Zajímavé a nenáročné recepty z polenty

Vložil | 10.2.2017 | Žádné komentáře | ZDRAVÁ VÝŽIVA A RECEPTY

 

Dnes si představíme několik receptů z polenty, které nám ukáží, jak výborná a variabilní surovina kukuřičná mouka může být!

Opečená polentaOpečená polenta (zcela bezlepková): polenta připravená podle základního receptu, který jsme si popsali v minulém díle, kvalitní olej na opečení polenty, zeleninu na zdobení, popř. sýr nebo jinou pochutinu

Příprava: vychladlou polentu, asi jeden centimetr silnou, nakrájejte na stejně velké obdélníky, čtverce, kosodélníky atd. (záleží jen a jen na vaší fantazii) v množství podle libosti nebo počtu strávníků. Následně rozehřejte malé množství oleje na nepřilnavé pánvi a opečte pokrájenou polentu po obou stranách do zlatohněda. Opečenou polentu podávejte horkou obloženou sýrem nebo potřenou marmeládou. A pokud se jedná o slanou verzi, nezapomeťe na čerstvou zeleninu!

Zapečená polenta se sýremZapečená polenta se sýrem (zcela bezlepkový pokrm): polenta připravená podle základního receptu, 2 hermelíny nebo jiný poloměkký sýr vhodný k zapékání, 100 g parmazánu nebo podobného sýra, 50 g másla

Příprava: vychladlou polentu nakrájejte na plátky o velikosti maximálně 10×10 cm, pokud jsou větší, hůře se s nimi pracuje. Nakrájejte na plátky také sýr. Do vymaštěné zapékací misky položte na dno vrstvu polenty a na ni vrstvu plátků sýra. Vrstvu sýra posypte sýrem parmazánového typu a několika hoblinkami másla, pokračujte ve střídání vrstev. Poslední vrstvu posypte parmazánem, hoblinkami másla a pepřem. Vložte zapékací mísu do trouby vyhřáté na 200 °C a nechejte zapéci asi 40 minut, než povrch mírně zhnědne. Servírujte teplé. Pokud chcete opravdu udělat dojem, místo jedné zapékací misky zvolte několik malých podle počtu osob, ale tak, abyste misky mohli péct v troubě najednou. Zapečenou polentu servírujte přímo v zapékacích miskách. Příprava je pracnější, ale konečný efekt stojí za to.

Malé pizzy z polentyMalé pizzy z polenty (zcela bezlepkové): základem je již vychladlá polenta podle základního receptu. Přísady na ozdobení malých pizz – 10 plátků ančoviček (zhruba 50 g ), 200 g mozzarelly (nebo jiného sýra na pečení), 1 lžíce oregana, 300 g čistého rajčatového protlaku (passatta di pomodoro), 20-30 černých oliv

Příprava: hrnečkem vytvarujte 10 malých koleček (pokud nechcete mít odpad, nakrájejte 10 čtverečků) z vychladlé polenty, které budou základem malých pizz. Malé pizzy rozložte na plech, na který jsme předtím umístili papír na pečení. Mozzarellu (nebo jiný sýr na pečení) nakrájejte na 20 plátků. Na každou malou pizzu dejte lžíci protlaku a mírně ho rozetřete ke kraji. Každou pizzu ozdobte 2 plátky sýra, 1 sardelkou a 2-3 olivami. Nakonec pizzy lehce posypte oreganem a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Tomuto lehkému občerstvení odolá jen málokdo.

Kukuřičný chlébKukuřičný chléb (zcela bezlepkový): 250 g hrubě mleté kukuřičné mouky, 2 lžíce moučkového cukru (může být nahrazen melasou nebo medem), 1 prášek do pečiva, 1 lžička sody bikarbony (je možné ji koupit například v lékárně), 1 lžička soli, 2 rozšlehaná vejce, 500 ml podmáslí, 1 lžíce sádla

Příprava: zapněte troubu na 230 °C a dejte do pekáče nebo zapékací misky o průměru asi tak 25 cm sádlo. V jedné větší míse důkladně promíchejte všechny suché přísady (mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl). V jiné míse smíchejte vejce s podmáslím (a melasou či medem, pokud se jimi nahradí cukr) a důkladně rozšlehejte. Rozšlehané podmáslí s vejci (a případně melasou či medem) přidejte k suché směsi a vymíchejte dohladka. Získanou směs vylijte do pekáčku (zapékací misky) s rozpáleným tukem a pečte asi 45 minut ve střední části trouby, dokud povrch nezhnědne. Chléb je pečený, pokud se po zmáčknutí prostředek vrátí zpět vzhůru. Podává se okamžitě. Tento chléb má křupavou nahnědlou kůrčičku. Jí se samotný nebo s máslem i jako příloha k dušenému masu. Do základního těsta je možné přidat sušená rajčata či nastrouhaný sýr.

Bábovka z kukuřičné moukyBábovka z kukuřičné mouky (obsahuje malou část pšeničné mouky): 200 g velmi jemné kukuřičné mouky, 80 g hladké pšeničné mouky, 20 g bramborové moučky, 220 g odkapané ricotty (možné nahradit čerstvým měkkým tvarohem), 3 vajíčka, 230 g pískového cukru, 100 g rozpuštěného másla, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, případně práškový cukr na posypání

Příprava: rozbijte vajíčka do mísy a vyšlehejte je šlehačem nebo metlou za postupného přidávání cukru a rozdrobené ricotty (nebo tvarohu). Když je směs dostatečně hladká a homogenní, přidejte vlažné rozpuštěné máslo a znovu vyšlehejte do hladké konzistence. V jiné misce smíchejte všechny suché přísady: kukuřičnou a pšeničnou mouku, bramborovou moučku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Suchou směs přesejte přes sítko do mísy s ušlehanou hmotou a vše dobře propracujte, aby se nevytvářely hrudky. Je opravu nutné těsto dobře propracovat, aby se po upečení nedrobilo. Vypracované těsto umístěte do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy. Troubu předehřejte na 180 °C a bábovku v ní pečte asi 60 minut, dokud na povrchu nezezlátne. Poté ji vyklopte z formy a případně posypejte práškovým cukrem. Před krájením nechejte bábovku vychladnout.

Jak vidíte, možností pracovat s kukuřičnou moukou a s polentou je opravdu mnoho a rozhodně váš jídelníček obohatí. Nebojte se experimentovat a zkoušet přísady, které máte rádi. Věřte, že nemůžete nic zkazit. přeji vám dobrou chuť!

Autorka příspěvku: ing. Jana Ciglbauerová

Komentáře