Sponzor rubriky

Bojujete marně s plevelem v chodníku, na cestě, ve skalce a nebo v květináči? Pomůže vám Roundup Gel!

Vložil | 16.7.2021 | Žádné komentáře | OCHRANA ROSTLIN

Rafinovanost plevele dokáže mnohdy překvapit každého zahrádkáře. Jeho umění objevit se i na těch nejméně očekávaných místech či mezi pracně pěstovanými květinovými záhony prověří jak trpělivost, tak také záda nejednoho z nás. A jaké jsou možnosti se plevele zbavit?

Roundup_Express_6hRukavice a ohnutá záda: nejpracnější a ne vždy účinný způsob, jak se zbavit plevele, je jeho manuální vytrhávání z půdy. Jedná se sice o nejekologičtější způsob ničení plevelů, jeho účinnost však závisí na několika faktorech. Zda se nám podaří vytrhnout plevel opravdu s celým kořenem a jestli se při vytrhávání neuvolní semena rostliny do okolí. V těchto případech situaci ještě naopak zhoršíme.

Lopata a rýč: při dalším „manuálním“ způsobu ničení plevele si na pomoc vezmeme lopatu a rýč. Těmi se snažíme dostat ke kořenům plevele a vykopat celou rostlinu. I zde může dojít k obdobným potížím jako při ručním vytrhávání. Je proto nutné postupovat s velkou opatrností. Je možné použít i speciální vypichovač plevelů. V blízkosti kulturních rostlin neokopáváme, ale raději plevel opatrně vytrháváme, druhou rukou přidržíme půdu okolo rostliny. Ruční způsob zbavování se plevele je však účinný pouze pokud se provádí časně od začátku sezony a zejména pravidelně.

Dusíkaté vápno: ošetření tímto způsobem je vhodné načasovat na přelom února a března. Vápno rozhodíme na vlhkou půdu nebo na právě rozmrzlé plevelné rostliny. Takto se dají zničit i velmi obtížné druhy plevele včetně ptačince. Účinek dusíkatého vápna spočívá v přechodné tvorbě kyanamidu. Na aktivních půdách dodává zužitkovatelný dusík, který je třeba započítat do celkové hnojivé dávky.

1 2 3
Schéma účinku přípravku proti plevelům Roundup.

Herbicidní postřik: postřik herbicidními přípravky patří mezi nejúčinnější způsoby, jak se plevele na dlouhou dobu zbavit. Je založen na pokrokové technologii vyvinuté pro zemědělství, a byl navržen tak, aby hubil plevel přímo od kořenů. Jakmile tento postřik plevel zničí, je už nadobro pryč. K nejprodávanějším herbicidům patří například známý Roundup, který obsahuje vysoce účinné látky vyvinuté původně pro zemědělskou velkovýrobu. Roundup se jednoduše nastříká na listy plevele, je jimi absorbován a proniká do mízního systému rostliny. Dostává se až k růstovým vrcholům kořenů a výhonků. Likviduje listy, výhonky i kořeny. Půda je opět připravena k novému použití. Protože Roundup likviduje kořeny rostlin, vyhubí téměř všechny druhy plevele včetně hluboko kořenících trvalek, jako například přesličku, svlačec nebo kopřivy. Při aplikaci postřiku však buďte opatrní, úletem zasažené okolní rostliny by mohly být zlikvidovány také. Jakmile oschnou listy plevele, ošetřené přípravkem Roundup, mohou se na plochu vrátit děti i domácí zvířata a plocha je připravena i k dalšímu obdělání včetně výsadby.

Gel na plevel: unikátní novinkou v boji proti plevelům je přípravek Roundup Gel, který hubí plevel včetně kořenů, a to s minimálním rizikem poškození okolních rostlin. Jedinečnost této pomůcky nejen pro zahrádkáře spočívá v jednoduchosti obsluhy a přesnosti aplikace. Díky revolučnímu aplikátoru „ala deodorant“ a gelové formulaci zůstává 100 % přípravku na listech. Je tedy vhodný i do hůře přístupných míst. Gel ulpí na listu plevele a zůstane tam, takže nehrozí, že by skapával nebo stékal na půdu nebo na vaše drahocenné rostliny či zeleninu. Po likvidaci plevelů je rozložen půdními mikroorganismy.

Roundup_gel

Autor příspěvku: Mgr. Ivan Kováčik

Komentáře