaranžujeme kolem svíček a pomocí horkého lepidla z tavné pistole ozdoby a další přírodní materiál postupně přilepíme. Nakonec si připravíme drobné šípky (Rosa multiflora), které celou aranž zjemní. Přestože jsme nepoužili žádné jehličnany, vytvořili jsme vánoční aranž, která díky skořici nádherně voní. Bílo-bordovo-hnědá barevná kombinace bude slušet interiéru, ve kterém dominuje světlé dřevo.

vanoce 03Zasněžená krajina na stole

Ani na další vánoční dekoraci nepoužijeme žádné větvičky smrku nebo jiného jehličnanu. Vánoční čas připomenou jen jednotlivé jehlice borovice, které umístíme až na hotovou aranž. Opět použijeme podklad pro věnec, který omotáme vatelínem nebo třeba bílým plyšem. Napodobíme tak sníh. Dospod podobně jako u předchozí práce přilepíme kolo z lepenky.

Na takto vytvořené dno aranže postavíme květináč s narychlenou čemeřicí. Stejnou službu udělá i hrnkový brambořík nebo jiná kvetoucí rostlina. Okolo květináče upěchujeme mech či lišejník. Na něj nalepíme kulaté ozdoby, šišky a větvičky s plody. V bílém vatelínu se budou vyjímat třeba seschlé trnky. Aranž v přírodním stylu nakonec posypeme rozebraným jehličím. Okolo ní na stole rozmístíme do skleněných misek bílé svíčky. Vše nám bude připomínat zasněženou zimní krajinu, kterou rozsvítí poblíž postavené a zapálené svíčky.

Atmosféru vykouzlí svícny

Jsou to právě svíčky, bez kterých je vánoční čas téměř nemyslitelný. Zdobí každý vánoční stromek, adventní věnce, nechybějí ani na vánočních svícnech. Jednoduchý svícen si můžeme vyrobit za pár minut. Na zlatavou misku třeba ve tvaru oblíbené hvězdy postavíme nízkou silnou svíčku stejné barvy. Okolo naaranžujeme listy jmelí, různé suché plody, třeba ořechy, dále drobounké kulaté ozdoby a také miniaturní balíček, které symbolizuje malý vánoční dárek. Ten si zhotovíme velice jednoduše. Uřízneme si krychličku z polystyrenu, nebo složíme k sobě tři kostky cukru. Zabalíme je do vánočního papíru a převážeme zlatou nitkou podobně, jako balíme dárky. A pak už jen stačí zapálit svíčku.

vanoce 04  vanoce 05

Pokud máme doma jen slabé dortové svíčky, svážeme tři kusy k sobě v dolní třetině jejich délky ozdobnou mašlí. Vezmeme skleničku například od hořčice, kterou zvenku polepíme ozdobným papírem v tónu barvy svíček. Do skleničky tavnou pistolí přilepíme kvádr šedé aranžovací hmoty. Do ní připevníme svíčky. Po obvodu skleničky nalepíme malé šišky z okrasného smrčku nebo douglasky. Prostor mezi svíčkami a šiškami vyplníme větvičkami modrostříbrného jalovce a přizdobíme malými skleněnými ozdobami, drobnými šípky a dřevěnými hvězdičkami.

vanoce 02Na vánočním stole by nemělo chybět ovoce. Vedle toho skutečného můžeme postavit dekoraci s umělými jablíčky a svíčkami ve tvaru rozpůlených mandarinek. Pokud koupíme korpus a ovoce z vosku v květinářství, můžeme si tuto aranž vytvořit opravdu na poslední chvíli, třeba přímo na Štědrý den.

V rustikálně zařízených interiérech, třeba ve víkendových chalupách a venkovských staveních, tu pravou vánoční atmosféru vykouzlí svíčky z včelího vosku. Neobsahují žádné chemické látky a nádherně voní po medu. Stačí je umístit do miniaturních hliněných květináčků. A ozdobit vánoční stužkou, větvičkami keřů a uschlým plátkem z okrasné kdoule. Na stůl tyto drobné svícínky pro větší efekt umístíme ve skupince.

Text a foto: Stanislava Neradová


Náš vánoční tip

Spoustu zajímavých a potřebných dekoračních prvků pro vaše aranžmá naleznete v  zahradních centrech Rašeliny a.s. Soběslav Více na těchto internetových stránkách.

A jak vypadají tato centra ve vánočním hávu, se můžete podívat zde…

Komentáře