Sponzor rubriky

Pár dobrých rad pro bohatou úrodu kedluben. Znáte je?

Vložil | 18.6.2021 | Žádné komentáře | UŽITKOVÁ ZAHRADA

Kedlubny jsou oblíbenou zeleninou hlavně u dětí a je to dobře. Obsahují totiž značné množství vápníku, důležitého pro tvorbu tkání a kostí. Při kuchyňské úpravě kedluben bychom měli ideálně upotřebit i mladé zelené listy, které obsahují třikrát více vápníku než bulvy.

Úspěchu při pěstování kedlubnů dosáhneme, jestliže budeme postupovat následujícím způsobem:

kedluben1. Kedlubny pěstujeme na středně těžké, snadno výhřevné půdě, bohaté na humus a živiny, nejlépe s neutrální nebo slabě alkalickou reakcí.

2. Vysazujeme jen silné, ale přitom mladé, rychle vypěstované sazenice. Dáváme pozor, aby vysazené sazenice netrápilo sucho nebo chlad, rostliny by potom vybíhaly do květu a byly by málo hodnotné.

3. Vysazené sazenice musí růst rychle a bez přerušení. Za sucha by jejich bulvy dřevnatěly a po větším zalití by pak praskaly. Proto musíme dbát na to, aby půda byla stále stejnoměrně vlhká, proto je třeba kedlubny pravidelně zalévat. Neměli bychom zapomenout ani na okopávání. Kedlubny určené pro děti nehnojíme průmyslovými hnojivy. Raději sáhneme po přírodních organických látkách jako jsou výrobky z přírodní řady Vita Natura určené i pro ekologické zemědělství. Z této řady doporučujeme: Kopřiva plus, Organické hnojivo pro plodovou zeleninu a Přírodní substrát univerzální.

Doporučované odrůdy: mezi rané odrůdy vhodné pro pěstování na venkovních záhonech patří: modré Azur, Blankyt, Modrava F1, bílá Moravia, Luna. Další oblíbenou a odolnou odrůdou je rovněž Dvorana. Kedlubny lze úspěšně rychlit jednak použitím bílé netkané textilie nebo použít vyšší foliový kryt.


Co je pro vaše kedlubny dobré?

Zelenina_org_hnojivo_5kgTak třeba: Organické hnojivo pro plodovou zeleninu  – napomáhá k lepšímu prokořenění rostlin, a následnému lepšímu růstu a větší násadě květů a plodů. Při dlouhodobějším používá se podílí na zvyšování podílu humusu v půdě. Přednosti: základní hnojení před výsadbou rostlin a pozvolné a rovnoměrné uvolňování živin v průběhu celého vegetačního období, čímž je omezeno jejich vyplavování. V e-shopu za 153 Kč, 5 kg balení.

Lahvicka_koprivaPLUSKopřiva Plus – růstový aktivátor je vyrobený ze směsi kopřivy dvoudomé a břízy bělokoré, s přídavkem dalších živin a stopových prvků. Je určen pro zeleninu, drobné ovoce, balkónové a pokojové rostliny v období celé vegetace. Kopřiva plus je růstový aktivátor s výživou, který podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů. Udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu. Používejte až po vzejití rostlin. Benefity: podporuje tvorbu kořenů, růst listové plochy, kvetení a vývoj plodů, zvyšuje přirozenou obranyschopnost vůči nepříznivým vlivům, zvyšuje výnos a kvalitu rostlin, udržuje rostlinu v dobré zdravotní kondici a podporuje její celkovou vitalitu.V e-shopu za 119 Kč, 0,5 l balení.

Pro zvýšení vitality sadby doporučujeme zálivku roztokem Algahuminu. Roztok by měl mít barvu středně hnědého čaje, zálivka může být opakovaná. Algahumin si můžete zakoupit např. v e-shopu, cena 224 Kč, balení 1 litr. A co nespotřebujete na lilky, hodí se třeba na kondiciaci již vysazené jiné plodové zeleniny nebo pro pokojové rostliny či dřeviny v zahradě…

Při pěstování kedluben i další plodové zeleniny vám pomohou výrobky z produkce společnosti Rašelina a.s. Soběslav. Můžete se s nimi seznámit třeba v nabídce zahradních center na www.raselinazc.cz. Podle bydliště si jistě vyberete to, které je vám nejblíže! A pokud chcete nakupovat pohodlně z domova, či nemáte možnost nikam jezdit, využijte eshop.raselina.cz ….

 

Komentáře