Sponzor rubriky

Proč je lepší si na prořezávání a kácení stromů pozvat odborníky?

Vložil | 11.1.2021 | Žádné komentáře | OKRASNÁ ZAHRADA, UŽITKOVÁ ZAHRADA

Stromy představují živoucí organismy. V přírodě si s růstem poradí samy, ale v zahradách, parcích a městské zástavbě je potřeba o stromy pečovat pomocí řezu, prořezávání a v nutných případech i kácení.

Prořezávání a řezání stromů má za úkol dodat stromům vitalitu a zároveň zajistit provozní bezpečnost. Řezem lze ale strom nenávratně poškodit nebo ho negativně ovlivnit po zbytek jeho života. Jen odborník ví, jak strom zareaguje na daný řez. Společnost Zahradní-specialista s.r.o. je tvořena týmem zkušených pracovníků, kteří vědí, jak správně provádět prořezávání, řez i kácení stromů tak, aby byla zachována vitalita stromu a zároveň, aby byly práce provedeny bezpečně.

S čím si nechat pomoci a na co stačíte sami?

Pokud patříte mezi dlouholeté zahrádkáře a máte s péčí o stromy zkušenosti, můžete jednodušší prořezávání stromů obstarat sami. Pokud jste ale v péči o zahradu nováčky nebo se chystáte na řezání a kácení vzrostlých stromů, je lepší nechat tyto práce těm zkušenějším.

Specialistům přenechte:

Řez a prořezávání stromů

Při každém řezu stromů je nutné mít na paměti, že odborně provedený řez je vždy ku prospěchu. U vzrostlých stromů je nutné při prořezávání dbát na bezpečnost. Často je nutné využít speciální vybavení a metody jako jsou stromolezecké techniky, práce s motorovou pilou ve výškách či zapojení vysokozdvižné plošiny.

U stromů se provádějí řezy:

  • Výchovné – u mladých stromů.
  • Zdravotní – podporují vitalitu stromu a dbá na provozní bezpečnost.
  • Bezpečnostní – řeší aktuální provozní bezpečnost, jako jsou suché, nemocné nebo zlomené větve.
  • Redukční – částečně nebo výrazně redukují korunu stromu, většinou u straších stromů.
  • Sesazovací – mají za úkol předejít akutnímu nebezpečí, strom je při řezu výrazně deformován.
  • Tvarovací – tvarují korunu do nepřirozeného tvaru.

Více o řezání a prořezávání stromů se dočtete například na wikipedii.

Kácení stromů u země

Tam, kde je pro kácení dostatek místa a je možné využít řízené nasměrování padajícího stromu, využívá se kácení stromu ze země. Tato technika je jednodušší než rizikové kácení, ale i tak vyžaduje dostatečné zkušenosti.

Rizikové kácení

Při rizikovém kácení dochází k postupnému odřezávání částí stromů ve výšce a jejich řízeného dopadu nebo spuštění na zem. Pro rizikové kácení stromů se využívá stromolezecká technika nebo vysokozdvižná plošina. V některých případech je nutné povolat i jeřáb. Rizikové kácení vyžaduje maximální zajištění bezpečnosti nejen těch, co kácení provádějí, ale také zabezpečení okolí, zejména, pokud se kácí v blízkosti domů, chodníků a silnic.

Až se příště budete chystat na řez, prořezávání nebo kácení stromů, budete vědět, proč je lepší využít zahradní specialisty, kteří mají s touto činností zkušenosti a vědí, jak vše provést správně a bezpečně. Více o společnosti Zahradní-specialista s.r.o. na jejich webových stránkách zde.

Komentáře